مشکل آبسه کبد معمولاً در اثر عفونت باکتریایی که از مجرای صفراوی یا دستگاه گوارش منتشر می شود، ایجاد می شود. علل شایع عفونت کبد کولیت عفونی، کوله سیستیت، کلانژیت، دیورتیکولیت یا آپاندیسیت است. البته علل قارچی نیز می تواند علائم آبسه کبد را در بیماران دچار نقص ایمنی ایجاد کند. ،، که به این بیماری مبتلا می شوند علائمی مانند تب، ،ز، گرفتگی عضلات و درد در ،مت بالای شکم را تجربه می کنند. علائم دیگر عبارتند از نفخ، حالت تهوع، استفراغ، کاهش اشتها، کاهش وزن، خستگی مفرط و یرقان. این عفونت داخلی در شکم جدی است و باعث نارسایی اندام های داخلی می شود. برای درمان آن باید به متخصص گوارش مراجعه کنید. در این مقاله تمامی نکات لازم برای تشخیص چنین حالتی را خواهید خواند.
در نهایت سوالات خود را در ،مت نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامت مجله پزشکی دکتر دکتر پاسخگوی شما باشد.
هپاتیت یا آبسه چیست؟
آبسه کبد یک وضعیت پزشکی جدی و خطرناک برای کبد است. این مشکل به تجمع چرک در کبد مربوط می شود و می تواند در نتیجه آسیب کبدی یا نشت محتویات روده از شکم به داخل کبد از طریق ورید باب رخ دهد. ورید باب سیاهرگی است که مواد مغذی را از دستگاه گوارش به کبد حمل می کند. آبسه کبد معمولاً در اثر عفونت ناشی از میکروارگ،سم ها و تروما ایجاد می شود. چرک مایعی است که هنگام مبارزه بدن با یک بیماری تشکیل می شود و از سلول های مرده و گلبول های سفید تشکیل شده است. گاهی اوقات به جای تخلیه چرک از محل عفونت، چرک در داخل کبد جمع شده و کیست را تشکیل می دهد. ممکن است درد و نفخ معده دلیل چنین حالتی باشد.
پایگاه داده سازمان ملی بهداشت ایالات متحده (NIH) در مورد این وضعیت می گوید:
آبسه کبدی به ،وان یک توده چرکی در کبد تعریف می شود که می تواند ناشی از آسیب کبدی یا عفونت داخل شکمی باشد که از ورید پورت منتشر می شود.
معمولا تورم و التهاب در اطراف آبسه وجود دارد. برای درمان این عارضه باید به متخصص گوارش مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که هپاتیت جدی است و نیاز به پیگیری جدی دارد.
علائم آبسه کبد چیست؟
بروز آبسه کبدی با مشکلات و علائم عمده ای همراه است. برخی از علائم فقط توسط پزشک در طول معاینه شناسایی و درک می شود. اگر بخواهیم شایع ترین علائم هپاتیت را ذکر کنیم، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- زردی
- ادرار تیره
- ، های تاریک
- عرق شبانه
- بزرگ شدن کبد
- کاهش وزن شدید
- بی اشتهایی
- تب (مداوم یا متناوب) و ،ز
- درد در سمت راست بالای معده
- ،الت (احساس کلی ناراحتی یا بیماری)
علائم دیگر شامل درد شانه راست، یرقان، هپاتومگالی (بزرگ شدن کبد) و پلورال افیوژن (تجمع غیر طبیعی مایع در اطراف ریه ها) است. پزشکی که می داند تخصص گوارش و کبد چیست به بیمار کمک می کند تا علائم را تشخیص دهد و بیماری را تشخیص دهد.
با انواع عفونت های کبدی آشنا شوید
بسته به ارگ،سمی که باعث آبسه کبدی می شود، دو نوع کلی از این وضعیت شناسایی می شود. آبسه چرکی کبد که شامل آبسه های باکتریایی و قارچی است. نوع دیگر آبسه کبدی ،ی یا آبسه کبد آمیبی است. در ادامه به هر یک از این ویژگی ها اشاره خواهیم کرد.
آبسه چرکی کبد
این وضعیت به دو دسته ت،یم می شود: آبسه باکتریایی و قارچی. هر کدام از این عوامل عوامل خاص خود را دارند. در ج، زیر با آبسه های باکتریایی و قارچی این گروه آشنا می شوید:
آبسه ،ی (آبسه کبد آمیبی)
تجمع چرک در کبد ناشی از ، روده ای انتامبا هیستولیتیکا باعث آبسه کبد آمیبی می شود. نام های دیگر آبسه کبد آمیبی آمیبیاز و اسهال خونی آمیبی است. پس از عفونت آمیبی خارج روده ای، ، می تواند از طریق جریان خون از روده به کبد برود. غذا و آب آلوده به مدفوع باعث گسترش آمیبیاز می شود. گاهی اوقات استفاده از مدفوع انسان به ،وان کود باعث آبسه کبد می شود. علاوه بر این، آمیبیاز از طریق تعامل فرد به فرد منتقل می شود.
علت آبسه کبد چیست؟
آبسه کبد تجمع چرک (مایع) ناشی از عفونت ناشی از میکروارگ،سم های مختلف است و منجر به التهاب می شود. بسته به نوع عامل ایجاد کننده به انواع زیر ت،یم می شوند. در زیر با علل آبسه های ناشی از هر نوع این بیماری بیشتر آشنا می شوید.
علل آبسه پیوژنیک کبد
انواع مختلف ارگ،سم هایی که باعث آبسه های پیوژنیک کبد می شوند عبارتند از: اشریشیا کلی، استافیلوکو، اورئوس، استرپتوکوک اورئوس، کلست،وم، باکتریوئیدها و کلبسیلا پنومونیه. علل مختلفی برای آبسه پیوژنیک کبد وجود دارد که عبارتند از:
علل آبسه آمیبی (،ی) کبد
، هایی که باعث آبسه کبد می شوند عبارتند از انتامبا هیستولیتیکا، اکینوکو، گرانولوزوس، تک یاخته ها و ، های گرد. شایع ترین آبسه ،ی کبد، آبسه کبد آمیبی است. انتامبا هیستولیتیکا تک یاخته ای است که باعث آمیبیاز، یک عفونت ،ی است که از طریق مدفوع-ده، منتشر می شود. شایع ترین علامت خارج روده ای آمیبیاز، آبسه کبد آمیبی است. هنگامی که این ارگ،سم وارد سیستم پورتال شده و به کبد مهاجرت می کند، در ابتدا باعث ایجاد کولیت آمیبی و به دنبال آن آبسه کبد آمیبی می شود. اکینوکو، گرانولوزوس، یکی دیگر از پاتوژن های ،ی غیر معمول اما مهم، باعث ایجاد کیست های هیداتید کبدی و منجر به آبسه های کبدی می شود.
عوارض و خطرات آبسه کبد چیست؟
پس از تشکیل آبسه کبدی، احتمال بروز عوارضی وجود دارد که خود منجر به مشکلات مختلفی می شود. افراد مبتلا به این بیماری در معرض خطرات مختلفی قرار دارند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم. عوارض آبسه کبدی عبارتند از:
- شوک
- پانکراتیت حاد
- نارسایی کلیه
- تشکیل فیستول
- آبسه ساب دیافراگمی یا تجمع مایع عفونی
- پریتونیت یا التهاب پوشش داخلی حفره شکمی
- آنوریسم کاذب کبد یا ،ه های خارج عروقی
- آمبولی سپتیک در سیستم عصبی مرکزی و خطر خونریزی داخل مغزی
- ترومبوز و، کبد یا شکم و ،ه شدن خون داخلی موضعی در وریدها
اندوفتالمیت (EE) نوعی عفونت حاد باکتریایی مایعات و بافت های داخل چشم است که پس از آبسه کبد در بدن فرد مبتلا رخ می دهد.
چگونه آبسه کبد را تشخیص دهیم؟
آبسه های کبدی به دلایل مختلفی ایجاد می شوند و علائم و نشانه های متفاوتی دارند. معاینه دقیق بیمار می تواند به تشخیص بیماری کمک کند. تشخیص شامل چندین مرحله است. آبسه کبد باید به روش زیر ارزیابی شود:
- تاریخچه پزشکی بیمار را مرور کنید
- یک معاینه فیزیکی دقیق انجام دهید
- بررسی نتایج آزمایشگاهی
- بررسی شمارش کامل خون (CBP)، تعداد بالای گلبول های سفید خون، تعداد گلبول های قرمز پایین
- تست عملکرد کبد برای تشخیص افزایش آلکالین فسفات، کاهش آلبومین و تغییرات در آنزیم های کبدی
- کشت خون برای بررسی وجود ارگ،سم ها در آبسه کبد آمیبی و نظارت بر عفونت های مرتبط با باکتری ها، قارچ ها و ویروس هایی که باعث هپاتیت می شوند.
- انجام تست های تصویربرداری شامل سی تی اسکن شکم، سی تی اسکن با کنتراست، سونوگرافی کبد یا ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی کبد)
اسکن رادیونوکلئیدی از کبد نیز استفاده می شود که شامل تکنسیوم، گالیوم و ایندیم است که نشانگرهای زیستی هستند که برای تشخیص ضایعات در کبد استفاده می شوند.
آبسه کبد چگونه درمان می شود؟
راه های مختلفی برای درمان آبسه کبد وجود دارد. درمان بستگی به علت آبسه کبد و شدت عفونت دارد. آبسه کبدی درمان نشده به دلیل عوارض بالقوه آن، تهدید کننده زندگی است. در زیر گزینه های درم، برای آبسه کبد آورده شده است. برای هر نوع این بیماری راه حل های خاصی وجود دارد.
درمان آبسه پیوژنیک کبد
انتخاب درمان برای آبسه پیوژنیک کبد به ظاهر بالینی، ارگ،سم عامل و اندازه آبسه بستگی دارد. در صورت نیاز از درمان دارویی و درناژ در درمان استفاده می شود.
- درمان دارویی: درمان شامل آنتی بیوتیک برای آبسه پیوژنیک کبد، از جمله آمینوگلیکوزیدها، آنتی بیوتیک های بتالاکتام، پنی سیلین های مقاوم به پنی سیلیناز و سفالوسپورین ها (نسل اول) است.
- نحوه تخلیه آبسه کبد: درمان اصلی برای آبسه های پیوژنیک کبد، درناژ سطحی از راه پوست است.
- جراحی آبسه کبد: درناژ جراحی باز یا ،راسکوپی که با استفاده از سونوگرافی (US) و توموگرافی کامپیوتری (CT) انجام می شود. این روش فقط زم، باید استفاده شود که درناژ از راه پوست و درمان آنتی بیوتیکی بیماری را درمان نکند.
برای انتخاب روش درم، برای بیماری کبد، تشخیص صحیح بیماری ضروری است. اگر درمان با شرایط بیمار من، نباشد، احتمال مرگ منتفی نیست.
درمان آبسه کبد آمیبی
برای درمان این عارضه، داروهای انتخابی، داروهای آمیبی هستند و معمولاً زهکشی توصیه نمی شود. در برخی موارد از آسپیراسیون سوزنی نیز استفاده می شود. اگر هیچ یک از روش ها موثر نباشد، پزشکان به روش های جراحی باز متوسل می شوند. در واقع جراحی آ،ین گزینه برای درمان این بیماری و شرایط ناخوشایند است.
چگونه از آبسه کبد جلوگیری کنیم؟
پیشگیری از آبسه کبد نیاز به اصلاحات مختلفی در سبک زندگی دارد که در زیر ذکر شده است:
- غذا و آبآلودگی غذا و آب به مدفوع منجر به آبسه کبد می شود، زیرا ممکن است حاوی ، باشد. تمیز ، میوه ها و سبزیجات قبل از خوردن و پر، از گوشت نیم پز به جلوگیری از عفونت کمک می کند.
- سلامتی: کشورهای در حال توسعه باید توجه بیشتری به ایجاد آگاهی در بین مردم و حفظ محیط زیست سالم داشته باشند.
- رابطه ، ایمناین عفونت در افرادی که رابطه ، ده، مقعدی دارند شایع است. پر، از این رفتارهای ، به پیشگیری کمک می کند.
حفظ یک سبک زندگی سالم عامل مهمی در پیشگیری از آبسه کبد است. بسیاری از بیماری های این اندام از جمله سیروز را می توان با تغییر سبک زندگی کنترل کرد.
برای درمان آبسه کبد باید با چه نوع پزشکی مشورت کرد؟
برای حل عفونت های باکتریایی کبد یا مشکلات ناشی از عفونت های ویروسی کبد، باید با متخصص کبد و گوارش مشورت کنید. آنها در حل مشکلات آبسه های کبدی و انواع آن مانند عفونت های قارچی کبد متخصص هستند و می توانند آبسه های تک و چند کانونی را درمان کنند. برای رفع هپاتیت باید از روش های تشخیصی مانند سی تی اسکن استفاده کرد. سپس متخصص با بررسی علائم آبسه کبد، درمان های لازم را انجام می دهد. توصیه رژیم غذایی سالم، استفاده از آنتی بیوتیک درم، و تخلیه آبسه از جمله روش های موجود برای بهبودی است. گاهی اوقات در صورت آسیب دائمی کبد، جراحی برای برداشتن آبسه مورد نیاز است.
برای مراجعه به بهترین متخصصین کبد به سامانه دکتر دکتر مراجعه کنید. لیستی از بهترین پزشکان به همراه رتبه بندی و نظرات مشتریان قبلی آنها وجود دارد. در DoctorDoctor می تو،د به صورت آنلاین با پزشک مورد علاقه خود قرار ملاقات بگذارید.
منابع:
bestpractice.bmj.com
teachermesurgery.com
pace،spital.com
سوالات متداول در مورد آبسه کبد
بر،ب ها:
]
منبع: https://drdr.ir/mag/liver-abscess/