آزمایشهای بیشتر برای رسیدن به قطعیت درباره ابتلا به سرطان شامل موارد زیر هستند:
- معاینات دامنه (Scope exams)؛ ممکن است برای بررسی گسترش سرطان در مجرای ادرار یا مثانه نیاز به استفاده از این روش برای بررسی وجود سلولهای سرط، باشد.
- آزمایشهای تصویربرداری؛ اشعه ای،، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) میتوانند نشان دهند که سرطان از فرج به سایر بافتها گسترش یافته است یا خیر.
- بیوپسی گره نگهبان؛ در برخی مواقع، لازم است که غده لنفاوی نزدیک به تومور (گره نگهبان) برای آزمایش سلولهای سرط، برداشته شوند.
مراحل سرطان فرج یا مهبل چیست؟
منبع:
انواع سرطان فرج یا مهبل
اولین نشانههای قابل توجه سرطان فرج معمولا شامل تغییرات پوستی در لبههای بیرونی (لبههای بزرگ) یا لبههای داخلی (لابیا مینور) است. اما سرطان میتواند در هر جایی از فرج ایجاد شود.
اغلب افراد پرتودرم، و شیمی درم، را با هم دریافت میکنند. ممکن است قبل از جراحی برای کوچک، تومور یا بعد از جراحی برای از بینبردن سلولهای سرط، باقیمانده اشعه دریافت شود.
شیمیدرم،
عوامل خطرزا برای ابتلا به سرطان فرج یا مهبل عبارتاند از:
- سن؛ احتمال ابتلا به سرطان فرج با افزایش سن بیشتر میشود.
- قرارگرفتن در معرض HPV؛ تمام گونههای HPV باعث سرطان نمیشوند، اما برخی از آنها میتوانند منجر به تغییرات سلولی شوند و نهایتا سرطان ایجاد کنند.
- شرایط پوستی مربوط به فرج؛ ممکن است، تودهها و بافتهای مرتبط با بیماری لیکن ،روزوس به سرطان فرج تبدیل شوند.
- نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN)؛ VIN نوعی بیماری پیشسرط، است که در صورت درماننشدن میتواند به سرطان فرج یا مهبل تبدیل شود.
- عفونت با ویروس نقص ایمنی انس، (HIV)؛ سیستم ایمنی ضعیف ناشی از شرایطی مانند HIV، مبارزه با سرطان را برای بدن دشوارتر میکند.
- سیگارکشیدن؛ سیگار خطر ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان فرج را افزایش میدهد.
پزشکان سرطان فرج را بر اساس نوع سلولهایی طبقهبندی میکنند که سرطان از آنجا شروع میشود. شایعترین انواع سرطان فرج عبارتاند از:
- کارسینوم سلول سنگفرشی فرج: تقریبا ۹۰درصد از سرطانهای فرج را کارسینوم سلول سنگفرشی تشکیل میدهد. این سلولها در سطح پوست رشد میکنند.
- ملانوم فرج: تقریبا ۵درصد از سرطانهای فرج از این نوع هستند. ملانوم به سرعت رشد میکند و خطر انتشار آن به سایر نواحی بدن هم زیاد است.
جراحی رایجترین درمان سرطان فرج است. هدف از بینبردن تمام سرطانها با حفظ عملکرد ، است. انواع جراحی عبارتاند از:
- جراحی لیزر: در این جراحی از پرتو لیزر برای ایجاد برشهای بدون خون در بافت یا برداشتن ضایعات سطحی سرط، استفاده میشود.
- برداشتن موضعی: این جراحی سرطان و مقدار کمی از بافت طبیعی اطرافش را از بین میبرد. گاهی اوقات، جراحان غدد لنفاوی مجاور را برای آزمایش سلولهای سرط، یا برای برداشتن غدد لنفاوی در زم، برمیدارند که شواهدی از سرطان در آنها وجود دارد.
- ولوکتومی (Vulvectomy): در این روش بخش یا تمام فرج و احتمالا برخی از غدد لنفاوی مجاور را حذف میکنند. ممکن است که پزشکان از پیوند پوست برای جایگزینی پوست برداشتهشده استفاده کنند.
- خارج، احشای لگنی: در این عمل جراحی هم روده بزرگ، راست روده، مثانه، دهانه رحم، واژن، تخمدانها و غدد لنفاوی مجاور را برمیدارند. پزشکان روزنههایی ایجاد میکنند تا ادرار و مدفوع از بدن به یک کیسه جمع آوری جریان پیدا کند.
پرتو درم،
انواع دیگر سرطان فرج یا مهبل هم شامل موارد زیر میشود؛ شاید نام اینها دشوار باشد اما برای ،ب اطلاعات درباره سرطان فرج، خوب است که گوشتان با این موارد کمی آشنا باشد:
- کارسینوم سلول بازال (Basal cell carcinoma).
- آدنوکارسینوم غده بارتولین(Bart،lin gland adenocarcinoma).
- بیماری پاژه فرج (Paget disease of the ،).
- سارکوم (Sarcoma).
- کارسینوم ورو، (Verrucous carcinoma).
این سرطان در چه سنی شایع است؟
خیر، سرطان فرج یا مهبل و پرینه با سرطان واژن متفاوت است. زم، که سرطان از واژن شروع میشود، سرطان واژن رخ میدهد. واژن کانال تولد هم نامیده میشود و تونلی توخالی و لولهمانند است که بین انتهای رحم و ،مت بیرونی بدن قرار دارد. هنگامی که سرطان در فرج شکل میگیرد، سرطان فرج یا مهبل رخ داده است. فرج ،مت بیرونی اندام تناسلی ،نه است.
علائم سرطان فرج یا مهبل چیست؟
بدون درمان ممکن است که سرطان فرج به واژن یا سایر اندامهای مجاور، غدد لنفاوی در لگن و در نهایت جریان خون گسترش پیدا کند. سرط، که گسترش یافته (سرطان متاستاتیک)، درمان سختتری دارد.
ایمونوتراپی (Immunotherapy) به سیستم ایمنی بدن کمک میکند تا سلولهای سرط، را شناسایی و به طور موثرتری با آنها مبارزه کند. در این روش از داروهایی برای تحریک یا سرکوب پاسخ دستگاه ایمنی استفاده میشود.
عوارض سرطان پرینه چیست؟
پرتودرم، از اشعه ای، یا سایر منابع پرانرژی برای از بینبردن سلولهای سرط، استفاده میکند. رایجترین روش زایمان برای درمان سرطان فرج، پرتودرم، خارجی (EBRT) است. EBRT از دستگاهی برای رساندن تابش از طریق پوست به محل مورد نظر سرطان استفاده میکند.
منبع: https://drdr.ir/mag/%D8%B3%D8%B1%D8%B7%D8%A7%D9%86-%D9%81%D8%B1%D8%AC-%D9%85%D9%87%D8%A8%D9%84-%D9%BE%D8%B1%DB%8C%D9%86%D9%87/
اگر این سرطان پیشرفت کند، امکان بروز عوارضی بهشرح زیر وجود خواهد داشت:
- لنف ادم (Lymphedema) یا ورم لنفها؛ تجمع مایعات در بافتهای بدن
- متاستاز استخو،؛ توسعه بیماری به استخوانها
- انسداد مجرای ادرار؛ بستهشدن مجاری ادرار
شایعترین نوع سرطان فرج، ی،ی کارسینوم سلول سنگفرشی فرج در ارتباط با یکی از این دو بیماری ایجاد میشود:
- عفونت ویروس پاپیلومای انس، (HPV)؛ نوعی عفونت شایع مقاربتی (STI) که از راه تماس پوست به پوست منتقل میشود. برخی از انواع HPV خطر ابتلا به برخی سرطانها از جمله سرطان دهانه رحم، مقعد، رکتوم و فرج و پرینه را افزایش میدهند.
- لیکن ،روزوس (Lichen sclerosus)؛ نوعی بیماری پوستی مزمن است و باعث التهاب و سایر علائم مانند تغییرات پوستی و خارش در فرج میشود.