عوارض اسکیزوفرنی در مراحل ابتدایی از بیماری خیلی جدی نیست. اما همزمان با پیشرفت بیماری، تأثیرهای م،ب آن بر روی زندگی فرد بیمار بیشتر میشود. موارد زیر جزء عوارض مشاهده شده برای این بیماری هستند:
- ترس آسیب دیدن از جانب اطرافیان و انزوا طلبی
- داشتن توهم کنترل شدن یا تحت نظر داشتن که منجر به فرار بیمار از خانه یا شهر میشود
- بروز افکار خودکشی همراه با اقدام از جانب بیمار
- داشتن نشانههای توهم و هذیان که منجر به تغییر رفتار شود
- کشاندن بیمار به سمت مصرف مواد مخدر و گرفتاری در اعتیاد
- داشتن فکر و نقشه انتقام از دیگران در نمونههای پیشرفته از این بیماری
- ناتو، در بروز احساسات و مطرح ، افکار شخصی
واژه بیتفاوت انتخابی برای این نوع از شیزوفرنی، اشاره به حالت بیمار آن دارد. چون بیعلاقگی و بیاحساسی از نشانههای مش، در این بیماران است.
چون شاید اختلالات رفتاری بیمار به خاطر مصرف مواد مخدر یا ضربه وارده به مغز باشد. اگر این فرضیه رد شد، احتمال وجود شیزوفرنی افزایش پیدا میکند. اگر علائم اسکیزوفرنی تا ۶ ماه متوالی ادامه دار باشد، میتوان قطعی بودن بیماری را اعلام کرد.
توانبخشی: ایجاد احساس استقلال در فرد بیمار و بهبود مهارتهای آموزشی، شغلی و اجتماعی او
۴. الکتروشوک درم، (ECT)
اسکیزوفرنی کودکان یک نوع نادر از این بیماری است که در کودکان کمتر از ۱۵ سال رخ میدهد. در واقع بازه سنی معمول برای این بیماری اوایل دوران جو، یا میانسالی است. اما تجربههای ناخوشایند یا آزارهای جسمی و رو، باعث وارد شدن استرسهای روحی و رو، شدید به کودکان میشود.
اسکیزوفرنی یک نوع بیماری اختلال رو، با شرایط خاص است که زندگی شخصی و حتی کاری فرد را تحت تأثیر قرار میدهد. بیمار اسکیزوفرنی هذیان میگوید و مطالبی را بر زبان میآورد که واقعیت ندارند. نشانهها و علائم اسکیزوفرنی بسیار شبیه به دیگر اختلالهای رو، است. پس نباید با مشاهده اولین نشانهها در یک فرد، او را یک بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی یا روان پریشی دانست، بلکه تشخیص نهایی با دکتر روانپزشک است. این مطلب از از مجله پزشکی دکتردکتر را به توضیح در خصوص شیزوفرنی و مفاهیم مرتبط با آن اختصاص دادیم. این اطلاعات میتواند کمک حال شما برای شناسایی و حتی مدیریت این بیماری باشد.
اسکیزوفرنی چیست؟
اما شیوه مورد استفاده متخصصین پزشکی و روانشناسی برای تشخیص این بیماری، بسیار متفاوت است. البته هیچ آزمایش مشخصی وجود ندارد که نشان دهنده ابتلا و رد بیماری اسکیزوفرنی باشد. به همین دلیل اغلب پزشکان از MRI یا تست آزمایش خون برای رد ، احتمال جنون یا بیمارهای دیگر استفاده میکنند.
تعاریف مفید در ارتباط با بیماری اسکیزوفرنی
۲. مراقبتهای ویژه تخصصی (CSC)
یک دلیل محتمل برای بروز علائم بیماری اسکیزوفرنی، ناشی از عوامل محیطی است. شاید یک سری عوامل محیطی همچون مصرف ماری جوانا یا دیگر مواد مخدر، قرار گرفتن در معرض برخی سموم، عفونتهای حاد ویروسی یا قرارگیری در شرایط به شدت استرسزا باعث ایجاد این بیماری باشند.
اغلب بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، نشانههایی از هذیان را دارند که شامل موارد زیر است:
- سو تعبیر ، رفتارهای عادی اطرافیان و نسبت دادن آنها به خود
- داشتن چنین باوری که آشنایان قصد آزار و اذیت وی را دارند
- خود را تحت کنترل فرد یا گروهی بیگانه دانستن
- تصور داشتن قدرتی ماورایی و خود را مهم پنداشتن
۳. علائم منفی (deficit)
چنین عواملی باعث آسیبرس، به افرادی میشود که ژن معیوب دارند. این بیماری معمولاً در دوران بلوغ و کهنسالی رخ میدهد که بدن با تغییرات شدید هورمونی مواجه است.
۲. ناهنجاری در ساختار مغز
پس به تدریج باید منتظر تسکین نشانههایی مانند اختلال دو قطبی و افسردگی بود. یک دوره از این شیوه درم، شامل ۲ تا ۳ جلسه در هفته است که باید تا چندین هفته ادامه پیدا کند. استفاده از این روش درم، زم، من، است که مصرف دارو یا مشاورههای روانپزشکی کارساز نباشد.
۵. تحریک عمیق مغز (DBS)
بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی تنها اتفاقات و وقایعی را درک میکند که در دنیای او واقعیت خارجی دارند. مثلاً موجودی خیالی که به اعتقاد فرد بیمار دارای حواس لامسه، شنوایی، بینایی و چشایی است، که البته هیچ کدام از این ویژگیها حقیقت نداشته و صرفاً ساخته ذهنیت فریب خورده بیمار است.
نشانه و علائم اسکیزوفرنی چیست؟
با بیماران اسکیزوفرنی چگونه رفتار کنیم؟
نکته مثبت در خصوص مراقبتهای ویژه تخصصی، دخیل ، خانواده و اجرای آن در مراحل ابتدایی از بیماری است. چون برای اثرگذاری بیشتر شیوههای درم، و برگشت فرد بیمار به زندگی عادی، باید درمان زودهنگام را شروع کرد.
۳. شیوه درم، روانشناختی
انجام ورزش منظم روزانه، دوری از شرایط استرسزا، مدیریت توهم و هذیان، آشنایی با علائم بیماری و رعایت رژیم غذایی از دیگر رفتارهای خودمراقبتی برای بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی است.
شیزوفرنی جزء بیماریهایی محسوب میشود که هنوز علت دقیقی برای آن معرفی نشده است. اما بههرحال یک نوع بیماری بر مبنای بیولوژیکی است که آن را با امراضی همچون دیابت و سرطان مقایسه میکنند.
روانشناسان برای انجام این کار، از راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات رو، (DSM-IV-TR) استفاده میکنند. این راهنما توسط انجمن روانپزشکی آمریکا تدوین شده که شامل ویژگیهای بارز انواع اسکیزوفرنی است.
اسکیزوفرنی پارانوئید یک نوع شناخته شده از این بیماری است. این نوع خاص از شیزوفرنی در اوایل دوران جو، و اوا، نوجو، شروع شده و فرد را دچار شک و توهم میکند.
این بیماری انواع مختلفی دارد و نوع شدت آن نیز در افراد مختلف، متفاوت است. بهترین روش درم، این بیماری، مشورت با یک روانپزشک است. او با بررسی وضعیت بیمار، روشهای درم، من، را پیشنهاد میدهد. برای مراجعه به یک روانپزشک میتو،د از سایت ،تدهی آنلاین دکتردکتر استفاده کنید.
به دستهای از علائم بیماری شیزوفرنی که ویژگیهای آن در افراد سالم قابل مشاهده نیست، علائم منفی میگویند. کم حرفی، محدود بودن احساسات، نداشتن شوق و اشتیاق زندگی، بیانگیزگی، کمبود انرژی، عدم رعایت بهداشت و بیتوجهی به وضعیت ظاهری نمونههایی از علائم منفی شیزوفرنی هستند.
۴. علائم شناختی
خوشبختانه بیماری اسکیزوفرنی جزء امراض واگیردار نیست. ی،ی تنها ۰. ۳ تا ۰. ۷ درصد از جمعیت جهان در طول زندگی خود این بیماری را تجربه میکنند. آمار بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در سال ۲۰۱۷ در حدود ۱. ۱ میلیون مورد جدید بود. این آمار در سال ۲۰۱۹ به مجموع ۲۰ میلیون نفر رسید.
تابهحال هیچ روش مؤثری برای پیشگیری از این بیماری کشف نشده است. اما مهمتر از روش درمان، تشخیص زودهنگام این بیماری است. چون همیشه کنترل و مدیریت اسکیزوفرنی در مراحل ابتدایی از بیماری راحتتر است. در این بین کمکهای روانشناسی میتواند سرعت بهبود بیماری را افزایش دهد.
اسکیزوفرنی و ازدواج
البته فراموش نکنید که مصرف هر کدام از این داروها، نیاز به تجویز پزشک یا روانشناس دارد. اما در بین تمامی داروهای معرفی شده، «کلوزاپین» از همه معروفتر است. چون تأثیرگذاری بیشتری برای بهبود نشانههای اسکیزوفرنی داشته و توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) هم تأیید شده است.
حتی آمارها نشان میدهد که میزان ازدواج در بین جوانان مبتلا به این عارضه بسیار کم و آمار طلاق بیشتر است. پس حتماً قبل از ازدواج با یک بیمار شیزوفرنی، تمامی شرایط رفتاری او را در نظر بگیرید.
شیزوفرنی، ناشناخته اما قابل کنترل!
ویژگیهای رفتاری اسکیزوفرنی باعث شده تا مردم به چشم یک بیماری تعدد شخصیتی به آن نگاه کنند؛ که البته دیدگاه درستی نیست. چون اسکیزوفرنی نوعی جنون است که قدرت تشخیص واقعیت را از فرد میگیرد. ارتباط فرد بیمار با واقعیت قطع شده و جهان اطراف به آشفته بازاری مملو از صدها صدا و تصویر آزار دهنده تبدیل میشود.
برای آشنایی بهتر با بیماری اسکیزوفرنی، به مفهومی تحت ،وان «خوشه علائم» نیاز داریم. این اصطلاح به ما کمک میکند بیماران مبتلا به شیزوفرنی را بر اساس علائمی که دارند، در چندین گروه مختلف ت،یمبندی کنیم که شامل موارد زیر است:
۱. علائم اولیه
در روش الکتروشوک درم،، یک سری الکترود را به پوست سر بیمار وصل میکنند. سپس در حالت بیهوشی، یک شوک خفیف به مغز ارسال میشود. این شوک الکتریکی کنترل شده بر روی انتقال دهندههای عصبی مغز تأثیر میگذارد.
تجربه کاری روانشناسان در این بین به ما کمک خواهد کرد تا علائم اولیه بیماری را شناسایی کرده و آنها را مدیریت کنیم. رایجترین شیوههای درم، روانشناختی را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
رفتار یک بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی بر خلاف باور عموم، خشونتآمیز نیست. چون فقط تعداد محدودی از این بیماران به سر حد جنون رسیده و رفتارهای خشونتآمیز نشان میدهند.