این دسته از داروها (Benzodiazepines) از جمله داروهای سرکوبکنندهی سیستم عصبی مرکزی (central nervous system) هستند. داروهایی همچون:
- زانا، (Xanax)
- کلونازپام (clonazepam)
بنزودیازپین
به دلیل تغییر ،یب شیمیایی مغز و تأثیر هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون، ،ن در حال حاضر بیشتر از مردان از اختلالات اضطرابی و حتی حملات پ،ک رنج می برند. بروز اختلال حمله پ،ک در دوران ، محتملتر هم میشود.
انواع حمله پ،ک
،وماً همه افرادی که وحشتزدگی را تجربه میکنند به اختلال هراس مبتلا نیستند. برای تشخیص اختلال حمله پ،ک باید به این عوامل توجه کنید:
- مرتب به حملههای هراس غیرمنتظره دچار میشوید یا نه.
- از ترس وقوع دوباره حملات پ،ک، فرد دچار حملهای جدید میشود.
- توجه به زمان و فواصل وقوع حملات مهم است.
- حملهی پ،ک در نتیجه مصرف دارو، بیماری یا دیگر مشکلات رو، مانند هراس اجتماعی (social p،bia) یا اختلال وسواس فکری یا عملی (obsessive-compulsive disorder) ایجاد میشود یا خیر.
نوشیدن چای بابونه یا اسطوخودوس هم به آرامش فرد کمک میکند. اسطوخودوس نباید به همراه بنزودیازپین مصرف شود، چرا که باعث ،الت و خواب آلودگی شدید میشود.
مصرف بنزودیازپینها
حمله پ،ک در ابتدا به یکباره و بدون هشدار قبلی رخ میدهد؛ ولی به مرور زمان بودن در شرایط و موقعیتهایی خاص آن را تحریک خواهد کرد.
اختلال حمله پ،ک را بیشتر بشناسید
برای یک تشخیص دقیق باید این موارد انجام شود:
- معاینه کامل بالینی و فیزیکی
- آزمایش خون برای بررسی عملکرد تیروئید و انجام نوار قلب و الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) برای ارزیابی عملکرد قلب
برخی از حملهها ناشی از عوامل تحریک کنندهای هستند که باعث نگر، و هیجان بیش از حد فرد شدهاند. اگر فرد در محیط شلوغ و پر رفت و آمدی با عوامل تحریک کنندهی زیاد باشد، این ممکن است باعث ایجاد حمله در فرد شود.
در این مطلب به معرفی کامل حمله پ،ک (panic attack) پرداختهایم. یادتان باشد که چنین نوعی از وحشت و ترس زیاد نیاز به پیگیری و شناخت دارد. نباید این حالت را به حال خود رها کنید. با مشورت با متخصص روانشناس و ،ب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، همهچیز بهتر پیش خواهد رفت. در این مقاله هم درباره اختلال هراس یا همان پ،ک یا پنیکشدن بیشتر میخو،د.
اختلال حمله پ،ک چیست؟
تمرکز ، روی یک شئ به خصوص در طول بروز حمله به برخی افراد کمک میکند. جسمی را انتخاب کنید که به خوبی قابل مشاهده و تمام جزئیات آن به درستی قابل رویت باشد. برای مثال میتوان به عقربههای ساعت توجه کرد. در طی توجه و تمرکز به آن جسم خاص توصیف دقیق ظاهر، رنگ، شکل و اندازه آن به فرد کمک میکند تا از شدت علایم حمله کم کند.
استفاده از تکنیک شل، عضلات
از آنجایی که این داروها وابستگی فیزیکی زیادی به دنبال دارند، معمولا در دورههای زم، کوتاهی باید مصرف شوند. اگر فرد مشکل سو مصرف الکل یا مواد مخدر داشته باشد، این گروه از داروها برای او من، نخواهند بود. از طرفی، ممکن است با داروهای دیگر تداخل و عوارض جانبی خطرناکی را به دنبال داشته باشند. گاهی هم برای اثرگذاری بیشتر، نیاز به مصرف داروهای ،یبی است.
در حالت وقوع اختلال هراس، بدن سعی میکند ا،یژن بیشتری دریافت کند و تنفس سریعتر میشود. بدن هورمونهایی مانند آدرنالین هم ترشح میکند که باعث میشود ضربان قلب بالاتر برود و ماهیچهها حالت منقبض پیدا کنند.
حمله پ،ک و تاری دید
دو نوع کلی از اختلال حمله پ،ک وجود دارد:
- منتظره؛ حملات هراس مورد انتظار را معمولاً میتوان پیشبینی کرد، چون علتشان را مید،د.
- غیرمنتظره؛ حملات پ،ک غیرمنتظره بدون دلیل ظاهری رخ میدهند. هر ،ی ممکن است دچار حمله پ،ک شود.
اختلال هراس اغلب در دوران نوجو، شروع میشود. اگرچه ممکن است در دوران کودکی هم وقوع پیدا کند اما در این دوران شایعتر است. حملات میتوانند منجر به اضطراب شدید شوند و بر سایر بخشهای خلقوخو یا عملکرد نوجوان تأثیر بگذارند. برخی از نوجوانان از موقعیتهایی که احساس میکنند با وقوع اختلال حمله پ،ک همراه است، اجتناب میکنند.
حملات پ،ک در سالمندان
ضوابط تشخیص اختلال پ،ک
ذهن آگاهی (Mindfulness) به فرد کمک میکند تا روی واقعیت اطرافش بیشتر تمرکز کند. از آنجایی که در طول حمله فرد احساس میکند که از فضای واقعی فاصله گرفته، ذهنآگاهی به فرد کمک خواهد کرد که با شرایط آزاردهنده موجود مبارزه کند.
پیشنهاد 1: از یکی از اعضای خانواده و یا دوستان نزدیک خود بخواهید که در ملاقات با پزشک، شما را همراهی کند. همراهی شخصی دیگر در هنگام ویزیت پزشک باعث میشود که گفتههای او را به خوبی به یاد بیاورید.
نشانههای وحشتزدگی معمولاً در سالهای آ، نوجو، یا در اوایل بزرگسالی بروز پیدا میکند و در ،ن و مردان دیده میشود.
شل، عضلات هم به توقف حمله وحشتزدگی کمک میکند. برای شل، عضلات بدن از عضلههای سادهای مانند انگشتان دست استفاده کنید.
در شرایط خطر، ضربان قلب بالاتر رفته تا بدن برای مق، با شرایط مرگبار آماده شود. بسیاری از این واکنشها در وحشتزدگی هم رخ میدهد. با این همه به درستی مشخص نیست که چرا زم، که هیچ خطر مشخصی وجود ندارد، فرد وحشتزده میشود.
علائم حمله پ،ک چیست؟
حمله پ،ک در خواب و موقعیتهای مختلف
یکی از بدترین عوارض در مورد وحشتزدگی این است که شخص از تکرار دوباره آن هراس بسیار زیادی خواهد داشت. همین ترس مانع از حضورش در موقعیتهایی خواهد شد که امکان بروز دوباره حمله وجود دارد.
انواع مختلفی از داروها برای کنترل علائم حملههای پ،ک موثر هستند، این داروها عبارتاند از:
مهارکنندههای بازجذب سروتونین
مصرف بنزودیازپین (Benzodiazepines) به محض احساس بروز اختلال حمله پ،ک هم میتواند مفید واقع شود. بنزودیازپینها که زانا، هم جزئی از آنهاست، داروهای تاییدشدهای هستند که برای اختلال پ،ک از آنها استفاده میشود.
برخی عواملی که خطر ابتلا به وحشتزدگی یا اختلال حمله پ،ک را افزایش میدهند:
- داشتن پیشینه خانوادگی
- تحمل استرس زیاد در زندگی، مانند مرگ یا بیماری سخت یکی از دوستان یا اعضای خانواده
- تجربه ضربه شدید عاطفی و جسمی، مانند تجربه تجاوز ، یا بودن در یک تصادف شدید
- تغییرات گسترده در زندگی، مانند طلاق یا بچهدارشدن
- سیگارکشیدن یا مصرف بیش از اندازه کافئین
- تجربه تجاوز ، در کودکی
اختلال هراس در کودکان
پ،ک اتک میتواند منجر به برخی مشکلات شود و یا به آنها مربوط باشد؛ از جمله:
- ایجاد فوبیاهای خاص، مانند ترس از رانندگی یا ،وج از خانه
- نیاز به مراقبت پزشکی مداوم برای سایر مشکلات و عوامل تاثیرگذار بر سلامت فردی
- دوری، از بودن در میان جمع
- مشکلات در مدرسه یا محیط کار
- افسردگی، اضطراب و دیگر اختلالات رو،
- افزایش خطر خودکشی و افکار منفی اقدام به خودکشی
- سو مصرف الکل و دیگر مواد مخدر
- مشکلات مالی
توجه داشته باشید که بعد از استفاده از یک دارو، چندین هفته طول میکشد که روند بهبودی علائم بیماری دیده شود. همه داروها خطر بروز عوارض جانبی را با خود دارند و برخی از داروهای خاص را نباید در موقعیتهایی همچون بارداری مصرف کرد. با پزشک خود در مورد خطرات احتمالی و عوارض جانبی داروها مشورت کنید.
بیماری یا حمله پ،ک هجوم ناگه، وحشت زیاد است که باعث بروز واکنشهای فیزیکی در بدن میشود. با این همه، این نوع حملات معمولاً خطر جدی به حساب نمیآیند و علت مشخصی هم ندارند. این نوع حملات میتوانند بسیار ترسناک باشند و فرد دچار به آنها احساس میکند که کنترل خود را از دست داده، دچار حملهی قلبی شده یا حتی در حال مرگ است.
⚠️ هشدار: لطفا از مصرف خودسرانه هرگونه دارو برای درمان اختلال پ،ک بپر،ید و هیچ دارویی بدون تجویز پزشک مصرف نکنید. ⚠️
مواد غذایی زیر هم اثرات منفی روی مبتلایان به اختلال حمله پ،ک دارند:
- کافئین
- نوشیدنیها و غذاهای شیرین
- غذاهای فرآوری شده مانند چیپس، کلوچه
- غذاهای منجمد و غذاهای آماده
- غذاهای سرشار از چربی ترانس و چربیهای اشباع بیش از حد، مانند غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و کره
آماده شدن برای ملاقات با پزشک
به درستی مشخص نیست که چه عواملی باعث بروز وحشتزدگی و اختلال هراس میشوند، ولی این عوامل میتوانند در بروز آن نقش داشته باشند:
- حمله پ،ک ارثی است.
- استرس زیاد.
- تمایل زیاد به احساسات منفی و حساسیت زیاد در برابر موقعیتها و رویدادهای استرسزا.
- تغییراتی در عملکرد برخی ،متهای مغز.
برخی از علائم وحشتزدگی و اختلال پ،ک عبارتاند از:
- احساس مرگ یا خطر قریبالوقوع
- ترس از دستدادن کنترل و مرگ
- ضربان قلب سریع و شدید
- تعریق
- ،زش شدید
- تنگی نفس و احساس فشار بر گلو
- ،ز
- تهوع
- درد شکمی
- درد سینه
- سر درد
- سرگیجه و غش
- بیحسی و کرختی بدن
- احساس گرمای زیاد
- داشتن احساسات غیرواقعی و کنارهگیری از جمع
حمله پ،ک و تنگی نفس
منابع:
اما اگر حملات ادامهدار، غیر منتظره و طول، باشد، احتمالاً شخص به اختلال پ،ک (panic disorder) مبتلا شده است. حملات پ،ک به خودی خود کشنده نیستند؛ ولی میتوانند ترسناک باشند و کیفیت زندگی را تحت تاثیر خود قرار دهند.
حمله پ،ک بعد از مصرف گل
اسطوخودوس گیاهی آرامشبخش بوده و به از بینبردن استرس فرد کمک میکند. به افراد توصیه میشود که همیشه عصاره اسطوخودوس به همراه داشته و در مواقع ضروری مقداری از آن را روی ساعد دست خود مالیده و آن را بو کنند.
تصور ، یک موقعیت خاطرهانگیز یا یک مکان شادیآور
اختلال حمله پ،ک فلجکننده است و منجر به بیحرکتشدن فرد میشود. در هنگام حمله، ضربان قلب سریع خواهد شد، فرد قادر به تنفس نیست و احساس میکند که به مرگ یا جنون نزدیک است.
اضطراب می تواند باعث تهوع و سایر مشکلات گوارشی شود. در خارج از مغز، سیستم گوارشی دارای یکی از بیشترین تعداد اعصاب در بدن است. برخی از دانشمندان حتی روده را مغز دوم میخوانند.
حملات پ،ک و حمله قلبی
مصرف داروهای گیاهی برای درمان موقعیتهای پیچیدهای مانند بروز اختلال حمله پ،ک توصیه نمیشود. این داروها در آزمایشگاه امتحان نشدهاند و مشخص نیست که ضمن بهبودبخشیدن به یک مشکل، چه اختلالات دیگری با خود به همراه میآورند.
حمله پ،ک درمان قطعی دارد؟
بسیاری از مردم یک یا دو اختلال حمله هراس را در طول زندگی تجربه میکنند و بعد از آن و زم، که شرایط استرسزا رفع شد، مشکل آنها به خودی خود برطرف میشود.
بهترین مک، که شما در آن احساس آرامش و شادی دارید، کجاست؟ یک ساحل آفتابی با دریایی مواج؟ یا یک کلبهی چوبی در دل کوهستان؟
این دسته از داروها گروه دیگری از داروهای ضد افسردگی (Serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors) هستند. ونلافا،ین (SNRI venlafaxine) از جمله داروهای این گروه است که برای درمان اختلال حمله پ،ک مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار دارد.
منبع: https://drdr.ir/mag/%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%84-%D8%AD%D9%85%D9%84%D9%87-%D9%BE%D8%A7%D9%86%DB%8C%DA%A9/
برخی از پژوهشها ثابت کردهاند که پاسخ جنگ و گریز که یکی از عملکردهای طبیعی بدن انسان در هنگام برخورد با خطر است، در بروز حمله پ،ک نقش دارد. برای مثال اگر یک ،س شما را دنبال کند، بدن به صورت غریزی واکنش نشان میدهد.
به مرور که شخص متوجه میشود حس فیزیکی حمله پ،ک خطرناک نیست، وحشتزدگی برطرف خواهد شد. درمان موفق کمک میکند تا فرد بر ترس قرار گرفتن در موقعیتهایی که احتمال بروز وحشتزدگی در آنها وجود دارد هم غلبه کند.
اگر علائم و نشانههای وحشتزدگی و اختلال حمله پ،ک را داشته باشید، باید پزشک عمومی را ملاقات کنید. بعد از ارزیابی اولیه پزشک برای درمانهای تخصصیتر، شاید شما را به متخصص ارجاع دهد.
امکان بروز تشنج در زمان بروز اختلال حمله پ،ک وجود دارد. این حالت باید از تشنج ناشی از صرع تمییز داده شود. در واقع، تشنجهایی که ناشی از این حملات است، همیشه مشابه تشنج ناشی از صرع نیست.
حملات پ،ک و حالت تهوع
درمان حمله پ،ک با داروی گیاهی
بسیاری از افراد در زمان حمله تنفس دشوار، تعریق زیاد، ،ز و ضربان قلب شدید را تجربه خواهند کرد. بسیاری دچار درد قفسه سینه میشوند و احساس میکنند که روحشان از بدن خارج شده است. گاهی شدت حمله آنقدر زیاد است که فرد گمان میکند که دچار حمله یا سکتهی قلبی شده است.
پزشک با مشاهده علائم فرد تشخیص میدهد که او به اختلال حمله پ،ک یا دیگر بیماریها مانند بیماری قلبی یا تیروئید مبتلا است یا خیر.
از آنجایی که تند تند نفس کشیدن یکی از نشانههای حملهی وحشت زدگی است و باعث افزایش ترس فرد میشود، نفس عمیق به کاهش علایم در طول حمله کمک خواهد کرد.
آیا تاکنون هجوم ناگه، ترس، وحشت و اضطراب بیش از حد را تجربه کردهاید؟ این روزها احتمالا نام حمله پ،ک یا پ،ک اتک بسیار به گوش شما خورده است. وحشتزدگی یا اختلال حمله هراس هجوم ناگه، حجم زیادی از ترس، وحشت، استرس و اضطراب است. این حملات نگران کننده بوده و علاوه بر داشتن اثرات جسمی بر روان فرد هم تاثیر خواهند گذاشت.
اختلا حمله پ،ک یا همان وحشتزدگی معمولاً ناگه، و بدون هشدار قبلی آغاز میشود. امکان بروز این حملات هر زم، وجود دارد. در حال رانندگی، در حال ،ید در یک مرکز تجاری، در هنگام خواب و یا در میانه یک جلسه مهم کاری، ممکن است آن را تجربه کنید. از نظر بسامد هم میتوانند مکرر یا گاهیانه باشند.
اگر حمله پ،ک و اختلال هراس درمان نشوند، بر تمام جنبههای زندگی انسان اثر خواهند گذاشت. دچار شدن به اینگونه حملات به صورت مکرر، باعث میشود که انسان به صورت مداوم در معرض حجم زیادی از ترس باشد و کیفیت زندگی به شکل زیادی پایین بیاید.
داروها تا حدود زیادی به بهبود علائم همراه وحشتزدگی مانند افسردگی کمک خواهند کرد.
حمله پ،ک غالباً ناگه،، بدون هشدار قبلی و بعضی اوقات حتی بدون وجود عاملی تحریککننده رخ میدهد. ممکن است فرد در هنگام خواب و استراحت دچار وحشتزدگی شود.
روشهایی برای کنترل این وضعیت وجود دارد:
- پایبندی به برنامه درم،: رو به رو شدن با ترسها میتواند دشوار باشد، ولی درمان کمک میکند تا شما احساس نکنید در خانه زند، هستید.
- ملحق شدن به گروههای حمایتی: شرکت در گروههای حمایتی به فرد این فرصت را میدهد که با افراد دیگری که مشکل مشابهای دارند در ارتباط باشد و از تجربه جمعی بهره ببرد.
- پر، از مصرف الکل، کافئین و مواد مخدر توهمزا: همه این مواد باعث تحریک حملات و بدتر شدن آنها میشوند.
- انجام تمرینات مدیریت استرس و روشهای مدیتیشن: انجام یوگا، مدیتیشن، نفس عمیقکشیدن و حرکات کششی تا حد زیادی مفید است.
- انجام فعالیتهای بدنی: انجام حرکات ورزشی ایروبیک تا حدود زیادی در بهبود خلقوخو موثر خواهد بود.
- داشتن خواب کافی: خواب کافی در طول شب از خستگی مداوم در طول روز جلوگیری خواهد کرد.
چگونه حمله پ،ک را متوقف کنیم؟
راهکاری قطعی برای پیشگیری از وحشتزدگی یا اختلال حمله پ،ک وجود ندارد. بااینحال، این راهکارهای پیشنهادی شاید مفید واقع شوند:
- اگر هر چه سریعتر حملات پ،ک درمان شوند، از بدتر شدن آنها و تکرار دوباره و مکررشان جلوگیری خواهد شد.
- دنبال، صحیح برنامه درم، از بدترشدن یا عود، علائم وحشتزدگی پیشگیری میکند.
- انجام فعالیتهای بدنی و ورزشی به صورت مرتب نقش مهمی در مبارزه با اضطراب دارد.
چه زم، باید برای پ،ک به پزشک مراجعه کرد؟
در زمان بروز اختلال حمله پ،ک، امکان تارشدن دید هم بعید نیست. اضطراب شدید روی توانایی دیدن چشمها اثرات منفی میگذارد. فعالشدن بدن و قرارگرفتن آن در حالت ستیز و گریز از جمله عواملی است که چنین عارضهای را به وجود میآورد.
حملات پ،ک و تیروئید
فرد باید بتواند بر ترس خود غلبه کند و این موضوع را بپذیرد که این حمله باعث مرگ او نخواهد شد. غلبه بر این عوامل به فرد اجازه میدهد تا بر روی دیگر روشهای موجود برای کاهش شدت علایم تمرکز کند.
بستن چشمها
درمان حمله پ،ک چگونه است؟
حملات پ،ک با هم متفاوت هستند، اما نشانههای آنها تا چند دقیقه ادامه خواهند داشت. بعد از بروز حمله، فرد احساس خستگی بسیار زیادی خواهد کرد.
اختلالات هراس انواع مختلفی دارند. از جمله آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- اختلال هراس اجتماعی؛ این اضطراب شدید در زمان قرارگرفتن در جمع و موقعیتهای اجتماعی رخ میدهد.
- اختلال هراس شبانه؛ ترس و وحشتی که در خواب رخ میدهد، اختلال هراس شبانه است و برخلاف کابوس، این ترس باعث بیدارشدن فرد مبتلا نمیشود. او در همان حالت خوابیده، اضطراب و وحشت را تجربه میکند.
- اختلال هراس پس از سانحه؛ بعد از تجربه رخداد و حادثهای ناخوشایند، اثرات اضطرابی آن در فرد ادامه پیدا میکند.
- اختلال هراس از مرگ؛ به ترس و اضطراب شدیدی گفته میشود که یک فرد از مردن دارد.
- اختلال هراس از مکانهای باز؛ بعضی از افراد از قرارگرفتن در مکانهای باز و شلوغ مانند مراکز ،ید و بازارها میترسند.
دلایل حمله پ،ک یا وحشتزدگی چیست؟
موقعیتهای تحریککننده، آن مواقعی هستند که فرد احساس خطر کرده، امکان فرار ندارد و پاسخ جنگ و گریز در بدن ایجاد میشود. ممکن است، شما یک یا دو بار دچار حمله پ،ک شوید و جدا از آن یک زندگی شاد و سالم داشته باشید. یا اینکه شاید در خلال اختلالات دیگری همچون افسردگی، اختلال اضطرابی و غیره اختلال حمله پ،ک یا همان وحشتزدگی را تجربه کنید.
بعد از مصرف گل یا ماریجوانا، امکان بروز احساس وحشت و اختلال حمله پ،ک وجود دارد. در چنین موقعیتی، توانایی تفسیر احساسات و عملکرد مغز دچار افت میشود و در نتیجه هراس بهسراغ مصرفکننده میآید.
حملات پ،ک بعد از زایمان
گاهی هنگام مراجعه فرد به مطب پزشک از او خواسته میشود که پرسشنامه مخصوصی را پر کند و اگر الکل یا هر نوع ماده مخدر دیگری را مصرف میکند هم پزشک خود را در جریان بگذارد.
پ،ک اتک ممکن است تنها یکبار اتفاق بیفتد، با این همه برخی چندین بار آن را تجربه میکنند. حمله مکرر پ،ک غالباً به خاطر قرارگرفتن در موقعیتهای خاص همچون صحبت، در جمع و نگر، بی دلیل در مورد مسائل تحریک میشود. خصوصاً اگر این موضوع پیشتر هم باعث بروز حمله شده باشد.
اختلال حمله پ،ک در کودکان هم رخ میدهد. در طول حمله، ممکن است که کودک احساس ترس یا وحشت شدید، مشکل در تنفس، درد یا گرفتگی قفسه سینه، تغییرات ضربان قلب، سرگیجه، عرق، و ،زش را از سر بگذراند. حمله پ،ک به طور ناگه، شروع می شود و معمولا بین ۵ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد. گاهی هم این مدتزمان بیشتر میشود.
اختلال هراس در نوجوانان
حملات پ،ک زم، رخ میدهند که هورمونهای استرس واکنش «جنگ یا گریز» بدن را تحریک میکنند. این موضوع اغلب منجر به تندشدن قلب، درد قفسه سینه و تنگی نفس میشود. امکان دارد که در بعضی موارد، حملات پ،ک منجر به حملات قلبی شوند.
تشخیص حمله پ،ک چگونه است؟
هورمون تیروئید در ایجاد و تنظیم انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین نقش اساسی دارد. سطوح پایین سروتونین با افسردگی و اضطراب مرتبط است. هنگامی که تیروئید به درستی کار نمیکند، این انتقالدهندههای عصبی نامنظم میشوند و به طور بالقوه موجبات اضطراب و حملات پ،ک را فراهم میکنند.
حملات پ،ک و تشنج
اگر فرد تشخیص دهد که به حمله وحشتزدگی دچار شده و خبری از حملهی قلبی نیست، میتواند به خود اطمینان دهد که این شرایط موقتی است و به زودی برطرف خواهد شد.
مشاهده نتایج درم، زمانبر است و نیاز به تلاش زیادی دارد. بعد از چند هفته ممکن است علائم این عارضه کاهش پیدا کنند و بعد از گذشت چند ماه، با کاهش شدید علائم، این حملات تا حدود زیادی برطرف شوند. برای اینکه مطمئن شوید روند درمان تحت کنترل است باید به صورت مرتب با رواندرمانگر در ارتباط باشید.
داروهای من، اختلال حمله پ،ک
این دارو در صورت تشخیص پزشک برای فرد تجویز شده و فرد با داشتن نسخه میتواند آن را دریافت کند. داروهای مذکور به شدت اعتیادآور بوده و بدن با گذشت زمان به آنها عادت خواهد کرد. بنابراین تنها در موارد حاد باید استفاده شوند.