اسکولیوز ایدیوپاتیک (با علتی نامشخص) معمولا در طول رشد در دوران کودکی یا نوجو، کشف میشود. علت این مشکل اصولا ناپیدا است و بعد از بلوغ ادامه پیدا میکند و به حالت بزرگسالان تبدیل میشود. منحنی بعد از رشد کامل ،ت بدن و گذر از دوران نوجو، نمود و جلوه بیشتری پیدا میکند.
راههای متنوعی برای اندازهگیری انحراف ستون فقرات وجود دارد. رایجترین مورد هم روش اندازهگیری زاویه کاب است. برای انجام آن تعدادی خط در بخش بالا و پایین مهرههای خمیده و منحرف ترسیم میشود. زاویه میان اینها اندازهگیری و میزان انحراف تعیین میشود.
عوارض انحراف ستون فقرات چیست؟
ماساژ بافت عمیق که معمولا با تسکین کمردرد همراه است، برای مبتلایان به انحراف ستون فقرات هم موثر است. همراه با کشش و درمان عصبی عضل،، این ماساژ عمیق میتواند با افزایش جریان خون به کمر، درد کمر را کاهش دهد. چنین روندی باعث کشیدهشدن ماهیچههای سفت میشود.
درمان انحراف ستون فقرات با طب سنتی
اگر پشت شما خمیده به نظر میرسد، احتمالا متخصصان با ع، رادیوگرافی متوجه وضعیت میشوند. در مواردی هم شک به وجود تومور در ستون فقرات وجود دارد و برای همین از تصویربرداری MRI استفاده میشود.
نحوه اندازه گیری انحراف ستون فقرات
برای بررسی انحنای ستون فقرات و اسکولیوز گردن و نواحی دیگر، ممکن است پزشک ابتدا از شما بخواهد که از کمر خم شوید تا ببیند آیا ستون فقرات شما خمیده به نظر می رسد یا خیر. پزشکان اطفال اغلب این نوع معاینه را روی کودکان انجام میدهند.
اسکولیوز مادرزادی یک انحنای جانبی ستون فقرات است که نوزادان با آن متولد میشوند. از بین سه نوع اصلی این وضعیت، حالت مادرزادی کمترین شیوع را دارد و از هر ۱۰هزار نوزاد ۱ نفر را مبتلا میکند. این انحراف مادرزادی زم، اتفاق میافتد که مهرهها قبل از تولد نوزاد به طور طبیعی تشکیل نمیشوند.
انحراف ستون فقرات کودکان
چشم انداز اسکولیوز بزرگسالان بسته به نوع (ایدیوپاتیک یا دژنراتیو) و شدت علائم متفاوت است. درمان غیرجراحی، با روشهایی مانند فیزیوتراپی، برنامه ورزشی منظم و داروهای ضدالتهابی بدون نسخه، همیشه اولین مسیر مراقبت و درمان است. حفظ وزن ایدئال و من، بدن و بهرهمندی از برنامهای ورزشی هم راهی مطلوب برای کم، علائم مرتبط با اسکولیوز بزرگسالان است.
هم اسکولیوز و هم کیفوز انحنای ستون فقرات هستند اما مورد نخست باعث میشود که این بخش از بدن حالتی شبیه S یا C پیدا کند. در کیفوز ستون فقرات بیشتر حالت گرد پیدا میکند و فرد گوژپشت میشود.
علت اسکولیز چیست؟
در بسیاری از موارد اسکولیوز خفیف است و نیازی به درمان ندارد. منظور از درمان تسکین علائم است و ،وما رفع منحنی موجود در ستون فقرات نیست. هدف درمان در این وضعیت همیشه کاهش درد و بهبود عملکرد بدن است.
اگرچه اسکولیوز پشت و ستون فقرات به خودی خود بدون درد است اما انحطاط طبیعی ستون فقرات در گذر زمان و با افزایش سن میتواند منجر به بروز علائم ناخوشایندی شود. تغییر ظاهر و شکل بدن با انحنای ستون فقرات و اسکولیوز در بزرگسالان هم به درجه انحراف آن از حالت طبیعی بستگی دارد.
تشخیص اسکولیز چطور است؟
جراحی در برخی موارد اسکولیوز بزرگسالان ضروری است. این درمان به دلیل خطرات عوارض ناشی از جراحی ستون فقرات آ،ین گزینه است. جراحی به دلایل زیر پیشنهاد میشود:
- درد؛ اگر درد پشت و ساق پا ناشی از اسکولیوز شدید و ادامهدار شود و به درمان محافظه کارانه پاسخ ندهد، ممکن است به جراحی نیاز باشد.
- عدم تعادل ستون فقرات؛ تعادل ستون فقرات در ارزیابی پیشرفت اسکولیوز و نیاز به جراحی مهم است. وقتی میایستیم و از جلو نگاه میکنیم، سر باید بالای مرکز لگن و وقتی از پهلو نگاه میکنیم هم باید روی مفاصل لگن متعادل باشد. گاهی منحنی ستون فقرات آنچنان از این نقطه تعادلی دور میشود که نیاز به جراحی پیش میآید.
درمان جراحی اسکولیوز بزرگسالان میتواند کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشد و با درد مرتبط با این بیماری مق، کند. نتایج جراحی ناهنجاری ستون فقرات بزرگسالان معمولاً بسیار خوب است اما بهشرطی که بهدرستی و برای فردی انجام شود که کاندید من،ی برای جراحی است.
از جمله عواملی که احتمال ابتلا به کیفوز و اسکولیوز را بالا میبرد، چیست:
- فلج مغزی
- دیستروفی عضل،
- نقائص هنگام تولد
- عفونت ها
- تومورها
- شرایط ژنتیکی مانند سندرم مارفان و سندرم داون
- دلیل ابتلا به اسکولیوز ایدیوپاتیک، سابقه خانوادگی و ژنتیک هم در این زمینه نقش دارد.
انحراف ستون فقرات در نوزادان
دستهبندیهایی برای انواع اسکولیوز انجام میشود:
- اسکولیوز ایدیوپاتیک (Idiopathic)؛ نوعی از انحنا که علتش مشخص نیست. در ۸۰درصد موارد، پزشکان دلیل دقیقی برای انحنای ستون فقرات پیدا نمیکنند.
- اسکولیوز مادرزادی (Congenital)؛ زم، این وضعیت شروع میشود که کمر و پشت نوزاد قبل از تولد رشد میکند. مشکلات در مهرههای پشت و کمر، باعث انحنای ستون فقرات است. گاهی این وضعیت در کودکی مشخص و گاهی هم تشخیصش به دوران نوجو، موکول میشود.
- اسکولیوز عصبی (Neuromuscular)؛ این حالت از مشکل عضل، ناشی از اختلالی مانند اسپینا بیفیدا (spina bifida) یا شکاف مادرزادی مهرهها، فلج مغزی یا آسیب نخاعی است. این شرایط گاهی اوقات به ماهیچههای بدن آسیب میرساند و بهدرستی از ستون فقرات مراقبت نمیکنند. در نتیجه انحنا رخ میدهد.
- اسکولیوز دژنراتیو (Degenerative)؛ این مشکل بزرگسالان را تحت تاثیر قرار میدهد و معمولا در ،مت پایین کمر ایجاد میشود چون دیسکها و مفاصل ستون فقرات با افزایش سن شروع به ساییدگی میکنند.
پیشگیری از اسکولیز چگونه است؟
در بیشتر موارد، پزشک برخی از اشکال فیزیوتراپی را برای حفظ قدرت و تسکین درد توصیه میکند تا به اه، زیر برسد:
- تلاش برای بهبود وضعیت بدن
- انجام ورزشهایی مانند شنا
- فعالیت کششی روزانه
- فعالماندن
- اگر درد با داروهای خوراکی یا فیزیوتراپی تسکین پیدا نکند، پزشک تزریق اپیدورال (در اطراف نخاع) یا بلوک عصبی (بیحسی عصبی خاص در بدن) را برای تسکین موثرتر توصیه میکند.
جراحی اسکولیوز
بریسها یا همان کمربند طبی در کودک، مفید واقع میشوند که هنوز در حال رشد هستند. بستن بریس در اطراف تنه میتواند از بدترشدن انحنا جلوگیری کند. این کمربندها معمولا از پ،تیک ساخته شدهاند. بسیاری از بچه ها باید در تمام ۲۴ساعت شبانه روز آنها را بپوشند. این کمربندها از زیر لباس قابل مشاهده نیستند و مداخلهای در روند انجام کارهای روزانه ندارند.
درمان انحراف ستون فقرات با ماساژ
برای اسکولیوز خفیف درم، وجود ندارد و فقط پزشک اوضاع را زیر نظر میگیرد تا مشخص شود که وضعیت چطور پیش میرود. از روشهای موجود باید به موارد زیر اشاره کنیم.