تب در نوزادان؛ نگرانی که باعث اضطراب مادران جوان میشود!
اگر کودک ۳ تا ۶ ماه کمی تب داشته باشد، مهمترین نکته این است که او چگونه به نظر میرسد و چگونه رفتار میکند. اگر تب بیشتر از ۲۴ ساعت ادامه یابد یا درجه تب بسیار بالا باشد، لازم است از پزشک خود راهنمایی بخواهید.
عفونتهای ویروسی به چند بخش مهم ت،یم میشوند و هرکدام علائم خاصی دارند. در ادامه به چند مورد از عفونتهای ویروسی رایج بین نوزادان اشاره میکنیم: تب در نوزادان
سرماخوردگی نوزاد؛ ویروس سرماخوردگی باعث بروز تب میشود.
آنفلوانزا؛ این بیماری شایع است اما موجب بروز تبهای شدید میشود.
گاستروانتریت (Gastroenteritis)؛ گاستروانتریت یا بیماری التهاب معدهای و رودهای همان اسهال و استفراغ است که امکان دارد با تب همراه باشد.
عفونت گوش؛ این عفونتها در کودکان شایع هستند و ممکن است باعث بروز تب شوند اما در بیشتر موارد بدون درمان بهبود پیدا میکنند.
عفونت باکتریایی
اولین کاری که والدین پس از احساس تب در نوزاد خود میکنند این است که دست خود را روی پیش، نوزاد گذاشته و با احساس تغییر دمای بدن نوزاد فورا به فکر درمان میافتند. البته گاهی این کار مؤثر است و میتوان به آن اکتفا کرد اما روشهای دقیق تشخیص و روش اندازهگیری تب در نوزاد به شرح زیر است:
اندازهگیری دما از طریق مقعد
این کار برای کودکان زیر یک سال من، نیست، زیرا باعث ترس در کودک میشود و شاید نتو،د تب را دقیق اندازهگیری کنید. تب در نوزادان
عوارض تب نوزاد
اما سعی کنید در چنین موقعیتی به تمام شدن و بیخطر بودن آن در کودک فکر کنید تا اوضاع را برای خودتان ترسناکتر نکنید.
بعد از اینکه کودک را نزد پزشک بردید برای درمان تب در منزل میتو،د کارهای زیر را انجام دهید:
توسط یک اسفنج یا پارچه جاذب بدن او را مرطوب کنید.
با آب و،م او را حمام کنید. مراقب باشید که نوزاد پس از استحمام یخ نکند، زیرا ممکن است علائم بدتر شوند.
از فن خنککننده استفاده کنید.
لباس اضافی را از تن او در بیاورید.
بیشتر به او شیر بدهید.
از نشانههای دیگر ابتلا به مننژیت میتوان به سفتی گردن و بدن، ناتو، در مکیدن سینه مادر و زردی پوست نوزاد اشاره کرد. تب در نوزادان
سرطان
در نظر داشته باشید هرگز برای پایین آوردن تب نوزاد از آسپرین استفاده نکنید زیرا باعث ایجاد سندرم ری در کودکان میشود. سندرم ری، بیماری خطرناکی است که مغز و کبد بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد.
چه زم، به پزشک مراجعه کنیم؟
در انتها از شما میخواهیم که اگر در این زمینه تجربه یا نظری دارید، با ما و دیگر خوانندگان مجله دکتردکتر به اشتراک بگذارید.
دستورالعمل تب کودک در آکادمی اطفال آمریکا (AAP) که بر اساس ماه تولد نوزاد منتشر شده است به شرح زیر است:
در نوزادان تا ۳ ماهگی دمایی بالاتر از ۳۸ درجه سانتیگراد مشکلی است که باعث نگر، میشود. بنابراین لازم است که هر چه سریعتر با پزشک کودک در ارتباط باشید.
در نوزادان ۳ تا ۶ ماهه در صورت داشتن تب بالای ۳۸.۳ درجه سانتیگراد باید توسط بهترین متخصص اطفال بررسی شود.
نوزادان ۶ ماه به بالا در صورت داشتن درجه حرارت بیش از ۳۹.۴ درجه سانتیگراد نیاز به مشاوره فوری با یک پزشک دارد.
تبهای مداوم، به ویژه هنگامی که نوزاد عرق شبانه یا پوست بسیار رنگپریده و مومی شکل دارد، از علائم مرتبط با سرطان نوروب،توما و لوسمی است.
تب نوزادان زیر سه ماه را جدی بگیرید!
تب نوزاد چقدر باید باشد؟ این سؤالی است که ذهن تمامی والدین به خصوص آنهایی که بهتازگی پدر و مادر شدهاند را به خود مشغول کرده است. بیشتر پزشکان دمای طبیعی بدن برای یک نوزاد سالم را کمتر از ۳۷.۸ درجه سانتیگراد میدانند. اگر دمای بدن نوزاد شما ۳۸ درجه یا بالاتر باشد، او تب دارد.
بهتر است قبل از آنکه نگران تب ، نوزادتان باشید، با دلایل اصلی تب ، کودک آشنا شوید تا علت این اتفاق را شناسایی کنید. از جمله موارد مهمی که باعث بروز تب در نوزادان میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عفونت ویروسی
عفونت باکتریایی
واکنش به وا،ن
دندان درآوردن
تب نوزاد در بدو تولد
عفونت ویروسی
این نوع از اختلالها شامل بیماریهایی مانند دیابت نوع ۱ و لوپوس بوده که تب یکی از اولین نشانههای لوپوس است.
ج، تب در نوزادان بر اساس ماهها
نکته؛ آب مصرفی برای پاشویه ، سرد نباشد و حدا،ر ۵ درجه از درجه حرارت بدن کودک کمتر باشد. همچنین در صورت بروز تب و ،ز در کودک، از تنشویه یا پاشویه ، کودک خودداری کنید.
داروهای خطرناک برای درمان تب نوزاد
تب در نوزادان باعث بروز عوارضی میشود که در ادامه به دو مورد از رایجترین عوارض آن اشاره خواهیم کرد:
تشنج ناشی از تب
پزشک ممکن است به شما بگوید که اگر تب کودک به ۴۰ درجه سانتیگراد برسد، فوراً با او تماس بگیرید. اگر کودک شما علائم دیگر بیماری مانند سرماخوردگی، سرفه، استفراغ یا اسهال را تجربه میکند، با پزشک خود مشورت کنید.
روش تشخیص تب در نوزاد
همین اندازهگیری اغلب بهترین راه موجود برای تشخیص جدی بودن تب به شمار میرود. اگر دمای بدن دلبندتان بالا رفته و به تب رسیده، بهتر است در اسرع وقت به متخصص اطفال مراجعه کنید.
برای پایین آوردن تب نوزاد نباید هر دارویی را استفاده کنید. چند نمونه از داروهای خطرناک برای نوزادان که مصرف آنها به هیچ ،وان توصیه نمیشود عبارتند از:
داروهای سرماخوردگی
داروهای سرفه
آسپرین
مصرف داروهای ضد تهوع بدون تجویز پزشک
مصرف داروهای تاریخ گذشته
داروهای ضد مسمومیت
مصرف بیش از حد داروهای تب بر و استامینوفن
در صورت بروز تب در نوزاد خونسردی خود را حفظ کنید!
برای پایین آوردن تب نوزاد با دارو حتماً نیاز به مشورت با پزشک دارید، معمولاً پزشک برای درمان تب نوزادان داروهایی از جمله استامینوفن یا ایبوپروفن تجویز میکند. این داروها معمولاً بعد از ۴۵ دقیقه حداقل یک یا دو درجه تب را کاهش میدهند.
تشنج در اغلب موارد بیخطر است. هر چند آگاهی از این موضوع، نمیتواند جلوی وحشت شما را از مشاهده حمله تشنج در کودک بگیرید.
با بروز تب در کودکان باید سایر علائم را نیز در نظر گرفت، اگر تب کودک زیر ۳۸ درجه سانتیگراد است و آبریزشبینی دارد، به احتمال خیلی زیاد سرما خورده است. تبی که با استفراغ و اسهال همراه باشد، نشان از ویروسی شدن معده است؛ در ادامه درباره آن توضیح خواهیم داد. اما در حالت کلی اگر دمای بدن شیرخوار از ۳۸ درجه بالاتر برود، باید به پزشک کودکان مراجعه کنید.
دلایل تب در نوزادان
از هرگونه اقدام خاصی در چنین موردی خودداری کنید و سریع فرزند خود را به اورژانس برس،د.
بازگشت تب
مراحل اندازهگیری دما با دماسنج دیجیتالی به این صورت است:
دماسنج را تمیز کنید.
آن را زیر بغل نوزاد بگذارید.
۲ دقیقه صبر کنید.
پس از به صدا درآمدن دماسنج آن را بخو،د اگر بالای ۳۷.۵ بود کودک شما تب دارد.
از بین رفتن عفونت از بدن میتواند چند روز طول بکشد. پس صبور باشید و از کودکتان با توجه به نکات گفتهشده مراقبت کنید و یادتان باشد هر گونه مشکل یا نکته مبهمی را با پزشک در میان گذاشته و بدون مشورت او اقدامی انجام ندهید.
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.