از دست دادن اشتها و حالت تهوع گاهی با هم رخ میدهند؛ به خصوص زم، که چیزی خوردهاید که با معده شما مطابقت ندارد و از جمله مواردی است که علت بیاشتهایی و حالت تهوع در بزرگسالان است. هنگامی که این اتفاق میافتد، علائم معمولا به سرعت فروکش میکنند. اما در برخی موارد، از دست دادن اشتها و حالت تهوع ممکن است نشانه یک وضعیت جدیتری باشد. از علل مرتبط با عفونت و التهابی که موجب این وضعیت میشوند میتوان به آپاندیسیت، گاستریت، هپاتیت، سرماخوردگی و آنفولانزا اشاره کرد.
غالبا مسمومیت غذایی، سردردهای میگرنی، بیماری التهابی لگن (PID)، PMS (سندرم پیش از قاعدگی) و بارداری یا علل مرتبط با عوامل گوارشی مانند رفلا، اسید معده، انسداد روده، زخم معده، سنگ کیسه صفرا و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نیز میل به خوردن در وعده های غذایی معمولی را کاهش داده و با تهوع همراه هستند. گاهی هم سرطان یا شیمی درم، یا عوامل رو، موجب کاهش اشتها و حالت تهوع میشوند.
تفاوت بین بیاشتهایی و کماشتهایی چیست؟
از دست رفتن کامل اشتها در طی یک دورهی زم، آنور،یا نام دارد. اینحالت با بیاشتهایی عصبی که نوعی اختلال رو، است، تفاوت دارد. از دست دادن اشتها اغلب با احساس بیماری در هنگام فکر ، به غذا همراه است. این احساس بسته به علت آن میتواند موقت یا طول، مدت باشد و میتواند منجر به کاهش مواد مغذی ضروری بدن یا سوء تغذیه شود. علائم معمولی عبارتند از:
- علاقه کم به غذا
- امتناع از غذاهای مورد علاقه
- کاهش وزن ناخواسته
افراد مبتلا به نارسایی قلبی نیز ممکن است از دست دادن اشتها را تجربه کنند. این به این دلیل است که بیمار جریان خون کمتری به دستگاه گوارش دارد که باعث ایجاد مشکلاتی در هضم میشود. در نتیجه خوردن با ناراحتی و زجر همراه خواهد بود.
بیاشتهایی در بیماران مبتلا به ایدز
حالت تهوع ناشی از ایدز و HIV نیز میتواند بر اشتها تأثیر بگذارد. حالت تهوع همچنین میتواند یکی از عوارض جانبی دارویی باشد که برای درمان HIV و ایدز استفاده میشود. اگر پس از شروع درمان دچار حالت تهوع یا کاهش اشتها شدید با پزشک خود صحبت کنید. پزشک ممکن است یک داروی جداگانه برای کمک به شما برای مق، با حالت تهوع تجویز کند.
بیاشتهایی در بیماری آ،ایمر
از آنجایی که دلایل زیادی برای کاهش اشتها وجود دارد، پیشگیری از آن دشوار است. برای کاهش خطر از دست دادن اشتها، می تو،د هر گونه شرایط خاص را مدیریت کنید. همچنین از پزشک خود در مورد عوارض جانبی هر دارویی که باید مصرف کنید بپرسید. از حذف وعدههای غذایی خودداری کنید و سعی کنید حتما ورزش منظم و سبک داشته باشید.
آیا آزمایشهایی برای تشخیص علت بیاشتهایی وجود دارد؟
والدین معمولاً در مورد کم شدن اشتهای کودکان خود شکایت میکنند. با این همه کم اشتهایی در میان کودکان بین 2 تا 5 سال بسیار رایج است. در برخی موارد اما این موضوع نگران کننده میشود. اگر کودک به نسبت سن دارای قد و وزن نرمالی باشد، دلیلی برای نگر، وجود ندارد. چرا که برخی کودکان در سنین پایین با جثه کوچک، احتیاجات غذایی کمتر و در نهایت اشتهای کمتری دارند.
افراد مبتلا به نارسایی کلیه اغلب به وضعیتی به نام اورمی مبتلا میشوند که به م،ای وجود پروتئین اضافی در خون است. این پروتئین معمولاً از طریق ادرار دفع میشود، اما کلیههای آسیبدیده نمیتوانند آن را به درستی فیلتر کنند. اورمی باعث ایجاد تهوع در افراد مبتلا به نارسایی کلیه میشود که موجب میشود فرد تمایلی به خوردن نداشته باشد. گاهی اوقات غذا طعم متفاوتی برای این بیماران دارد؛ برخی متوجه خواهند شد که غذاهایی که زم، از آنها لذت میبردند دیگر برایشان جذابیتی ندارد.
بیاشتهایی در بیماران قلبی
بیاشتهایی نوعی از دست دادن اشتها یا از دست دادن علاقه به غذا است. وقتی برخی از مردم کلمه “بیاشتهایی” را میشنوند، به اختلال خوردن بیاشتهایی عصبی فکر میکنند. اما تفاوتهایی بین این دو وجود دارد.
“بیاشتهایی” اصطلاح پزشکی برای کاهش اشتها است. این بیماری میتواند با بیماریهای حاد (کوتاهمدت) مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا رخ دهد و با از بین رفتن بیماری برطرف شود یا میتواند همراه با بیماریهای مزمن (درازمدت) مانند سرطان یا ویروس نقص ایمنی انس، (HIV) باشد. از طرف دیگر، بیاشتهایی عصبی یک اختلال خوردن است که منجر به کاهش وزن شدید و در صورت عدم درمان، مشکلات جدی سلامتی میشود.
آیا بیاشتهایی خطرناک است؟
از دست دادن اشتها علامتی است که میتواند دلایل زیادی مانند سرطان یا سایر بیماریهای مزمن، پیری و شرایط سلامت روان داشته باشد. همچنین میتواند از عوارض جانبی برخی داروها و درمانهای سرطان باشد. کمبود تغذیه به دلیل بیاشتهایی باعث کاهش وزن، خستگی و ضعف میشود و میتواند کشنده باشد. شناسایی و درمان علت اصلی کاهش اشتها به شما کمک میکند تا احساس بهتری داشته باشید.
به طور کلی ضعف و خستگی ممکن است ناشی از عادات غذایی نادرست عمومی از جمله دریافت کا،ی ناکافی، عدم تعادل الکترولیتها، کمبود ویتامین و مواد معدنی، افسردگی، سوء تغذیه و در نتیجه مشکلات قلبی باشد. زم، که همزمان احساس خستگی و بیاشتهایی میکنید ممکن است یک علامت هشداردهنده از بدن شما باشد.
رابطه بیاشتهایی و حالت تهوع
اما اگر سن کودک بیشتر بوده و به صورت ناگه، اشتهای خود را از دست بدهد و به همراه آن وزن هم کم کند، والدین باید با پزشک متخصص کودکان مشورت کرده تا دلایل بروز بیاشتهایی کودکان بررسی شده و بعد مشکل درمان شود. نرخ رشد آهسته، بیماریها، استرس، عوارض داروها، کمخونی، ،های روده و یبوست از دلایل از دست دادن اشتها در کودکان هستند.
هنگامی که علت اصلی کاهش اشتها تحت درمان قرار گرفت یا برطرف شد، اشتهای شما باید به حالت عادی بازگردد. اگر پس از بهبودی از بیماری، آسیب یا عفونت، اشتهای شما به حالت عادی برنگردد، با پزشک خود تماس بگیرید.
هپاتیت C یک عفونت کبدی است که از طریق تماس با خون آلوده از فردی به فرد دیگر سرایت میکند. این عفونت توسط ویروس هپاتیت C ایجاد میشود و اگر درمان نشود، باعث آسیب کبدی خواهد شد. آسیب پیشرفته کبدی باعث تهوع و استفراغ میشود که بر اشتها تأثیر میگذارد. اگر دچار از دست دادن اشتها شده باشید، پزشک میتواند آزمایش خون را برای بررسی ویروس هپاتیت C تجویز کند. سایر انواع هپاتیت نیز میتوانند به همین ترتیب باعث کاهش اشتها شوند.
بیاشتهایی در بیماران کلیوی
تغذیه نامن، عملکرد صحیح بدن را دشوارتر میکند. علاوه بر این، کمبود غذا نیز میتواند باعث کاهش توده عضل، شود. اگر علائم سوء تغذیه را نشان دهید، ممکن است در بیمارستان بستری شوید و مواد مغذی را به صورت داخل و، دریافت کنید.
دکتر نسیم مه درباره شربت اشتهاآور کودکان گفته است:
مصرف ویتامین و مواد معدنی به افزایش اشتها کمک میکند. برای ،ید روی ع، زیر بزنید:
برای درمان کم اشتهایی در خانه چه کنم؟
بیاشتهایی را جدی بگیرید!
منبع: https://drdr.ir/mag/%D8%B9%D9%84%D8%AA-%D8%A8%DB%8C-%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D9%87%D8%A7%DB%8C%DB%8C/
از دست دادن اشتها میتواند خستهکننده باشد؛ به خصوص زم، که میخواهید غذا بخورید اما هیچ چیز اشتهاآور به نظر نمیرسد. دلایل بالقوه زیادی برای بیاشتهایی وجود دارد، و اگر مطمئن نیستید که چه چیزی باعث از دست دادن اشتهای شما شده است، به پزشک مراجعه کنید. بدن شما باید مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کند. شما میتو،د برای دریافت ،ت ویزیت و مشاوره با بهترین پزشکان متخصص ایران، از سیستم ،ت دهی آنلاین دکتردکتر استفاده کنید.
از آنجایی که بیاشتهایی اغلب نشانه یک مشکل پزشکی است، اگر متوجه کاهش قابل توجهی در اشتهای خود شدید حتما با پزشک خود صحبت کنید. علل شایع کاهش اشتها میتواند شامل موارد زیر باشد:
بیاشتهایی افسردگی
بیاشتهایی مداوم میتواند منجر به کاش،ی شود، وضعیتی که در آن بدن شروع به هضم عضلات و چربی خود میکند و با گذشت زمان، میتواند به سطوح خطرناکی از مواد مغذی منجر شود.
رابطه بیاشتهایی و ضعف
کاهش اشتها در افراد باردار در سه ماهه اول بارداری رایج است. در طول سه ماهه اول، بدن تغییرات زیادی را برای کمک به رشد جنین تجربه میکند. در نتیجه، چیزی که میخورید، زم، که میخورید و مقداری که میخواهید بخورید میتواند تغییر کند. ممکن است حالت تهوع یا استفراغ (تهوع صبحگاهی) داشته باشید که بر میل شما به خوردن تأثیر میگذارد. ممکن است برای برخی از غذاهای مورد علاقه خود احساس گرسنگی نکنید یا نسبت به برخی از غذاها بیزار باشید که در صورت مزه یا بو ، آنها معمولا حالت تهوع به شما دست میدهد. این تغییرات در دوره بارداری عادی و طبیعی است؛ اما اگر کم اشتهایی شما را از خوردن یا مصرف مواد مغذی مورد نیاز خود و جنین برای سالم ماندن باز میدارد، با پزشک خود تماس بگیرید.
علائم از دستدادن اشتها
اصطلاح پزشکی برای از دست دادن اشتها بیاشتهایی است. وقتی کماشتها هستید، احساس گرسنگی نمیکنید. بیاشتهایی با اختلال خوردن بیاشتهایی عصبی ی،ان نیست. فرد مبتلا به بیاشتهایی عصبی ممکن است احساس گرسنگی کند اما مصرف غذا را محدود میکند. وقتی کماشتهایی یا بیاشتهایی دارید، نیازی به خوردن غذا احساس نمیکنید زیرا احساس گرسنگی را تجربه نمیکنید.
چه داروهایی میتوانند باعث از دست دادن اشتها شوند؟
رویکرد خاص برای درمان کاهش اشتها به علت آن بستگی دارد. موارد بیاشتهایی حاد مربوط به سرماخوردگی، گاستروانتریت (آنفولانزای معده) و آنفولانزا اغلب بدون توجه پزشکی برطرف میشوند. با این حال، داروها، درمانها یا رویکردهای سبک زندگی به سایر علل کاهش اشتها کمک میکنند. برای بهبود بیاشتهایی، موارد زیر توصیه میشود:
- خوردن وعده های غذایی کوچک به طور منظم در طول روز
- مدیریت هر گونه بیماری، عفونت یا شرایط زمینهای
- مصرف داروهایی برای تحریک اشتها مانند کورتیکواستروئیدها با دوز کم، سیپروهپتادین، مژسترول و درونابینول
- دریافت مواد مغذی داخل و، که ویتامینها و مواد معدنی مایع هستند که از طریق سوزن وارد رگ میشوند.
- در صورت نامنظم بودن عادات غذایی خود با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید.
- تغییر دوز یا نوع دارویی که مصرف میکنید، زیر نظر پزشک
- برای کمک به مدیریت عادات غذایی خود با یک متخصص تغذیه ملاقات کنید.
- مصرف ویتامینها یا مکملها طبق توصیههای پزشک
- در صورت داشتن دندان درد یا مشکلات دند، به دندانپزشک مراجعه کنید.