علائم یائسگی زودرس؛ علت چیست و چگونگی درمان و جلوگیری از آن
منبع: https://drdr.ir/mag/%D8%B9%D9%84%D8%AA-%DB%8C%D8%A7%D8%A6%D8%B3%DA%AF%DB%8C-%D8%B2%D9%88%D8%AF%D8%B1%D8%B3/
از توصیههای طب سنتی در این زمینه باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- مصرف ،نگ
- نوشیدن دمنوشهایی مانند رازیانه
- مالیدن روغنهای گیاهی به بدن
- حجامت و طب سوزنی
پیشگیری از یائ، زودهنگام چگونه است؟
استفاده از مکمل کلسیم و ویتامین D
یائ، زودرس و سرطان ارتباطی دارند؟ شیمیدرم، و پرتو درم، که برای سرطان انجام میشود، ممکن است به تخمدانها آسیب برساند و دورههای تخمک گذاری را به صورت دائمی یا برای مدتی متوقف کنند.
همانطور که گفتیم استرس شدید و بلندمدت میتواند علت یائ، زودهنگام باشد. گاهی اوقات، ،ن نیاز دارند در کنار روشهای درم، که برای پساقاعدگی در پیش میگیرند، جلسات ملاقات با روانشناس هم داشته باشند و روشهایی برای مدیریت استرسشان بیاموزند.
پزشک با توجه به علائم تشخیص میدهد که پساقاعدگی اتفاق افتاده است یا خیر؛ اگر برای علت قطع قاعدگی به عوامل دیگری مثل سندروم تخمدان پلی کیستیک مشوک باشد، احتمال آزمایشهایی برای تشخیص دقیقتر تجویز کند.
پزشک به شما میگوید برای بهتر شدن حالتان چه کارهایی باید انجام بدهید و از چه کارهایی دوری کنید. همچنین در صورت نیاز، درمانهایی را در پیش میگیرد که یائ، زودرس را از بین ببرد و تولید استروژن و قاعدگی از سر گرفته شود. به طور کلی حضور یک پزشک در سیکلهای مختلف باروری خانمها، تأثیر زیادی در حال جسمی و رو، آنها خواهد داشت.
پساقاعدگی زودهنگام، نشانههای دیگری هم دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
- ،های نامنظم
- عدم قاعدگی (آمنوره)
- تعریق شبانه
- گرگرفتگی
- خشکی واژن
- بد خلقی
- مه مغزی
- کاهش میل ،
- اختلالات خواب
- خستگی
- ناتو، در تمرکز و ضعیف شدن حافظه
- افزایش سطح استرس
- بیاختیاری و تکرر ادرار
- احساس درد حین مقاربت
- تپش قلب
- دردهای مفصلی
- اضافه وزن
- ریزش یا نازک شدن مو
از دست دادن استروژن زودتر از حد طبیعی میتواند ریسک مواردی که در ادامه بیان میکنیم را افزایش بدهد.
- بیماری قلبی
- پوکی استخوان
- نشانههای پارکینسون
- افسردگی
- زوال عقل
- مرگ زودرس
برخی از عوامل سبک زندگی ممکن است در شروع یائ، تأثیر داشته باشند. به ،وان مثال سیگار کشیدن اثرات آنتی استروژن دارد که میتواند علت یائ، زودرس باشد؛ خانمهایی که عادت به سیگار کشیدن دارند، به طور متوسط یک تا دو سال زودتر از دیگران وارد دوره پساقاعدگی میشوند.
توصیههای طب اسلامی و سنتی باید از سوی مراجع علمی بیشتری بررسی و اثبات شوند.
صرع یک اختلال عصبی ناشی از تشنج در مغز است. ،ن مبتلا به صرع بیشتر به نارسایی زودرس تخمدان مبتلا میشوند؛ تخمدانهایی که نارسایی دارند، توانایی تولید استروژن را از دست میدهند و بدن وارد دوره یائ، میشود. مطالعهای که در این زمینه روی گروهی از ،ن مبتلا به صرع انجام شد، نشان داد حدود ۱۴درصد از این ،ن، یائ، زودرس را تجربه میکنند.
اگر از طریق رژیم غذایی روزانه خود از این مواد مغذی دریافت نکنید، مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D پیشنهاد میشود. مصرف این مکملها به پیشگیری از پوکی استخوان کمک میکند. به یاد داشته باشید که این روش یائ، زودرس را درمان نمیکند، اما از عوارض آن که شامل پوکی و شکنندگی استخوانهاست، پیشگیری خواهد کرد.
یائ، زودرس و یائ، پیشرس علل مشابهی دارند. تنها تفاوت، سن وقوع آنها است. یائ، که پیش از ۴۵ سالگی اتفاق میافتد، یائ، زودرس نامیده میشود. یائ، که پیش از سن ۴۰ سالگی رخ میدهد، یائ، پیشرس نام دارد. ورود زودتر از موعد به پساقاعدگی، باروری خانمها را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
شیوه زندگی
یائ، زودرس روی جسم و روان تأثیر دارد
دانستن اینکه یائ، مادر شما در چه سنی شروع شده، میتواند سر نخهایی درباره زم، که یائ، شما شروع میشود، ارائه دهد. اگر مادرتان یائ، زودرس داشته باشد، احتمالا شما هم مستعد این مسئله خواهید بود. با این حال، ژنها تنها نیمی از داستان هستند.
البته مصرف ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن نیز میتواند تاثیر مثبتی در بدن خانمهایی که دچار یائ، زودرس شدهاند، بگذارد. برای ،ید، روی لینک زیر بزنید:
روشهای طب سنتی برای درمان یائ، زودرس
با داروی یائ، زودرس مانند ویتاگنوس که نوعی داروی هورمونی است و روشهای مختلف از جمله تغییر عادتها و سبک زندگی میتو،د از پیشروی این مشکل پیشگیری کنید.
همچنین آزمایشات هورمونی هم برای تعیین این کاربرد دارد که آیا علائم به پساقاعدگی مرتبط است یا به مسئله دیگری. پزشک سطح استروژن موجود در بدن شما ی،ی استرادیول را بررسی میکند و اگر کمتر از سطح طبیعی باشد، یائ، زودهنگام را تشخیص میدهد.
درمان یائ، زودرس چیست؟
اگر دلیل مشخصی برای علائم یائ، وجود نداشته باشد؛ علت آن احتمالاً ژنتیکی است. سن شما در شروع یائ، به احتمال زیاد به ژنتیک وابسته است.
جریان ثابت استروژن در بافتهای بدن مزیتهای بسیاری دارد و حذف ناگه، آن، آسیبزا خواهد بود. استروژن باعث افزایش کلسترول خوب HDL میشود و LDL یا کلسترول بد را کاهش میدهد. همچنین رگهای خونی را شل میکند و مانع از رسیدن به استخوانها میشود.
ممکن است دورهها کوتاهتر از همیشه طول بکشند یا فاصله زم، بین دو دوره، افزایش یا کاهش پیدا کند. البته بینظمی در عادت ماهانه میتواند علتهای مختلفی داشته باشد و فقط به یائ، مربوط نمیشود. برای بررسی علت دقیق این مشکل باید با پزشک ،ن مشورت کنید.
در صورتی که خانمها جراحی برداشتن رحم را انجام نداده باشند، پروژسترون هم به همراه استروژن به بدن تزریق میشود؛ زیرا نبود تعادل استروژن و پروژسترون در بدن ممکن است منجر به رشد اضافه بافت رحم و سرطان آندومتریوز شود.
آیا یائ، زودرس درمان دارد؟ بعضی از خانمها حتی در صورت ابتلا به یائ، زودرس، به بدنشان اجازه میدهند سیر طبیعی خود را داشته باشد و اقدامی برای جایگزین ، استروژنهای از دست رفته انجام نمیدهند.
منابع:
در برخی موارد، حتی خانمهایی که در زمان درست وارد پساقاعدگی شدهاند نیز از هورموندرم، استفاده میکنند. آنها این کار را برای مدیریت علائم و نشانههای یائ، انجام میدهند.
بنابراین خانمهایی که قصد بارداری دارند، اما به یائ، زودرس یا پیشرس مبتلا شدهاند، باید با پزشک مشورت داشته باشند. پزشک با انجام معاینات لازم، مشخص میکند که آیا این افراد میتوانند برای بارداری اقدام کنند یا خیر. یائ، زودرس و احتمال حاملگی باید از سوی متخصص بررسی شود.
نشانه یائ، زودرس چیست؟
عوامل مختلفی میتوانند روی بدن تأثیر بگذارند و باعث شوند تولید استروژن زودتر از زمان طبیعی خود، به پایان برسد. در برخی موارد میتوان با دارو و تزریق هورمون استروژن، یائ، زودرس را درمان کرد، اما در برخی موارد هم این سیکل به طور طبیعی زودتر شروع شده و نیازی به درمان ندارد. در ،متهای بعدی علتها و شیوههای درمان این نوع از پساقاعدگی را بیشتر مورد بررسی قرار میدهیم.
روشهای گیاهی و سنتی برای کنترل این وضعیت را میشناسید؟ در این ،مت به معرفی چند مورد میپردازیم اما باید بد،د که اینها پشتوانه علمی محکمی ندارند و امکان دارد که عوارض پیشبینینشدهای به همراه بیاورند.
درمان قطعی یائ، زودرس و بارداری وجود دارد؟ برخی از زن، که دچار یائ، زودهنگام هستند، گاهی بدون هیچ درم، باردار میشوند. بهطور کلی، خانمهایی که قصد بارداری دارند، اما به دلیل یائ، زودرس نابارور شدهاند، میتوانند با لقاح آزمایشگاهی همچنان شانس بارداری داشته باشند.
تفاوت یائ، پیشرس و یائ، زودرس
ممکن است فرد دچار اختلال در بارداری هم شود یا به طور کلی توانایی باروریاش را از دست بدهد. البته همه ،ن که شیمی درم، یا پرتودرم، میشوند، با این عوارض مواجه نخواهند شد.
جراحی
اولین علائم یائ، زودرس تفاوتی با یائ، معمولی ندارند؛ بینظمی در عادت ماهانه مهمترین نشانه فرا رسیدن این دوره است. زم، که بدن برای پساقاعدگی آماده میشود، نظم عادات ماهانه برهم میخورد.
یائ، زودرس چه خطری دارد؟ ناباروری در ،ن اغلب مهمترین نگر، و عارضه شروع یائ، است. با این حال، نگر،های بهداشتی دیگری هم وجود دارد.
یائ، یا پساقاعدگی زم، اتفاق میافتد که تخمدانها ساختن استروژن را متوقف کنند؛ استروژن هورمونی است که چرخه تولید مثل را کنترل میکند. یک زن زم، یائسه میشود که بیش از ۱۲ ماه قاعدگی نداشته باشد و علائم مرتبط با یائ، را نیز تجربه کند.
استروژن در بافت چربی ذخیره میشود. ،ن بسیار لاغر دارای ذخایر استروژن کمتری هستند که زودتر از بین میرود. خانمهایی که اضافه وزن دارند نیز دیرتر از دیگران وارد دوره پساقاعدگی میشوند و علائم سبکتری را تجربه میکنند. این موضوع به دلیل سطح استروژن بالا در بدن این افراد است.
نقصهای کروموزومی
خانمهای ۱۹ تا ۵۰ ساله باید روزانه ۱۰۰ میلیگرم کلسیم از طریق غذا یا مکمل دریافت کنند. خانمهای بالای ۵۱ سال باید ۱۲۰۰ میلیگرم در روز مصرف کنند. روزانه ۶۰۰ واحد بینالمللی مصرف ویتامین D، توصیه شده است. بیشتر پزشکان ۶۰۰ تا ۸۰۰ واحد بینالمللی از طریق غذا یا مکمل برای خانمهای بزرگسال توصیه میکنند.
روشهای مق، با ناباروری
خانمهایی که زودتر از موعد وارد دوران پساقاعدگی میشوند، فشار جسمی و رو، بالایی را تحمل میکنند. آنها باید مراقب خودشان باشند و همچنین به همراهی اعضای خانواده، به خصوص همسرشان در صورت تأهل، برای سپری ، این دوران نیاز دارند. رزرو ،ت دکتر به صورت منظم و نظارت پزشک متخصص ،ن بر روند تغییرات خانمها، میتواند به آنها در مراقبت بیشتر از خودشان کمک کند.
یائ، زودرس میتواند نشانهای از بیماریهای خود ایمنی مانند بیماری تیروئید یا آرتریت روماتوئید باشد. در این بیماریها، سیستم ایمنی بخشی از بدن را به ،وان یک مهاجم در نظر میگیرد و به آن حمله میکند. التهاب ناشی از این بیماریها تخمدانها را تحت تأثیر قرار میدهد. یائ، زم، شروع میشود که تخمدانها فرایند تولید هورمون را متوقف کنند.
صرع
برخی از نقایص کروموزومی میتواند منجر به یائ، زودرس شود. به ،وان مثال، سندرم ترنر (که همچنین مونوزومی X و دیسژنز گنادیک نامیده میشود) نوعی نقص کروموزومی است. تخمدانها در ،ن مبتلا به سندروم ترنر عملکرد درستی ندارد و این پدیده اغلب باعث میشود تا آنها زودتر به دوره یائ، برسند.
بیماریهای خود ایمنی
جراحیهایی که برای برداشتن تخمدان انجام میشود یا برای درمان، بخشی از این اعضا را دستکاری میکند، باعث یائ، زودرس میشود. بعد از این عمل، دورههای ماهانه متوقف میشود و سطح هورمون استروژن به سرعت کاهش پیدا میکند. در بعضی موارد، پزشکان با هورموندرم،، استروژن مورد نیاز را به بدن میرسانند تا علائم یائ، زودرس را مدیریت کنند.
روشهای تشخیص یائ، زودرس
یکی از متداولترین روشهایی که برای باروری بعد از یائ، زودرس وجود دارد، استفاده از تخمکهای اهدایی است. البته پزشکان توصیه میکنند افرادی که سابقه پساقاعدگی زودهنگام در خانواده و اقوام نزدیکشان وجود دارد، در دوره باروری خود، برای فریز، تخمک اقدام کنند.
درمان استرس
خانمهایی که از قبل میدانند یائ، چیست و با تغییرات این دوران آشنا هستند، راحتتر از دیگران میتوانند با این سیکل کنار بیایند. یائ، زودرس بدین م،است که خانمی در سن ۴۰ تا ۴۵ سالگی، علائم پساقاعدگی را تجربه کند و همچنین دیگر ، نشود.
علائم یائ، زودرس و پیشرس، برای خانمها و شریک آنها چالشهای بسیاری ایجاد میکند. نوسانات خلقی و ناتو، در برقراری رابطه ، باکیفیت، مسائلی هستند که میتوانند به صورت جدی زندگی ،شویی را تهدید کنند. روشهایی که برای تسکین علائم یائ، زودهنگام به کار میروند، عبارتاند از:
- هورموندرم،
- مصرف داروهای هورمونی ضد بارداری
- مصرف داروهای ضد افسردگی
- استفاده از روانکننده برای جبران خشکی واژن در رابطه ، (توصیه میشود از روانکنندههای غیرمعطر و برپایه آب استفاده کنید)
- لیزر درم، واژن
- سبک زندگی سالم
این موضوع در حالتی که خانمها در سن نزدیک به یائ، قرار داشته باشند، قابل قبول است. اما برای خانمهای کمتر از ۴۰ سال، باید درمانهای لازم برای از سرگیری قاعدگی صورت گیرد. در ادامه به روشهای مختلفی که برای این مشکل به کار میروند، اشاره میکنیم.
هورموندرم، یائ،
برخی از عادات ناسالم دیگری که باعث یائ، زودهنگام میشوند را در ادامه نام میبریم:
- مصرف بیش از اندازه فست فود و غذاهای فراوریشده
- استرسهای شدید و طول، مدت
- رژیم غذایی گیاهخواری
- کمبود فعالیت بدنی و ورزش ن،
- دوری از تابش آفتاب
- مصرف الکل
شاخص توده بدنی (BMI)
در طول مراحل اولیه یائ، زودرس، ممکن است دورههای نامنظم و علائم دیگر یائ، را داشته باشید. اگر به مدت ۱۲ دوره قاعدگی، خونریزی نداشته باشید احتمالا در معرض یائ، هستید. البته بعد از اینکه دو یا سه دوره خونریزی نداشتید، باید به پزشک مراجعه کنید و نیازی نیست ۱۲ ماه منتظر بم،د.
دلایل یائ، زودرس چیست؟ در برخی موارد یائ، زودرس علت مشخصی دارد و میتوان آن را تشخیص داد، اما گاهی اوقات این مشکل بدون دلیل خاصی ایجاد میشود. در ادامه متداولترین دلایلی که باعث میشود خانمها زودتر از موعد وارد دوران پساقاعدگی شوند را مورد بررسی قرار میدهیم.
ژنتیک
شیمی درم، یا پرتو درم،
بدن خانمها به طور طبیعی با افزایش سن وارد یائ، میشود، ی،ی تولید هورمون استروژن را متوقف میکند و قاعدگی را به پایان میرساند. این موضوع منجر به ایجاد علائمی مانند گر گرفتگی، خشکی واژن، سوزش و خارش واژن و نوسانات خلقی میشود.
یائ، زودرس به م،ی بروز نشانههای یائ، در خانمهایی است که کمتر از ۴۵ سال سن دارند. اگر شما نیز کمتر از ۴۵ سال سن دارید، دیگر ، نمیشوید و علائمی مانند نوسانات خلقی و گُرگرفتگی را تجربه میکنید، احتمالا به یائ، زودرس مبتلا شدهاید. البته یائ، که پیش از سن 40 سالگی رخ دهد، یائ، پیشرس است. یائ، که بین 40 تا 45 سال اتفاق میافتد، یائ، زودرس نامیده میشود و یائ، بعد از ۴۵ سالگی هم طبیعی است. حدود ۵٪ از ،ن به طور طبیعی در سن کمتر از ۴۵ سال، وارد دوران پساقاعدگی میشوند، اما در حالت کلی برای اطمینان از اینکه فرا رسیدن زودتر از هنگام این دوره، مشکلی برایتان ایجاد نمیکند، بهتر است با متخصص ،ن مشورت داشته باشید.
یائ، زودرس چیست؟
فردی که یائسه میشود، به صورت همزمان همه علائم را تجربه نمیکند و ممکن است تنها چند مورد از علائم لیست بالا را داشته باشد
علت یائ، زودرس
مکملهای استروژن و پروژسترون میتوانند به کاهش علائم یائ، کمک کنند. در این روش پزشک با استفاده از ،بهای هورمونی، حلقه واژینال یا قرص، استروژنهای از دست رفته مورد نیاز برای بدن را به آن برمیگرداند.
اگر درباره یائ، زودتر از موعد سوال و پرسشی دارید، حتما از ما بپرسید تا به شما در رسیدن به پاسخ کمک کنیم.