آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است که باعث درد و التهاب مفاصل و آسیب گسترده در سیستمهای بدن از جمله پوست، چشمها، ریهها، قلب و رگهای خونی میشود. روماتیسم مفصلی هنگامی که در یک بازو یا یک پا بروز میکند، بازو یا پای دیگر را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
گاهی اوقات التهاب تاندونها باعث میشود اعصاب تحت فشار قرار گیرند. این موضوع میتواند بی حسی، گزگز و سوزن سوزن شدن دستها را به همراه داشته باشد.
سفتی صبحگاهی مفصلها
در حقیقت هیچ درمان قطعی برای روماتیسم مفصلی وجود ندارد. اما با مراجعه به دکتر روماتولوژی در تهران یا دیگر شهرهای ایران با استفاده از روشهای مختلفی تا حدودی از پیشرفت سریع بیماری جلوگیری کرده و درد ناشی از آن را کاهش میدهند. این روشها عبارتند از:
روشهای بدون جراحی
برای مثال پزشک احتمالا آزمایش خون را برای بررسی آنتیبادیها یا واکنشدهندههای فاز حاد که معمولا در زمان التهاب افزایش پیدا میکنند، تجویز میکند. علاوه بر این آزمایشهای دیگری مانند سونوگرافی، رادیولوژی یا امآرآی را نیز به بیمار تجویز میکند. ع، روماتیسم مفصلی، وجود آسیب مفصلی و شدت آن را برای بیمار مشخص میکند.
معمولا روماتیسم مفصلی در برخی از افراد شیوع بیشتری دارد. پس افراد زیر بیشتر درگیر آرتریت روماتوئید میشوند:
،ن
افرادی که سیگار میکشند
افرادی که سابقه خانوادگی دارند
،، که رژیم غذایی نامن، داشته و ویتامین C مصرف نمیکنند
آرتریت روماتوئید به پوشش مفاصل حمله کرده و در صورت تشدید آن، مفاصل قرمز و متورم میشوند. آرتریت روماتوئید التهابی در مفصل پا، آرنج و مچ دست مشاهده شده و باعث تورم مفصل میشود.
تب از علائم روماتیسم مفصلی
عامل دیگری که خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را افزایش میدهد، چاقی است. اضافه وزن یا چاقی، باعث وارد شدن فشار زیاد به مفصلها شده و عملکرد آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
مصرف سیگار
پزشک برای تشخیص آرتریت، ابتدا سوالاتی را از بیمار پرسیده و از نظر فیزیکی او را معاینه میکند. بررسیهای فیزیکی ممکن است موارد زیر باشد:
بررسی تورم، التهاب و قرمزی مفصل
بررسی ، عملکرد مفصل و دامنهی حرکتی آن
لمس مفاصل آسیبدیده برای بررسی گرما و حساسیت
بررسی برجستگیهای پوستی مفاصل
تست رفل، و قدرت عضل، بیمار
یکی از بیماریهای شایع در بین افراد، روماتیسم مفصلی است که با علائم و عوارض زیادی همراه است. این اختلال تا حدودی با استفاده از روشهای گوناگون قابل درمان است. اما هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد.
انجام تمرینات بدنی و ورزش شنا به بهتر شدن وضعیت مفصلها کمک میکند. پس در صورت ابتلا به روماتیسم مفصلی، برای کاهش درد آن میتو،د این ورزشها را نیز امتحان کنید.
روش جراحی
به جراحی که در آن پوشش ملتهب مفصل یا سینوویوم برداشته میشود، سینووکتومی میگویند. این جراحی باعث کاهش درد و بهبود انعطاف پذیری مفصل میشود. چون با برداشتن این پوشش، مایع مفصلی که دلیل اصلی التهاب است، کاهش پیدا میکند.
۲. ترمیم تاندون
از اختلالات دیگر روماتیسم مفصلی، سندروم شوگرن است که مانند لوپوس، بیشتر ،ن را درگیر میکند. از علائم این اختلال میتوان به خشک شدن دهان، سوزش گلو، خستگی، مشکلات هاضمهای، خشکی واژن، درد مفاصل، مشکلات عصبی اشاره کرد.
نقرس
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی باعث کاهش درد و التهاب در فرد بیمار میشود. انواع بدون نسخه این داروها مانند ایبوپروفن و ناپرو،ن سدیم است و داروهای قویتر با نسخه هم در دسترس افراد قرار دارد. از عوارض جانبی داروهای غیراستروئیدی میتوان به تحریک معده، مشکلات قلبی و آسیب کلیه اشاره کرد.
داروهای استروئیدی
معمولا مصرف زیاد سدیم، شکر به ویژه فروکتوز، گوشت قرمز و آهن خطرناک بوده و خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را نیز افزایش میدهد.
راههای تشخیص روماتیسم مفصلی
شایعترین نوع روماتیسم مفصلی، آرتریت است که یک نوع بیماری و مشکلات التهابی مزمن محسوب شده و افرادی که به این نوع از روماتیسم مبتلا میشوند، به تورم و التهاب در ناحیه مفصل دچار میشوند. این بیماری ششها، چشمها، رگهای خونی و پوست را تحت تاثیر قرار میدهد.
لوپوس
این آنتیبادیها، باعث فعال شدن ت،یم سلولی سلولهای سینوویال میشوند. در پی این اتفاق مایع مفصلی افزایش یافته و ملتهب میشود. موادی شیمیایی که در این فرآیند آزاد میشوند، تا حدودی میتواننر به استخوانها، غضروف، تاندونها و رباطهای مجاور آسیب برسانند.
تابهحال هیچ روش قطعی برای پیشگیری از روماتیسم مفصلی معرفی نشده است اما برخی از فعالیتهای زیر میتوانند در کاهش احتمال ابتلا به این بیماری موثر باشند:
سیگار نکشید
رژیم مدیترانهای میتواند من، باشد
انجام ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش در روز را فراموش نکنید
از مصرف زیاد نمک در رژیم غذایی خود پر، کنید
ماهی بیشتری مصرف کرده و قرار دادن امگا-۳ در رژیم غذایی خود را فراموش نکنید.
کمتر از نوشیدنیهای حاوی شکر استفاده کنید.
انواع روماتیسم مفصلی
هنگامی که روماتیسم مفصلی در فرد بروز میکند، با علائم خاصی همراه است. علائم اولیه این بیماری در ابتدا با التهاب و بثورات پوستی همراه نیست و شامل موارد زیر است:
درد در نواحی خاصی از بدن
افزایش قابل توجه خستگی
احساس ضعف در نواحی خاصی از بدن که قبلا وجود نداشته است
علاوه بر سفتی صبحگاهی مفاصل، ممکن است در طول روز، به خصوص پس از یک دوره عدم تحرک، سفتی عمومی مفصل را نیز تجربه کنید.
کاهش دامنه حرکتی
علائم روماتیسم مفصلی چیست؟
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
گاهی اوقات التهاب و آسیب وارد شده به مفصل، باعث شل شدن یا پارگی تاندونهای اطراف مفصل شود. در این جراحی پزشک تاندونهای اطراف مفصل را ترمیم میکند.
۳. تعویض کامل مفصل
راه درمان روماتیسم مفصلی چیست؟
از اولین نشانههای یک حمله شدید آرتریت روماتوئید، میتوان به تب خفیف اشاره کرد که با سایر علائم مانند درد و التهاب مفاصل همراه است.
بیحسی و گزگز
نادرترین نوع روماتیسم مفصلی، التهاب رگها است که بسیار خطرناک بوده و گاهی منجر به مرگ میشود. این ااتهاب با کاهش خون در رگها همراه بوده و با لکههای قرمز، برآمدگیهای پراکنده یا زخم روی پوست، ضعیف شدن بدن در اندامهای مختلف، سرفه و تب خود را نشان میدهد.
سندروم شوگرن
غیر از جراحی، روشهای دیگری نیز وجود دارد که پزشک با توجه به صلاحدید خود، یکی از آنها را به کار میگیرد. این روشها شامل روش دارویی و فیزیوتراپی است.
۱. روش دارویی
یکی دیگر از بیماریهای خود ایمنی که ،ن و مردان در سنین مختلفی به آن مبتلا میشوند، بیماری لوپوس است که درصد ابتلا ،ن جوان به این اختلال بیشتر از مردان است. این بیماری منجر به موارد زیر میشود:
درد و سفتی مفصلها
تحریک و حساسیت پوستی
ایجاد زخم در دهان، بینی و پوست سر
تب
احساس خستگی و افسردگی
اختلال در کشیدن نفس عمیق
التهاب رگها
گاهی التهاب در مفاصل میتواند باعث ناپایداری یا تغییر شکل تاندونها و رباطها شود. در صورتی که بیماری بدون درمان پیشرفت کند، ممکن است نتو،د برخی از مفاصل خود را خم یا صاف کنید.
طبق تحقیقاتی که توسط پزشکان و متخصصان مختلف انجام شده، احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی در ،ن، سه برابر بیشتر از مردان است.
چاقی
طبق تحقیقات انجام شده، ،، که سیگار مصرف میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال قرار دارند.
رژیم غذایی
آرتریت روماتوئید در پی حمله سیستم ایمنی بدن به مفاصل بروز میکند. اما علت اصلی این اختلال هنوز مشخص نیست و عوامل ژنتیکی و محیطی نیز در ایجاد این بیماری نقش مهمی دارند. اما عواملی که باعث تشدید این اختلال میشوند، شامل موارد زیر است:
ژنتیک
مانند هر بیماری دیگری، روماتیسم مفصلی نیز انواع مختلفی دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
آرتریت
به عبارت دیگر آسیب مفصلی ناشی از روماتیسم، معمولا در هر دو طرف بدن بروز پیدا میکند. فرق آرتریت روماتوئید با آرتروز نیز همین مورد است که این موضوع، تشخیص درست روماتیسم از آرتروز را برای پزشکان ممکن میکند.
این تمرینها انعطاف پذیری مفاصل را افزایش داده و باعث کاهش درد میشود. علاوه بر این تمرینها و حرکات اصلاحی، گاهی در فیزیوتراپی از اولتراسوند، الکتروتراپی و ماساژ نیز استفاده میکنند.
۳. انجام ورزش
علائم و شدت این بیماری، تعیین کننده داروهایی است که پزشک برای درمان شما به کار میگیرد. این داروها عبارتند از:
داروهای غیراستروئیدی
یکی از شایعترین بیماریها در بین افراد، آرتریت است که انواع مختلفی دارد. آرتریت روماتوئید و آرتروز نسبت به نوعهای دیگر آرتریت شیوع بیشتری داشته و افراد زیادی را درگیر خود میکنند. روماتیسم مفصلی اختلالی است که مفصلها را دچار التهاب میکند.
گاهی بعضی از افراد ژنهای خاصی دارند، این موضوع باعث میشود که این افراد بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری باشند.
سن
مانند هر بیماری دیگری، عود ، روماتیسم مفصلی نیز ممکن است خطرناک باشد و صدمات جبران ناپذیری را به بدن و زندگی شما وارد کند. پس بهتر است با این بیماری کنار آمده و از پیشرفت سریع آن جلوگیری کنید. شما با استفاده از روشهای زیر میتو،د علائم این بیماری را مدیریت کرده و به زندگی عادی خود ادامه دهید.
شناسایی اولین علائم
استفاده از درمانهای خانگی روماتیسم مفصلی
داشتن استراحت کافی
انجام ورزش ملایم و مداوم
داشتن رژیم غذایی من،
استفاده از کیسه آب گرم یا سرد
مصرف مکملهای غذایی
چه ،، بیشتر درگیر روماتیسم مفصلی میشوند؟
پس قبل از ابتلا به این بیماری، بهتر است از روشهای پیشگیری استفاده کرده و انجام ورزش روزانه را فراموش نکنید. علاوه بر این، در صورتی که به این بیماری مبتلا شدید، بهترین کار مراجعه سریع به پزشک است. برای این کار میتو،د از سایت ،تدهی آنلاین دکتردکتر استفاده کنید.