افرادی که به اختلال شخصیت مختلط دچار هستند، همه علائم شاخص اسکیزوتایپی را ندارند و مجموعهای از علائم اختلالات مختلف را نشان میدهند. بیماریها و اختلالات شخصیتی دیگری که اسکیزوتایپالها در معرض ابتلا به آن قرار دارند عبارتند از:
در این افراد، علائم اختلال، اعم از عجیبوغریب بودن، افسردگی و وابستگی شدید به نزدیکان بیشتر دیده میشود. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال بیروح معمولاً افرادی تنبل هستند، میل ، پایینی دارند و اغلب بیتفاوت و بیاحساس هستند. گفتوگو با این دسته از افراد ،لکننده است و برای بسیاری از مردم عادی، رفتارها و احساسات آنها قابل درک نیست.
اسکیزوتایپالهای ترسو
معمولاً داروهای زیر برای درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال تجویز میشوند:
داروهای ضدروانپریشی، مانند آرپیپرازول (Abilify, Aristada)، الانزاپین (Zyprexa)، کویتیاپین (Seroquel) یا ریسپریدون (Risperidone)
محرکها، مانند متیل فنیدات (Concerta, Ritalin)
بنزودیازپینها، مانند کلونازپام (Klonopin)
و غیره…
پیشگیری از اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
عوامل منفی در دوران جنینی
اسکیزوتایپالها نیاز به کمک دارند
وبسایت آیدیآرلبز (idrlabs)، تست تشخیص اختلال شخصیت اسکیزوتایپال را بهصورت آنلاین در قالب ده سوال ارائه کرده است. با پاسخ دادن به سوالات، احتمال ابتلا به این اختلال مشخص میشود.
درصورتیکه از اعضای خانواده فرد اسکیزوتایپال باشید، باید بد،د که بیمار، خودش اطلاعی از عجیبوغریب بودنش ندارد. بنابراین، باید سعی کنید واضح و طوریکه درک کند، عجیب بودن رفتارش را به او بفهم،د. ممکن است در ابتدا، اهمیتی ندهد یا حتی ناراحت و عصب، شود. چون دوستش دارید باید صبور باشید.
بیش از نیمی از بیماران مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، از علائم افسردگی نیز رنج میبرند و احتمال اینکه به سمت مواد مخدر کشیده شوند، بسیار بالا است.
مهمترین تفاوت اسکیزوئیدها با اسکیزوتایپالها، در این است که این بیماران معمولاً زندگی روزمره عادی دارند. برخی از آنها با حیوانات ارتباط خوبی دارند و ممکن است ،یکه خیلی فرد را نمیشناسد متوجه عجیبوغریب بودن او نشود. این در حالی است که افراد مبتلا به اسکیزوتایپال، حتی به نظر غریبهها هم عجیبوغریب هستند.
نحوه برخورد با افراد اسکیزوتایپال
علائم اسکیزوتایپی و اسکیزوفرنی بسیار شبیه هم هستند. در هر دو اختلال شخصیتی، فرد ارتباط خود را با واقعیت از دست میدهد و دچار توهم میشود. تفاوت اسکیزوتایپال با اسکیزوفرنی در شدت و زمان دورههای روانپریشی است. دورههای روانپریشی در بیماران اسکیزوتایپال کوتاهتر است درحالیکه افراد مبتلا به اسکیزوفرنی معمولاً دورههای شدید و طول،مدتی را تجربه میکنند.
درکی که یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال نسبت به محیط پیرامونش دارد، بیشتر از آنکه برگرفته از واقعیت و علم باشد، تحتتاثیر تفکرات انحرافی (مانند اعتقادات ،افی، توهمات بیمارگونه، اعتقاد به جادو و…) است.
تعامل با افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال سخت است. در این تعامل، هم بیمار در عذاب است و هم افرادی که با او در تماس هستند. ممکن است حرفهایی از او بشنوید که غیرقابلباور هستند یا آ،ان میدهند. بااینحال، برخی راهکارها میتوانند برخورد با اسکیزوتایپالها را آسانتر کنند:
سعی کنید از کلمات ساده و بدونپیچیدگی استفاده کنید. اسکیزوتایپالها اصلاً از کنایه خوششان نمیآید.
نسبت به باورهای ،افاتی یا عجیبوغریب آنها واکنش شدید نشان ندهید. اینکار باعث میشود بیشتر از شما دور شوند.
اگر از حرفهای او ناراحت یا عصب، شدید، بروز ندهید. آنها خیلی سریع احساسات منفی را میفهمند و از شما دورتر میشوند.
تعصب را کنار بگذارید و کاری با باورهای ،افی او نداشته باشید. یک اسکیزوتایپال ممکن است چیزهایی تعریف کند که اصلاً منطقی نیست یا حتی خلاف باورهای شماست، اما شما نمیتو،د باورهای او را تغییر دهید.
درمورد اه، زندگیتان با او صحبت کنید. افراد مبتلا به اختلال اسکیزوتایپال هدف مشخصی در زندگی ندارند. شنیدن اه، و شیرینی رسیدن به آن برای این افراد خوشایند است.
در جمعها با صحبت ،، اضطراب اجتماعی او را کم کنید.
خیالپردازیهای او را مثل یک داستان جذاب گوش کنید. وقتی درمورد موضوعات ماورایی و قدرتهایش صحبت میکند تصور کنید داستان تعریف میکند و واکنش بدی نشان ندهید.
سعی کنید بهصورت غیرمستقیم او را تشویق به درمان کنید.
زندگی با افراد اسکیزوتایپال
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
برای اینکه بتو،د این دو الگو را بهتر درک کنید، برخی از رفتارهای افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در زیر آمده است:
سوءظن یا افکار پارانوئید
اعتقادات افراطی و ،افی حتی در مورد اتفاقات روزمره
شنیدن صداهای غیرواقعی که چیزی را زمزمه میکنند.
ظاهر و پوشش عجیبوغریب و ژولیده
نداشتن هیچ دوست صمیمی
اضطراب اجتماعی بسیار شدید حتی در جمع آشنایان
افکار و حرفهای غیرقابل درک و نامفهوم
برای اینکه بیمار درمان را آغاز کرده و دوره درمان را تکمیل کند، لازم است کارهای زیر را انجام دهید:
به او اطمینان بدهید که لایق عشق است و شما دوستش دارید.
تشویقش کنید قرارهای ملاقاتش با رواندرمانگر را بهصورت منظم شرکت کند. اگر میتو،د او را همراهی کنید.
تأکید کنید که این طول درمان موقتی است و پس از بهبودی تمام میشود.
اگر به هر دلیل دوره درمان را قطع کرده، بهجای سرزنش با او احساس همدردی کنید و مجابش کنید تا پس از مدت کوتاهی استراحت، دوره را از سر بگیرد.
ازدواج با افراد اسکیزوتایپال
پس از اینکه تاحدودی او را در مورد عجیب بودن رفتار یا گفتارش مجاب کردید، باید به همراه او به یک رواندرمانگر مراجعه کنید. تلاش نکنید که مشکلات شخصی او را حل یا در تعاملات اجتماعی او دخالت کنید. قرار نیست درمانش کنید. کافیست او را به سمت درمان توسط روانشناس یا روانپزشک هدایت کرده و در مراحل درمان کنارش باشید.
تصور میشود که اصلیترین دلیل بروز این اختلال در افراد، وراثت است. دلیل این امر آن است که بسیاری از علائم ناهنجاریهای مغزی اسکیزوفرنی در این افراد نیز وجود دارد. با این حال، برخی عوامل دیگر نیز میتوانند به ایجاد این اختلال منجر شوند. این عوامل، به تفکیک در ادامه آورده شده است.
عامل وراثت
رواندرم، اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
به دلیل تاثیر شدید تغییرات ساختاری مغز و ژنتیک در ابتلا به این اختلال، تاکنون روش کاملی برای پیشگیری از آن معرفی نشده است. بااینحال، راههایی وجود دارند که میتوانند از تشدید علائم بیماری جلوگیری کنند. برخی از این راهها عبارتند از:
تشویق اطرافیان به مراجعه به پزشک، درصورت مشاهده علائم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
مراجعه به پزشک، درصورت خجالتی بودن یا عدم توانایی کودک در برقراری ارتباط با اطرافیان
خودداری از تنبیه بدنی کودکان
پر، از تنها گذاشتن کودک با افرادیکه خوب نمیشناسید (به منظور جلوگیری از آزار و تعرض ،)
مشاوره پزشکی درصورت وجود سابقه اختلالات رو، در بستگان نزدیک
تفاوت اختلال شخصیت اسکیزوتایپال با دیگر اختلالات شخصیتی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال ترسو، بیشتر عقاید منفی دارند تا افکار عجیبوغریب. این افراد، به شدت از دیگران دوری میکنند، معمولاً تنها هستند، هیچ دوستی ندارند، همیشه نگران هستند، و حتی خودشان هم افکار و احساساتشان را درک نمیکنند.
علائم و نشانههای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال (افکار اسکیزوتایپال)
برای تشخیص قطعی اختلالات شخصیتی باید به روانشناس یا روانپزشک مراجعه کرد. بااینحال اگر نگران وجود برخی از علائم در خود یا نزدیکانتان هستید، میتو،د از تستهای آنلاین استفاده کنید.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال (Schizotypal Personality Disorder)، مانند دیگر اختلالات شخصیت، الگویی طول،مدت از رفتارها و تجارب است که به چشم دیگران عجیبوغریب میآیند. فردی که به این اختلال مبت،ت، در رفتار خود با دیگران دچار سردرگمی و مشکل است و بسیار پریشان به نظر میرسد.
پارانوئید و اختلال شخصیت اسکیزوتایپال نیز ممکن است بهصورت همزمان در یک شخص ایجاد شوند. اختلال شخصیت پارانوئید، نوعی اختلال شخصیتی است که باعث میشود فرد، نسبت به اطرافیان خود بدبین باشد. فرد پارانوئید، به هیچ، اعتماد ندارد و مدام فکر میکند دیگران سعی دارند به او آسیب برسانند.
ما قصد داریم به منظور آگاهیبخشی در این مطلب از دکتردکتر، در مورد چیستی این اختلال، علائم آن و راههای درمانش صحبت کنیم؛ با ما همراه باشید.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟
سوالاتی که ممکن است رواندرمانگر در جلسه اول از بیمار برای بررسی وضعیت او بپرسد عبارتند از:
چه علائمی دارید؟
اولین بار، چه زم، وجود این علائم را احساس کردید؟
رفتارهای عجیبتان چه تاثیری بر زندگی شما دارد؟
آیا رفتارهای شما باعث نگر، اطرافیانتان شده است؟
آیا در موقعیتهای اجتماعی احساس راحتی دارید؟ چرا بله و چرا خیر؟
آیا دوستان صمیمی و نزدیک زیادی دارید؟
اگر از روابط خود در محیط مدرسه، دانشگاه یا کار راضی نیستید، دلیل آن را چه چیزی مید،د؟
آیا به این فکر کردهاید که خودزنی کنید؟ شدهاست که این کار را واقعا انجام بدهید؟
تاکنون احساس کردهاید که دیگران توانایی کنترل افکار شما را دارند یا برع،؟
آیا در خانواده شما سابقه وجود بیماریهای رو، یا اختلالات شخصیتی وجود دارد؟
معمولاً همه ما با افراد ،افاتی روبهرو شدهایم. حتی ممکن است خودمان نیز کموبیش برخی اعتقادات ،افی داشته باشیم که برگرفته از فرهنگها و ،دهفرهنگهای ماست. بااینحال، عقاید ،افی بعضی افراد بهقدری شدید است که تبدیل به یک اختلال جدی مثل اختلال شخصیت اسکیزوتایپال میشود.
تفاوت مهم دیگری که اسکیزوتایپی با اسکیزوفرنی دارد در درک بیماران از واقعیت است. اسکیزوتایپالها واقعیت را درک میکنند اما نگرش خاص خود را نسبت به آن دارند، اما بیماران اسکیزوفرنی، هیچ درکی از واقعیت ندارند و کلاً در توهم زندگی میکنند.
تفاوت اختلال شخصیت اسکیزوتایپال با پارانوئید
انواع اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
اختلال وسواسی – تکراری، دومین بیماری است که میتواند در افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال مشاهده شود. دراینحالت، فرد، علاوه بر عقاید ،افی، بسیار وسواسی هم میشود.
اختلال شخصیت پارانوئید و اسکیزوتایپی
روانشناس یا روانپزشکی که مراجعه میکنید، باید در زمینه درمان افراد دارای اختلالات اسکیزوتایپی تجربه و مهارت داشته باشد. ضمناً بهتر است هنگام مراجعه به درمانگر، یک نفر (از اعضای خانواده) نیز حضور داشته باشد تا درصورت نیاز، اطلاعات کامل درمورد بیمار را در اختیار درمانگر قرار دهد.
درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
مهمترین مشخصه بیماران مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید (بدبین)، بدگم،، شکاکیت و بیاعتمادی مزمن آنها به همه افراد است. برخلاف اسکیزوتایپالها که معمولاً آرام و منزوی هستند، بیماران پارانوئید اغلب متخاصم، تحریکپذیر و خشمگیناند.
یکی از خصوصیات افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال این است که تصور میکنند خودشان نرمال هستند و این دیگرانند که مشکل دارند. به همین دلیل نیز افراد مبتلا به این اختلال، نیازی به مراجعه به پزشک و درمان نمیبینند.
تفاوت اختلال شخصیت اسکیزوتایپال با اسکیزوئید
قرار گرفتن مادر در معرض برخی ویروسها یا عوامل محیطی خطرناک میتواند ریسک ابتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال را افزایش دهد. مصرف داروهای خاص در دوران بارداری نیز میتواند احتمال بروز این عارضه را افزایش دهد.
میزان شیوع اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در مردان و ،ن
داروی مشخصی برای درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال وجود ندارد. بااینحال از آنجا که افراد مبتلا به این اختلال، معمولاً از افسردگی و اضطراب نیز رنج میبرند، از داروهای مربوط به این بیماریها در کنار رواندرم، استفاده میشود.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، یک بیماری مزمن است که درمان قطعی ندارد. ابتلا به این بیماری میتواند باعث از دست دادن همسر، دوستان یا موقعیت شغلی شود. بااینحال، بسیاری از افراد مبتلا، همچنان به زندگی خود ادامه میدهند بدون اینکه احساس کنند مشکلی دارند. مهمترین عوارضی که ابتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال دارد، موارد زیر هستند:
افسردگی
اضطراب
سایر اختلالات شخصیتی
اعتیاد به مواد مخدر
اعتیاد به الکل
اسکیزوفرنی
احتمال اقدام به خودکشی
مشکلات تعاملی در محل کار، روابط شخصی و اجتماعی
نشانههای روانپریشی
اسکیزوتایپالها در معرض چه بیماریهایی هستند؟
مجموعهای از مهمترین این عوامل، که بیشتر مربوط به تجربیات دوران کودکی فرد میشوند، عبارتند از:
سوءاستفاده ،
نادیده گرفته شدن
ضربههای عمیق عاطفی
استرس مزمن
طلاق رسمی یا عاطفی والدین
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، یکی از انواع اختلالات شخصیت است، که نظم فکری و روحی فرد را به هم میزند و او را در روابط و فعالیتهای روزمره دچار مشکل میکند. خود بیمار، هیچ اطلاعی از وضعیت خود ندارد و درمان نیازمند این است که یکی از نزدیکان او دست به کار شده و او را به مراجعه به رواندرمانگر تشویق کند. درصورتی که علائم این اختلال در نزدیکانتان وجود دارد، میتو،د برای ملاقات با بهترین پزشکان روانشناس و روانپزشک در تهران از سایت ،ت دهی دکتردکتر اقدام کنید.
پس از عامل وراثت، برخی عوامل محیطی نیز وجود دارند که میتوانند دلیل ابتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در افراد باشند.
درنهایت، اگر تجربهای درخصوص اختلال شخصیت اسکیزوتایپال دارید، یا سوالی برایتان پیش آمده، میتو،د با ما و دیگر خوانندگان مجله دکتردکتر به اشتراک بگذارید.