تاری دید چشم ی،ی ناتو، در واضحدیدن تصاویر پیش روی خود. در این حالت، چشمهای نمیتوانند تصویری واضح از اشیا و اطراف را ببینند. تاری در یک یا هردو چشم رخ میدهد و گاهی اوقات، همهچیز کاملا تار است و در برخی موارد هم فقط بخشی از میدان دید تار میشود. دلایل مختلفی از جمله خستگی، افزایش سن، خشکی، دیابت، وجود زخم یا مشکلات ارثی میتوانند موجب تارشدن چشم شوند. تاری دید چشم بعد از ضربه هم محتمل است. دلیل تاری ناگه، در برخی موارد هم ریشه در سکته یا تغییرات فشار چشم دارد. بنا به علت تاری از داروهایی مانند قطره پیلوکارپین هیدروک،اید، لنزها یا گاهی جراحی برای درمان این وضعیت استفاده میشود.
در این مقاله، درباره علت تاری، علائم و درمانهایش میخو،د. مطالعه مطلب به ۴ دقیقه زمان نیاز دارد.
اگر سوالی در رابطه با تاری دید دارید، میتو،د در انتهای همین صفحه و در ،مت نظرات بنویسید تا پزشک پاسخ دهد.
تاری دید چشم چیست؟
وقتی نمیتو،د چیزهای مختلف را به وضوح ببینید، دچار تاری دید شدهاید. تاردیدن به این م،ی است که دید شما واضح نیست. گاهی اوقات، چشمدوختن به چیزهای مختلف و تمرکز با نگاه باعث میشود که تاری رفع شود.
این مشکل عادی نیست و باید سریع پیگیری شود. تاری دید چشم باعث میشود احساس کنید که فیلتری روی چشمانتان گذاشته شده و زندگی دیگر در کانون توجه نیست.
تاری دید شایع است و میتواند ناشی از شرایط نسبتاً جزئی مانند میگرن یا خستگی چشم باشد. اضطراب و ناراحتی رو، هم میتوانند باعث تارشدن شوند. تاری دید و اعصاب با هم رابطه مستقیمی دارند.
تاری ناگه، چشم
همانطور که گفته شد، تاری دید چشم مشکل شایعی است که می تواند به ،وان عارضه جانبی بسیاری از بیماریها رخ دهد. شرایطی که ممکن است علت تاری ناگه، چشم چپ یا راست باشند، بهشرح زیر هستند و نیاز به پیگیری سریع و اورژانسی دارند:
- سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA)
- عفونتهای چشم و بافتهای آن
- هایفما (خونریزی داخل چشم)
- افزایش شدید فشار خون
- تاری دید و سردرد میگرنی
- جداشدگی شبکیه
- آسیب چشم
- ضربه مغزی
علائم همراه با تاری دید چشم
تارشدن چشم بهطور ناگه، یا تدریجی رخ میدهد. علائم آن هم بهشکلهای زیر است:
- تاری دید چشم میتواند کل خط دید یا فقط بخشهایی از آن را تحتتاثیر قرار بدهد.
- خط بینایی یا دید محیطی در سمت راست یا چپ میدان دید مخدوش میشود.
علت تاری دید
تاری دید چشم میتواند دلایل زیادی داشته باشد. نمونههایی از علل رایج عبارتاند از:
- عیوب ان،اری مانند نزدیکبینی، دوربینی یا تاری دید چشم آستیگمات
- رتینوپاتی، مانند رتینوپاتی دیابتی
- دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن
- ضربه یا آسیب به چشم
- کدورت قرنیه یا اسکار
- تاری دید و تیروئید
- ساییدگی قرنیه
- رتینیت عفونی
- نوریت بینایی
- آب مروارید
- میگرن
- سکته
افراد مبتلا به دیابت هم در صورتی که سطح قند خونشان به میزان قابل توجهی نوسان داشته باشد، تاری دید را تجربه میکنند.
عیوب ان،اری
عیب ان،اری اختلالی است که در آن، چشمها نمیتوانند بهدرستی روی تصاویر تمرکز کنند. در نتیجه، مشکلات زیر رخ میدهند:
- آستیگماتیسم
- دوربینی
- نزدیک بینی
اغلب میتو،د این شرایط را با عینک، لنزهای تماسی یا جراحی اصلاح کنید. عیوب ان،اری شایعترین علل تاری دید هستند. دوبینی یا دوبینی وضعیتی است که در آن یک جسم منفرد به صورت تکراری دیده می شود.
سندرم خشکی چشم
یکی دیگر از علل شایع تاری دید چشم، خشکی چشم است. اگر هنگام پلکزدن بینایی شما بهبود پیدا کند، ممکن است دچار خشکی چشم شوید. این سندرم باعث خارش، قرمزی چشم و تاری میشود. درمان هم شامل استفاده از اشک مصنوعی خواهد بود.
دژنراسیون ماکولا وابسته به سن
دژنراسیون ماکولا وابسته به سن شایعترین علت از دستدادن بینایی در افراد مسن است. این وضعیت بینایی مرکزی را تحت تأثیر قرار میدهد، به طوری که نمیتو،د آنچه را ببینید که بهطور مستقیم در مقابل شما قرار دارد .
رتینوپاتی دیابتی
رتینوپاتی دیابتی برای افراد دچار دیابت رخ میدهد. این وضعیت میتواند بینایی را حتی تا حد نابینایی کاهش بدهد و رگهای خونی در شبکیه چشم را ضعیف میکند.
گلوکوم
در بیماری گلوکوم، تجمع مایع در چشم بر عصب بینایی فشار وارد میکند. آسیب به عصب بینایی منجر به از دستدادن نسبی بینایی یا نابینایی شود.
آب مروارید
هنگامی که عدسیها کدر و مات میشوند (به سختی دیده می شوند) چشمها آب مروارید ایجاد میکنند. امکان بروز آب مروارید در هر دو چشم وجود دارد.
ممکن است تاری دید و از دست دادن کنتراست داشته باشید. تاری دید در شب در صورت ابتلا به این عارضه با دیدن هالههای اطراف لامپ و لوستر همراه است.
نوریت بینایی
نوریت بینایی التهاب (تورم) و تحریک عصب بینایی است. امکان دارد که این شرایط به خودیخود یا در نتیجه بیماری دیگری از جمله اماس (MS) رخ بدهد. نوریت بینایی در یک چشم شایع است، اما می تواند در هر دو رخ دهد. تاری دید و اماس یا بیماریهای عصبی دیگر رابطه مستقیمی دارند. برای درمان تاری دید عصبی باید به متخصص چشم مراجعه کنید. نوریت باعث تاری دید و عدم تعادل هم میشود.
اختلالات ارثی عصب بینایی
برخی از اختلالات ژنتیکی باعث آسیب به عصب بینایی میشوند. هرچند که چنین نوعی از تاری زیاد رایج نیست اما بههرحال، امکان وقوع دارد.
جای زخم روی قرنیه
کمبود ویتامین A میتواند باعث ایجاد این زخمها شود. این وضعیت بیشتر در مناطق کمتر توسعهیافته جهان اتفاق میافتد. تاری دید بعد از زخم قرنیه هم نیاز به پیگیری حرفهای نزد پزشک دارد. تاری دید و کمبود ویتامین A و انواعی از گروه B با عارضه تاری چشم همراهاند.
تاری دید چشم قبل از ،
چنین چیزی رایج نیست اما برخی از افراد با ،شدن تغییراتی را در بینایی و چشمان خود در هفته نخست قاعدگی احساس میکنند. این وضعیت با بالارفتن هورمون استروژن در ابتدای چرخه ارتباط دارد. این افزایش باعث تاری دید، مشکل در تمرکز و آبریزش چشم میشود.
تاری دید در کودکان
عیوب ان،اری مانند نزدیکبینی، دوربینی و تنبلی چشم تقریبا در ۲۰درصد از کودکان دیده میشوند. عیوب غیران،اری شامل موارد زیر هستند:
- گلوکوم
- رتی،،توما
- سرطان نادر شبکیه
تاری دید چشم در بارداری
هورمون هایی که از کودک در حال رشد در شکم حمایت میکنند، باعث احتباس مایعات میشوند. این مایع اضافی چشمان مادر را بهگونه ای تغییر میدهد که ممکن است منجر به تاری دید شود. پرهاکلامپسی هم که بالارفتن فشار خون در بارداری است، گاهی با تاری دید همراه میشود.
در این دوران، امکان بروز تغییرات در شکل یا ضخامت قرنیه وجود دارد. تاری دید بعد از زایمان سزارین هم رخ میدهد و در نتیجه ابتلا به رتینوپاتی فشار خون بالا و مشکلات دیگر است.
تاری دید بعد از عمل
تاری دید بعد از عمل آب مروارید شایع است. معمولاً در عرض ۲ تا ۳ روز از بین میرود. اگرچه در برخی موارد ممکن است، یک هفته یا بیشتر طول بکشد تا تاری دید برطرف شود.
- تاری دید بعد از عمل بینی هم رخ میدهد. رینوپ،تی باعث عوارض جدی مداری و اطراف چشمی مانند خونریزی مداری، انوفتالموس، اگزوفتالموس، سلولیت اطراف چشم و نابینایی میشود.
- پس از جراحی پلک و بلفاروپ،تی ممکن است حدود دو تا سه هفته طول بکشد تا بینایی شما به حالت عادی برگردد. در چند روز اول، ممکن است تاری و دوبینی ناشی از تورم پلک داشته باشید که معمولاً موقتی است. رابطه میان تاری دید و بلفاروپ،تی هم بعد از جراحی پلک باعث تاری میشود.
- تاری دید بعد از لازک هم ممکن است. چشمان شما در حال تطبیق با قرنیه تازه تغییر شکل یافته است. بین ۳ تا ۶ ماه طول میکشد تا چشمها به طور کامل بهبود پیدا کنند. در طول این مدت، معمولا برخی از عوارض جانبی جزئی مانند تاری متناوب ظاهر میشوند. این تاری دید بعد از لیزیک هم امکان وقوع دارد.
- تزریق در نزدیکی چشم بیشترین خطر را دارد و از این نواحی معمولا برای مبارزه با خطوط ابرو و چروکهای پای کلاغی استفاده میشود. پس از تزریق بوتا،، چشمها می توانند بسیار تحریک و خشک شوند و تاری دید رخ بدهد.
تاری دید و سینوزیت
در موارد نادر، سینوزیت مزمنی که به داخل مدار چشم یا همان حفره استخو، ی،ی جایگاه چشم گسترش پیدا میکند، امکان تارشدن قوت میگیرد. سرگیجه سینوزیت و تاری دید به عارضه جدیتری اشاره دارند و باید سریع پیگیری شوند.
مشکلات دیگر عامل تاری دید
انواع گوناگونی از مشکلات میتوانند باعث بروز تاری در چشم شوند:
تاری دید و کبد چرب | اشکال خفیف بیماری کبدی با کاهش دید، عمدتاً دید در شب، و همچنین کاهش توانایی تشخیص اشکال و رنگها مرتبط هستند. |
تاری دید و تهوع | تاری دید همراه با حالت تهوع و استفراغ میتواند ناشی از کتواسیدوز دیابتی، سرگیجه وضعیتی خوش خیم، سکته مغزی/حمله ایسکمیک گذرا (TIA)، گاستروانتریت یا مسمومیت غذایی همراه با کمآبی بدن باشد. |
تاری دید و تپش قلب | اگر این مشکلات همزمان و ناگه، رخ دادهاند، حتما باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. |
تاری دید صبحگاهی | سطح چشم برای سالمماندن به مرطوبشدن مکرر نیاز دارد. اگر چشم به اندازه کافی اشک تولید نمیکند و در حال خشک شدن است، تاری دید بهویژه در طول شب و صبحگاه رخ میدهد. |
تاری دید بعد از بیهوشی | در بیشتر موارد، تاری دید بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از جراحی باقی میماند. برخی از افراد تا یک هفته دچار تاری بینایی میشوند. |
تاری دید و تومور مغزی | اگر تومور مغزی فشار کافی بر عصب بینایی وارد کند، امکان تاری دید و از بینرفتن بینایی وجود دارد. |
تاری دید و دیسک گردن | امکان دارد که بر اثر فشار وارد بر گردن در ناحیه فوق، بدن و سر، بینایی تحت تأثیر قرار بگیرد و تار شود. |
تاری دید بعد از جوشکاری | نور بسیار قوی جوشکاری سطح چشم (قرنیه) را میسوزاند و تاری دید ایجاد میکند. |
تاری دید و دوبینی
ضعف در عضلات ارادی بدن، مولتیپل ،روزیس، تومور مغزی یا آنوریسم، سکته مغزی و آرتریت سلول غول پیکر باعث تاری و دوبینی میشوند. گاهی اوقات علل دارای چندین لایه هستند. به ،وان مثال، سیگارکشیدن طول،مدت می تواند منجر به آنوریسم مغزی شود که به ،ه خود باعث دوبینی میشود.
چه زم، به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر تاری دید شما به طور ناگه، ظاهر شد و هر یک از علائم زیر را داشتید، باید سریع به اورژانس و پزشک متخصص مراجعه کنید:
- سردرد شدید
- افتادگی صورت
- مشکل در دیدن
- سرگیجه و تاری دید
- مشکل در صحبت ،
- از دست دادن کنترل ماهیچهای در یک طرف بدن
این علائم مشابه نشانههای سکته مغزی است. علائم دیگری که ممکن است نیاز به درمان فوری داشته باشند، شامل درد شدید چشم یا از دستدادن ناگه، بینایی است. علت تاری دید لحظهای و طول، را نزد متخصص چشم جویا شوید.
تشخیص تاری دید
برای تشخیص مشکلات تاری باید به متخصص چشم مراجعه کنید. پزشک با تهیه فهرستی از علائم، علت تاری دید را تشخیص میدهد. نمونههایی از سوالاتی که ممکن است بپرسد هم عبارتاند از:
- نخستین بار چه زم، متوجه تاری دید شدید؟
- چه چیزی باعث بدتر یا بهتر شدن تاری دید میشود؟
- بررسی سابقه پزشکی و سابقه خانوادگی بیماریهای چشمی هم مهم است.
آزمایشهای چشمی
معاینه فیزیکی چشم هم در برخی موارد لازم است. متخصصان بعد از بررسی چشم از آزمایشهای زیر هم برای رسیدن به تشخیص و نتیجهگیری بهره میبرند:
- افتالموسکوپی(Ophthalmoscopy)؛ با ابزاری بخش وسیعی از داخل چشم بررسی میشود.
- تست ان،ار؛ برای بررسی عیوب ان،اری مانند نزدیکبینی و دوربینی استفاده میشود.
- تونومتری (tonometry) که فشار داخل چشم را اندازهگیری میکند.
آزمایش خون
ممکن است، پزشکان آزمایش خون نیز تجویز کنند. از آزمایش خون برای کمک به تشخیص وجود باکتری در خون استفاده شود. این آزمایشها برای به دستآوردن تعداد گلبولهای سفید خون (WBC) در صورت مشکوکشدن به عفونت و تاری چشم کاربرد دارند.
- تاری دید چربی خون؛ انسداد ورید شبکیه زم، اتفاق میافتد که چربیها دیوارههای رگهای خونی را میشکنند و باعث ایجاد پارچه در شبکیه میشوند که منجر به تاری دید یا از دست دادن بینایی میشود.
- تاری دید قند خون؛ قند خون بالا باعث تورم عدسی چشم میشود و توانایی دید را تغییر میدهد. برای اصلاح این نوع تاری دید، باید قند خون خود را به محدوده من، برگرد،د.
- تاری دید کم خونی؛ هیچ مدرکی مبنی بر این وجود ندارد که آهن کم باعث تاری دید میشود. بااینحال، آهن کم میتواند باعث تغییرات شبکیه و رتینوپاتی کمخونی شود.
- تاری دید فشار خون؛ چشمها رگهای خونی زیادی دارند. هنگامی که تحت تأثیر طول، مدت فشار خون بالا قرار میگیرند، احتمال آسیب عروق خونی (رتینوپاتی) و کمبود جریان خون به شبکیه به وجود میآید و منجر به تاری دید یا از دست دادن کامل بینایی میشود.
درمان تاری دید چشم چیست؟
درمان تاری دید بستگی به علت ایجاد آن دارد. درمانها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- عینک و لنزهای تماسی برای درمان تاری دید
- داروهایی برای رفع تاری دید
- جراحی
عینک و لنزهای تماسی
این محصولات تاری ناشی از عیوب ان،اری و علل دیگر از جمله آب مروارید را درمان میکنند. تاری دید بعد از لنز درمان میشود و مشکلی برای چشمها وجود نخواهد داشت.
داروها
پزشکان داروهایی را برای درمان عامل ایجاد تاری دید چشم راست و چپ در نظر میگیرند. دارو بنا به بیماری زمینهای متفاوت خواهد بود. برای تاری دید ناشی از پیرچشمی از قطرههایی مانند پیلوکارپین هیدروک،اید استفاده میشود. یادتان باشد برای رفع برخی از التهابات چشم از قطره فلوکورت استفاده میشود که در ابتدا باعث تارشدن چشم میشود اما کمکم اثر میگذارد.
جراحی
گاهیاوقات، پزشکان روشهای جراحی را برای بهبود بینایی پیشنهاد میدهند. برای مثال، جراحی برای برداشتن آب مروارید یا لیزیک برای درمان عیوب ان،اری. وقتی تاری دید با عینک هم رفع نشود، ی،ی پای مشکلی جدی بهمیان است و باید اقدامی نظیر جراحی استفاده شود.
درمان خانگی تاری دید چشم
اگر پزشک شما تاری دید چشم چپ و راست را ارزیابی کرده و در حال درمان هر بیماری زمینهای است، میتو،د موارد زیر را برای کمک به درمان سریع تاری دید در یک چشم یا هردو در منزل امتحان کنید:
- استراحت کافی داشته باشید.
- از مواد حساسیتزا مانند دود، گرد و غبار دوری کنید.
- همیشه بیرون و زیر نور آفتاب از عینک آفتابی استفاده کنید.
- اگر چشمهایتان خشک یا تحریک شدهاند، از قطرههای چشمی برای مرطوبسازی استفاده کنید.
- هنگام کار یا انجام سرگرمیهایی که ممکن است به چشمانتان آسیب برسانند، از محافظ چشم استفاده کنید.
- رژیم غذایی سالم توأم با ویتامین ها و مواد معدنی داشته باشید و آب یا مایعات کافی برای هیدراته نگهداشتن بدن مصرف کنید.
سوالات متداول تاری دید
منابع:
منبع: https://drdr.ir/mag/%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%DA%86%D8%B4%D9%85/