اسکیزوفرنی آشفته
دلایل ابتلا به اسکیزوفرنی متفاوت است. بهطور کلی عوامل ژنتیکی، صدمات مغزی و عوامل محیطی مانند مشکلات خانوادگی، کاری و تجاوز در کودکی است. اگر هر دو والد به اسکیزوفرنی مبتلا باشند، به احتمال ۴۰ درصد این بیماری در فرزندان نیز دیده خواهد شد. اگر هم که یکی از والدین مبتلا باشد، احتمال ابتلای فرزند حدود ۱۲ درصد است. همچنین اغلب صدمات مغزی که منجر به بروز اسکیزوفرنی میشوند، مربوط به مشکلات دوران بارداری هستند. این اتفاق بهدلیل بیمار شدن مادر و رشد ناکافی در بخشهایی از مغز نوزاد ایجاد میشود. البته تجربههای سخت کودکی مانند تجاوز و حوادث ناگه، در بزرگسالی مثل تصادف و مرگ نزدیکان هم میتوانند در بروز اسکیزوفرنی دخیل باشند.
بهبودی کامل برای بیماری اسکیزوفرنی وجود ندارد. این اختلال بهصورت دائمی با بیمار میماند. اما روشهای درم، کمک میکند تا علائم بیماری کاهش یابد و از شدت بیماری جلوگیری شود. استفاده از داروهای ض،سردگی و روانپریشی به تثبیت خلقوخو و احساسات بیمار کمک میکند. همچنین استفاده از الکتروشوک درم، (ECT) و بستری شدن در بیمارستان، برای افرادی که بیماری مزمن دارند و دارودرم، برایشان موثر نبوده توصیه میشود. در الکتروشوک درم،، با ایجاد تشنجهای کنترلشده سعی میکنند روی عملکرد مغز بیمار تاثیر بگذارند. عوارض جانبی این روش، از دست دادن حافظه کوتاهمدت است. برای کمک به بیماران در جهت پذیرش بیماری خود و مصرف داروها، گذراندن جلسههای رواندرم، و دورههای توانبخشی تجویز میشود. این دورهها میتواند در جهت آمادهسازی بیمار برای زندگی مستقل، یافتن شغل و ارتباط موثر با دیگران مفید باشد.
اسکیزوفرنی کاتاتونیک
منبع: https://drdr.ir/mag/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D8%A7%D8%B3%DA%A9%DB%8C%D8%B2%D9%88%D9%81%D8%B1%D9%86%DB%8C/
اسکیزوفرنی تمایز نیافته
اسکیزوفرنی کودکی
در اسکیزوفرنی آشفته، پریش، و آشفتگی فکری و رفتاری دیده میشود. این افراد توانایی کنترل و بروز احساسات و افکار خود را ندارند. همچنین بهطور مداوم علائمی مثل اختلال کلامی، رفتاری یا بیتفاوتی نسبت به مسائل در آنها مشاهده میشود. در صحبت ، انسجام کلامی ندارند، جملههای خود را ناتمام رها میکنند و عموما پاسخ من، و مربوطی به سوالات نمیدهند. آشفتگی فکری در بیماران اسکیزوفرنی آشفته، موجب اختلال در انجام فعالیتهای روزانه مانند غذا خوردن و حمام ، میشود. این افراد توانایی رعایت بهداشت فردی و تشخیص رفتارهای من، را ندارد. به،وان مثال ممکن است در هوای گرم چندین لباس روی هم بپوشند. برای درمان اسکیزوفرنی آشفته از الکتروشوک درم،، رواندرم،، دارودرم، و دورههای توانبخشی برای بهبود توانایی صحبت ، و آمادگی برای فعالیت در محیطهای کاری استفاده میشود.
اسکیزوفرنی پارانوئید شایعترین نوع اسکیزوفرنی است که علائم روانپریشی بارز آن توهمات شنیداری و دیداری و همچنین خیالات، شک و سوءظن است. فکر غالب در این بیماران معمولا توطئهچینی اطرافیان علیه آنها است و تصور میکنند که همواره تحتنظر هستند یا به آنها خیانت میشود. فرایند بهبودی این اختلال در مقایسه با انواع دیگر اسکیزوفرنی بهتر است. اسکیزوفرنی پارانوئید معمولا در بزرگسالی دیده میشود و مشکلات اختلال حافظه، تمرکز و پریش، احساسی در آنها کمتر است. بهطور کلی نشانههای شایع پارانوئید شامل موارد زیر است:
- رفتار پرخاشگرانه
- توهم در مورد داشتن تواناییهایی عجیب مانند پرواز ،
- اضطراب
- افسردگی و آشفتگی احساسی
- افکار خودکشی
- اختلال اسکیزوفرنی
اغلب اختلالهای روحیرو، مانند اضطراب، وسواس و افسردگی برای سالها پنهان میمانند. عدمتوجه به آنها میتواند مشکلاتی مثل بیماریهای جسمی یا بیماریهای رو، مثل انواع اسکیزوفرنی ایجاد کند. به همین دلیل خودآگاهی نسبت به شرایط ذهنی و آگاهی از علائم اختلالهای روانشناختی، میتواند به ما کمک کند تا در صورت مشاهده آنها برای درمان بهموقع اقدام و از تشدید بیماری جلوگیری کنیم. اسکیزوفرنی که یکی از بیماریهای رو، (Mental Disorder) محسوب میشود، انواع گوناگونی دارد که هرکدام شامل شیوه درم، و نشانههای مشخصی است. قصد داریم تا در این مقاله از مجله دکتردکتر درباره ۵ نوع حاد اسکیزوفرنی، روشهای تشخیص و درمان آن توسط دکتر روانپزشک حرفهای را برای شما مورد بررسی قرار دهیم.
اختلال اسکیزوفرنی چیست؟