اختلال وسواس جبری از اختلالات حوزه روان است که معمولاً به درستی شناخته نمیشود. محققان هنوز در تلاش هستند که ریشه این مشکل را کشف کنند و ببینند که چه عوامل و دلایلی باعث بروزش میشود. عواملی برای بروز چنین اختلالی مطرح میشود:
- عوامل ژنتیکی؛ دانشمندان متوجه شدهاند که امکان دارد ابتلا به این وسواس در نتیجه عملکرد نامن، یک ژن باشد. این اختلال جنبه ارثی هم دارد و اگر فرد دیگری در خانواده درجه یک به چنین وسواسی دچار باشد، احتمال وجود آن در اعضای دیگر هم قوت میگیرد.
- تروماهای یا همان ضربههای کودکی؛ تحقیقات نشان میدهند که ضربههای رو، و فشارهایی که در کودکی به یک فرد وارد میشوند، احتمال ابتلا به اختلالات رو، از جمله وسواس را بالا میبرند.
این روش از راهکارهای رایج درمان مشکلات حوزه روان است. در طول جلسات مشاوره با این روش، متخصصان از روند و برنامهای مشخص استفاده میکنند. در طی جلسات، مشاوران درباره اضطراب، استرس یا افسردگی مراجعان با آنها صحبت میکنند. مشاوران گاهی برای درمان اختلال وسواس جبری به افراد توصیه میکنند که از کارشان کم کنند و اوقات بیشتری را صرف تفریح و سپری، با خانواده، دوستان و دیگران کنند.
دارو درم،
لازم است ببینید که اوضاع روانتان چگونه است و چرا دچار علائم و نشانههای ناخوشایند رفتاری و فکری هستید. برای بررسی وضعیت خود باید به مشاوران مراجعه کنید. یکی از بهترین روشها برای پیدا، متخصصان خبره و دریافت ،ت ملاقات از آنها، سرزدن به سایت دکتردکتر و استفاده از خدمات ،ت دهی آنلاین این سایت است.
به سلامت رو، خود اهمیت بدهید. اگر میبینید که برخی از ال،ای رفتاری و فکریتان مانع از ایجاد تعادلی شیرین در زندگیتان میشود، با دیگران ارتباط خوبی برقرار نمیکنید یا ش،تهایی در بخشها و جنبههای گوناگون زندگی دارید، حتماً نگاهی دقیق به خود داشته باشید.
اختلال وسواس جبری (OCPD) نوعی بیماری رو، است که مبتلایان به آن درگیر کمالگرایی شدید، وسواس در به ،جدادن نظم و ترتیب زیاد در کارهای مختلف و اهمیت بیش از حد به تمیزی هستند. افرادی که به این اختلال دچار هستند، مایلاند که استانداردهای ذهنی و رفتاری خود را به محیط پیرامونشان دیکته و غالب کنند.
امکان ابتلای کودکان به اختلال وسواس جبری هم وجود دارد. متوسط و میانگین سن دچارشدن به چنین مشکلی، معمولاً ۱۶ سال است. اگر احساس میکنید که کودکتان دچار رفتارهای وسواسگونه است، باید خیلی زود او را نزد مشاوران ببرید تا مشکل را رفع کنید.
سالمندان
در واقع، شاید پررنگترین تفاوتی که میان این دو نوع اختلال وجود دارد در میزان آگاهی بیمار به شرایطش است. مبتلایان به اختلال وسواس اجباری به مشکلات رو، خود واقف نیستند و اغلب خود را محِق میدانند اما بیماران اختلال وسواس فکری عملی از وضعیت خود آگاه و ناراضی هستند.
در این مقاله از مجله دکتردکتر قصد داریم تا از این اختلال رو، برایتان بیشتر بگوییم؛ با ما همراه باشید.
تعریف اختلال وسواس جبری چیست؟
رسیدگی به بیماریها و اختلالات روان اهمیت زیادی دارد. با شناخت و مطالعه دربارهشان میتو،د مشکلات احتمالیتان را زودتر تشخیص بدهید و برای پیگیریشان دستبهکار شوید. برای مثال، بیماری اسکیزوفرنی یا انواع اضطراب زیاد شناختهشده نیستند. انواع دیگر اختلالات رو، و بیماریهایی از این دست هم به اندازه مشکلات جسم، نامآشنا نیستند. اهمیت شناخت روان و مشکلاتش را نباید دستکم بگیریم.
دلیل و علت وسواس جبری چیست؟
شاید برایتان این پرسش وجود داشته باشد که اختلال وسواس اجباری فکری در گروههای سنی مختلف و ،تهای گوناگون نمود ی،، دارد یا خیر. اجازه بدهید که نگاهی به این موضوع داشته باشیم.
کودکان و نوجوانان
وسواس اجباری در افراد مختلف چگونه است؟
مبتلایان به اختلال وسواس جبری مدام خواهان دنبال، استانداردهای ایدئالگرایانه در زندگی هستند. بدیهی است که همه چیز در زندگی به شکلی ایدئال و در قالبی کمالگرایانه پیش نمیرود. چنین چیزی موجب دلسردی و افسردگی افراد دچار به این اختلال میشود.
اختلال وسواس جبری میتواند در شکلهای مختلفی بروز کند. برای آن انواعی هم در نظر میگیرند که به شرح زیر است. افراد دچار این اختلال به دستهبندیهای زیر ت،یم میشوند:
- معلم/رهبر؛ این دسته از مبتلایان به اختلال وسواس جبری به دنبال ریاست و کنترل همه چیز هستند.
- کارگر/انجامدهنده؛ این دسته از مبتلایان به شدت اهل کار، هستند و خودشان را فدای وظایف میکنند.
- دوست/خدمتگزار؛ این دسته از افراد مبتلا به وسواس جبری باید دیگران را راضی نگه دارند و به طرز افراطی مسئولیتپذیرند.
- متفکر/برنامهریز؛ این دسته از بیماران بسیار محتاطاند و با دقت و ریزبینی شدیدی همهچیز را بررسی و برنامهریزی میکنند.
درمان اختلال وسواس جبری چگونه است؟
از ویژگیهای شخصیتی این افراد باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- ابراز احساسات برای این افراد دشوار است.
- برقراری و ایجاد ارتباطات نزدیک برای این افراد ساده نیست.
- آنها مدام در حال کار و تلاش هستند اما میل به کمالگرایی افراطی باعث ایجاد احساس ناکافیبودن میشود.
- مبتلایان به این بیماری اغلب معتقدند که فقط حق با آنها است و عصب، و خشمگیناند.
- افراد درگیر با این اختلال احساس انزوای اجتماعی میکنند.
- اضطراب توأم با افسردگی هم در بیماران وسواس جبری دیده میشود.
اگر فردی از نزدیکانتان دچار اختلال وسواس جبری است، باید شیوه برخورد و تعامل با او را یاد بگیرید. این دسته از افراد معمولاً تمایلی به تغییر ندارند و در واقع، اصلاً مشکلی در رفتار و افکارشان نمیبینند.
تشخیص اختلا وسواس جبری کار سادهای نیست. از آنجا که بیشتر مبتلایان به آن باور ندارند که دچار مشکل هستند، تشخیص وضعیت کار آس، نیست و فرد در مسیر درمان قرار نمیگیرد. معمولاً افراد دچار این وسواس، زم، به دنبال کمک میروند که اضطراب و استرس ناشی از وضعیتشان از کنترل خارج میشود و آزارشان میدهد.
وجود میل به کمالگرایی افراطی، نظم و ترتیب بیمارگونه و تلاش برای کنترل خود و دیگران از جمله نشانههای روشنی است که به متخصصان در تشخیص کمک میکنند.
عوارض وسواس اجباری چیست؟
شاید بعضی از این نشانهها تاحدی مطلوب به نظر برسند اما اگر علائم اختلال وسواس جبری باعث به همخوردن تعادل زندگی شوند، بیماری تشخیص داده میشود و نیاز به پیگیری و درمانش وجود دارد.
فرق بین اختلال شخصیت وسواسی اجباری (OCPD) و اختلال وسواسی اجباری (OCD) چیست؟
پذیرش مشکل و بیان مسأله از مهمترین بخشهای درمان هر اختلالی هستند. اگر فکر میکنید که تشخیص پزشک درباره اختلالتان صحیح است، باید این موضوع را کتمان نکنید و از روشهای من،ی که در اختیارتان قرار میدهد، برای بهبود علائم و عوارض مشکل بهره ببرید.
مراقبتهای پرستاری اختلال وسواس جبری چیست؟
از نشانههای وسواس جبری به موارد زیر دقت کنید:
- کمالگرایی افراطی در حدی که کارها از ترس و نگر، بابت ایدئالنبودن نتیجه ناتمام میمانند.
- فدا، خود در انجام کار به طوری که روابط اجتماعی و خانوادگی مخدوش میشود.
- ناتو، در سپردن کارها و بعضی وظایف به دیگران از ترس اینکه به درستی انجام نشوند.
- منش و رفتاری خشک، جدی و بهشدت رسمی.
- نگهداری وسایل و اشیای فرسوده و قدیمی.
- علاقه به قو،ن و چارچوبهای سختگیرانه.
- صرفهجویی شدید در ،ج، پول.
- علاقه و نیاز به ایجاد نظم و ترتیب شدید.
- دنبال، و وفاداری به اصول اخلاقی.
- وقتشناسی افراطی.
- توجه زیاد به جزئیات.
،، که به اختلال وسواس جبری دچار میشوند، در معرض تجربه اضطراب آزاردهنده هم قرار دارند. این دسته از افراد، در کنترل خشم و عصب،ت خود ناتوان هستند و رفتارهایشان باعث انزوای اجتماعی آنها میشود.
از آنجایی که افراد مشکوک به اختلال وسواس اجباری معمولاً شرایط خود را به ،وان وضعیتی مشکلدار نمیپذیرند، متخصصان برای درمان آنها از کمک خانواده و دوستانشان هم کمک میگیرند تا به اطلاعات کافی برسند.
شما هم به وسواس اجباری مبتلا هستید؟ ،ی از اطرافیانتان دچار این وضعیت است؟ اگر پرسشی در این زمینه دارید، حتماً از ما سؤال کنید.
این اختلال در هر سن و سالی رخ میدهد. سالمند، که درگیر آن هستند هم معمولاً نشانههایی مانند افراد دیگر از خود بروز میدهند. برای مثال، حساسیت زیادی روی نظم و ترتیب محیط پیرامون و منزلشان دارند و تغییرات را در این زمینه بهسادگی برنمیتابند. آنها دوست دارند که اوضاع زندگی و روتینهای معمول روزانهشان را سرسختانه کنترل کنند.
،ن
بنیاد بینالمللی وسواس فکری عملی (OCDF) اعلام کرده است که احتمال ابتلای مردان به اختلال وسواس اجباری ۲ برابر ،ن است. بنا به گزارش مجله علمی ارزیابی شخصیت (Journal of Personality Assessment)، ۲ تا ۷درصد از جمعیت آمریکا به این اختلال دچار هستند و مورد بسیار شایعی در میان اختلالات است.
تمرکز زیاد افراد دچار وسواس اجباری بر کمالگرایی باعث میشود که مدام با اضطراب و نگر، دست و پنجه نرم کنند. بروز اختلالات خوردن و مشکلات جسم، و رو، دیگر هم در آنها بعید نیست.
انواع وسواسهای جبری را میشناسید؟
با تمرینات آرامسازی بدن، امکان مدیریت علائم اختلال وسواس اجباری به وجود میآید. در این روش به تکنیکهای آرامسازی خود اشاره میشود و فرد یاد میگیرد که از راه کنترل تنفس و راهکارهای دیگر از اضطراب دور شود. از جمله تمرینات این نوع درمان باید به یوگا، تایچی و پیلاتس اشاره کنیم.
در واقع، گاهی وسواس مانع از آن میشود که فرد بتواند روابطی عادی با دیگران برقرار کند یا در کار و تحصیلش به طور طبیعی و سالم امور را پیش ببرد. در این شرایط است که احساس نیاز به پیگیری اوضاع پیدا میکند.
اگر روانشناسان و روانپزشکان به فردی درباره ابتلا به این اختلال مشکوک شوند، دست به طرح پرسشهای متنوعی میزنند تا به تشخیص قطعی برسند. این متخصصان تلاش میکنند که پرسشهایشان حالتی به دور از قضاوت و تخاصم داشته باشند و سؤالاتی در زمینههای زیر مطرح میکنند:
- روابط
- سابقه کار
- کنترل تکانههای رفتاری در فرد
- واقعیت آزمایی؛ ی،ی بررسی ادراک فرد از واقعیت به شکلی که واقعاً هست و نه آنچه که فرد فکر میکند.
احتمال بروز اختلال وسواس جبری در مردان بیشتر از ،ن است. با این حال، ،ن هم از دچارشدن به این مشکل در امان نیستند و میتوانند به آن مبتلا شوند.
وسواس جبری و افسردگی چه رابطهای دارند؟
درباره وسواس شنیدهاید اما شاید ند،د که این واژه از نظر روانشناسی دارای طبقهبندیهایی است و اختلالات ناشی از آن نیاز به بررسی جدی دارند. برای مثال، یکی از انواع وسواس، اختلال وسواس جبری است که به آن OCPD (اختلال شخصیت وسواس جبری) هم میگویند. برای رسیدگی به علائم آن و درمانش نیاز به کمک مشاور دارید.
اخلاق خوش و سختگیری این دسته از افراد هم از سوی همکاران و افراد دیگر حاضر در محیط کار خوشایند نیست. اینها میتواند باعث بروز اصطکاک و اختلافاتی در محیط کار شود. رفتارهای مبتلایان به چنین اختلالی زیاد از سوی دیگران پذیرفته نمیشود و حتی امکان دارد که در مواردی، رفتار و واکنشهایشان، آنها را به سمت ا،اج هم سوق بدهد.
منابع:
گاهی برای کاهش اضطراب چرخه اختلال وسواس و اجبار نیاز به تجویز داروهایی نظیر مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) به وجود میآید. مصرف طول،مدت دارو برای رفع این اختلال توصیه نمیشود.
تمرینات ریل،یشن
دچاربودن به وسواس اجباری نتایج و عوارض ناخوشایندی در پی دارد. افراد مبتلا به این مشکل معمولاً دچار انزوا و افسردگی میشوند. این دسته از افراد از ترس اینکه نتوانند در کاری بهترین باشند یا امری را به شکلی درجه یک و عالی به سامان برسانند، خود را از انجام بسیاری از کارها محروم میکنند.
مبتلایان به وسواس جبری معمولاً معتقدند که اشکال از دیگران است و خودشان را صاحب حق و رفتار درست میدانند. اگر از نزدیکان چنین فردی هستید، باید با آرامش و در مسیری دوستانه، آنها را متوجه عواقب و عوارض رفتارشان کنید و بیماران را به سمت دریافت کمک حرفهای از مشاوران سوق بدهید.