در یک فوبیا، بخشهایی از مغز که با ترس و استرس مرتبط هستند، به صورت مداوم وقایع ترسناک پیش آمده را یاد آوری خواهند کرد. تحقیقات نشان میدهد که فوبیا اغلب به آمیگدال که پشت غده هیپوفیز قرار دارد مرتبط است. آمیگدال ترشح هورمون جنگ و گریز را تحریک میکند. در این شرایط مغز و بدن برای مق، با حالت استرس آماده میشوند.
راههای درمان فوبیا
گاهی پیش آمده که در شرایطی که برای دیگران عادی است، بترسید و از بودن در آن موقعیت حذر کنید؟ شاید تعریف ساده فوبیا همین باشد. فوبیا یکی از حالات اختلال اضطراب است که شخص را درست سر بزنگاه گرفتار میکند و با سلاح ترس، به سراغش میآید؛ حالتی که حالا خیلی از ما گرفتارش شدهایم. زم، که فردی فوبیا داشته باشد، زندگی خود را طوری پایه ریزی میکند که به نوعی از موقعیتهایی که خطرناک میپندارد، دور باشد. خطری که فرد احساس میکند بسیار بالاتر از خطری است که منبع خطر تولید میکند.
منبع:
دارو
این روی درم، به افراد مبتلا به فوبیا کمک میکند تا پاسخ خود به منبع فوبیا را تغییر دهند. این افراد کم کم در معرض منبع ترس خود قرار میگیرند. برای مثال برای افراد مبتلا به ترس از پرواز ممکن است کارهای زیر انجام شود:
در ابتدا به پرواز فکر کنند
روان درمانگر به این افراد تصویری از هواپیما را نشان خواهد داد
فرد به فرودگاه برده خواهد شد
فرد در کابین آموزشی پرواز قرار خواهد گرفت
در نهایت فرد در پرواز واقعی قرار میگیرد.
درمان رفتاری- شناختی (Cognitive behavi، therapy)
انواع فوبیا
این مواد به کاهش علائم فیزیکی اضطراب که در فوبیا هم دیده میشوند، کمک میکنند. عوارض جانبی این داروها، شامل ناراحتی معده، خستگی و سردی انگشتان است.
داروهای ضد افسردگی
فوبیا تا حدود بسیار زیادی قابل درمان است و افرادی که با آنها درگیر هستند تا حدود زیادی به مشکل خود آگاه هستند. همین موضوع کمک میکند تا تشخیص بهتر انجام شود. صحبت ، با یک روانشناس یا روانپزشک اولین قدم برای درمان فوبیایی است که پیش از این تشخیص داده شده است.
بنزودیازپین (Benzodiazepines) مثالی از مسکنهایی است که برای درمان فوبیا تجویز میشود. این دارو ممکن است به کاهش علائم افسردگی کمک کند. افرادی با سابقه اعتیاد به الکل نباید از این داروها مصرف کنند.
با این همه چندین نوع فوبیا توسط انجمن روانپزشکی آمریکا شناسایی شده است که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
فوبیا خاص
اگر فوبیا باعث ایجاد مشکلات شدید نشده باشد، دوری ، از منبع ترس به کنترل آن کمک خواهد کرد. بسیاری از افراد مبتلا به نوع خاصی از فوبیا به دنبال درمان نیستند با وجود اینکه این ترسها معمولاً قبل کنترل هستند. دوری از ، از عوامل تحریک کنندهی برخی از فوبیاها ممکن نیست، این موضوع به خصوص در مورد فوبیا پیچیده صادق است. در این موارد، صحبت ، با متخصص بهداشت رو، اولین قدم برای بهبودی خواهد بود
نوعی ترس شدید، غیر طبیعی نسبت به یک عامل محرک. فوبیاهای خاص تخت ،وان فوبیاهای ساده شناخته میشوند و به دلایل خاصی رخ میدهند که ممکن است در زندگی روزمره ما همیشه رخ ندهند. ترس از مار از آن جمله است که زندگی روزمرهی ما را به یک شیوه مشخص تحت تأثیر قرار نمیدهد.
فوبیا اجتماعی
گاهی فوبیا دلیل خاصی ندارد اما گاهی تغییرات اجتماعی، لیست احتمالی فوبیاها را تغییر خواهد داد. برای مثال نوموفوبیا (nomop،bia) ترس بودن بدون گوشی موبایل یا کامپیوتر است. در واقع این نوع فوبیا نوعی ترس پاتولوژیک دور بودن از تکنولوژی است.
علت فوبیا
برخی از مناطق خاص مغز وقایع خطرناک و یا مرگبار را ذخیره و یاد آوری میکنند. اگر شخص بعدها در زندگی با شرایط و رویداد مشابهی روبهرو شود، این بخشهای مغز آن واقعه استرسآور را دوباره و بیش از چند بار به شخص یاد آوری خواهند کرد و همین باعث میشود که بدن همان واکنش را دوباره تجربه کند.
همچنین این نوع از فوبیا میتواند بازتابی از عادتهای اولیه انس، و بازماندهی زمانهایی باشد که انسان مدتهای بیشتری را در فضاهای باز به سر میبرد و به نسبت جهان امروز در معرض تهدیدات و خطرات بیشتری قرار داشت.
مغز در زمان فوبیا چگونه عمل میکند؟
شایعترین انواع فوبیا در ایالات متحدهی آمریکا عبارتند از:
تنگنا هراسی یا ک،تروفوبیا (Claustrop،bia)؛ ترس بودن در فضاهای سرپوشیده و کوچک
فوبیا پرواز (Aero p،bia)؛ ترس از پرواز با هواپیماها
،کبوت هراسی (Arachnop،bia)؛ ترس از ،کبوت
فوبیا رانندگی (Driving p،bia)؛ ترس از رانندگی
فوبیا استفراغ (Emetop،bia)؛ ترس از استفراغ
فوبیا خونریزی (Erythrop،bia)؛ ترس از خونریزی
خودبیمارانگاری یا هیپوکندریا (Hypoc،ndria)؛ ترس از بیمار شدن
آگورافوبیا (Agorap،bia) یا برزن هراسی (بازار هراسی) ترس از موقعیتهایی است که فرار از آنها برای شخصی که دچار ترس و وحشت شده است و البته برای او بسیار سخت و دشوار است. برای مثال در این حالت بودن در آسانسور و یا در محیط خارج از خانه برای فرد بسیار سخت و دشوار است. این عارضه با ترس بودن در فضاهای باز اشتباه گرفته میشود، اما معمولاً در محیطهای کوچکی همچون آسانسور و یا وسایل حمل و نقل عمومی رخ میدهد. افراد مبتلا به این اختلال بیشتر از سایرین احتمال دارد که حمله پ،ک یا وحشت زدگی را تجربه کنند.
پزشک، روانشناس یا روانپزشک ممکن است رفتار درم،، دارو و یا ،یبی از این دو را انجام دهند. هدف از درمان کم ، ترس و اضطراب و کمک به افراد برای کنترل واکنش به عوامل ایجاد کنندهی فوبیا است.
فوبیا هراسی پیچیده با الگوریتمی پویاست، گاهی نمیتوان زمانبندی خاصی برای وقوعش متصور شد. البته همانطور که گفتیم، درمان دارد و حل شدنی است. تردید دارید؟ با دریافت ،ت دکتر برای وقت مشاوره از پلتفرم دکتردکتر شک خود را به یقین تبدیل کنید.
اگر این داروها موثر نباشند، پزشک بازدارندههای مونوآمین ا،یداز (monoamine oxidase inhibitor (MAOI)) را برای درمان اضطراب اجتماعی تجویز خواهد کرد. افرادی که این نوع از دارو را مصرف میکنند، مجبور به پر، از مصرف گروهی از غذاها هستند. عوارض جانبی شامل سرگیجه، ناراحتی معده، بی قراری، سردرد و بیخوابی خواهد بود.
شروع فوبیا بعد از ۳۰ سالگی چندان رایج نیست و در بسیاری از موارد فوبیا در طی دوران کودکی، سالهای نوجو، و یا اوایل بزرگسالی آغاز میشود. انواع فوبیا به دلیل یک تجربه استرس آور، رویدادی ترسناک و یا به علت داشتن پدر و مادری مبتلا به فوبیا که کودک از آنها یاد میگیرد، رخ میدهد.
فوبیا خاص
بسیاری از فوبیاها با درمان من، قابل درمان هستند. یک درمان واحد که برای همه افراد مبتلا به فوبیا موثر باشد، وجود ندارد. هر درمان باید به شیوهی موثری برای هر فرد تنظیم شود تا موثر باشد.
فوبیا قرارگرفتن در موقعیتی پیچیده است که با تسلط و درمان بهتر میشود!
بازدارندههای جذب سروتونین (Serotonin reuptake inhibitors) معمولاً برای افرادی که به فوبیا مبتلا هستند تجویز میکنند. این داروها روی سطح سروتونین مغز اثر گذاشته و در نهایت باعث خلق و خو و رفتار بهتر میشوند. در ابتدا این داروها باعث حالت تهوع، مشکلات خواب و سردرد میشوند.