فشار بیش از حد به رحم، التهاب رحم و عفونت واژن در دوران بارداری از عوامل هستند پارگی کیسه آمنیوتیک پارگی زودرس کیسه آب جنین منجر به نشت مایع آمنیوتیک و خونریزی رحمی می شود که منجر به زایمان زودرس می شود. از دیگر علائم پارگی کیسه آب جنین می توان به تغییر ترشحات واژن، انقباضات رحمی و درد زیر شکم اشاره کرد.
برای تشخیص این عارضه و تصمیم به زایمان زودرس، متخصص ،ن آزمایش نیترازین، آزمایش فیبرونکتین جنینی و سونوگرافی را انجام می دهد. این متخصص با تجویز آنتی بیوتیک، تزریق مایعات و کورتون سلامت ،ن و جنین را در موارد حساس پارگی زودرس آب جنین حفظ می کند.
با مطالعه این مقاله از مجله پزشکی دکتر دکتر با پارگی کیسه آب جنین و مشکلات آن آشنا می شوید.
در آ، اگر در مورد پارگی مصنوعی کیسه آب و پارگی زودرس آن سوالی دارید در ،مت نظرات بنویسید. متخصص پزشکی ما پاسخ خواهد داد.
پارگی کیسه آب جنین در بارداری چیست؟
پارگی آب جنین زم، اتفاق می افتد که غشای محافظ اطراف جنین به نام آمنیون و کوریون، نشت و مایع آمنیوتیک نشت کند. این مایع نقش محافظتی برای جنین دارد و به رشد و نمو آن کمک می کند. پارگی زودرس کیسه آب قبل از هفته سی و هفتم بارداری اتفاق می افتد و خطر ابتلا به عفونت و زایمان زودرس را افزایش می دهد. مهمترین دلایل پارگی کیسه آب جنین ضعیف بودن غشاء، التهاب رحم یا فشار بیش از حد به رحم است. اگر این اتفاق افتاد، باید فوراً به متخصص ،ن مراجعه کنید. زیرا مدیریت صحیح و به موقع این شرایط از بروز عوارض جدی جلوگیری می کند.
علائم پارگی کیسه آب جنین چیست؟
دانستن علائم پارگی کیسه آب جنین (PROM یا پارگی زودرس غشاها) به مادران کمک می کند تا این وضعیت را بشناسند و سریع به پزشک مراجعه کنند. در زیر به شایع ترین علائم پارگی کیسه آب جنین اشاره می کنیم:
- نشت یا ترشح مایع گرم از واژن. معمولاً به صورت فوران ناگه، یا نشت تدریجی مایعی بی بو، شفاف، بی رنگ یا کمی مایل به زرد رخ می دهد. تفاوت آن با ادرار در این است که نمی توان آن را متوقف کرد.
- تفاوت با ترشحات واژن یا ادرار گاهی اوقات تشخیص نشت مایع آمنیوتیک و ترشحات طبیعی واژن یا ادرار دشوار است. مایع آمنیوتیک معمولاً بی بو است. چون ادرار بوی آمونیاک دارد. با بررسی بو و رنگ مایع می تو،د تفاوت آن را با ادرار تشخیص دهید.
- علائم همراه گاهی پاره شدن کیسه آب با خونریزی یا لکه بینی همراه است. مادر نیز احساس می کند چیزی در شکمش منفجر می شود.
- خطرات و اقدامات فوری؛ پارگی کیسه آمنیوتیک خطر عفونت را برای مادر و جنین افزایش می دهد. مایع سبز یا قهوه ای (نشانه احتمالی مدفوع جنین یا م،وم) و تب یا درد شکم در مادر نیز نیاز به مراقبت اورژانسی دارد.
وجود علائم مختلف از پارگی کیسه آب جنین نیاز به مداخله پزشکی فوری برای جلوگیری از عفونت یا سایر عوارض جدی مانند نرسیدن ا،یژن کافی به جنین یا فشردگی بند ناف دارد. برای درک بیشتر اهمیت مداخلات ،ن در این مورد، مقاله تخصص ،ن چیست؟
پارگی زودرس کیسه آب جنین چیست؟
پارگی زودرس کیسه آب به وضعیتی گفته می شود که در آن کیسه آب قبل از هفته سی و هفتم بارداری پاره می شود و مایع آمنیوتیک نشت می کند. این اتفاق در حدود 8 تا 10 درصد از بارداری ها رخ می دهد و یکی از دلایل مهم زایمان زودرس است. عوامل خطر پارگی آب جنین در اوایل بارداری عبارتند از عفونت های رحمی، ضعیف شدن غشای آمنیوتیک، ، شدن بیش از حد رحم به دلیل زایمان های متعدد یا پلی هیدرآمنیوس و سابقه پارگی زودرس آب در بارداری قبلی. حاملگی ها در این صورت خطراتی مانند عفونت مادر و جنین، زایمان زودرس و مشکلات مربوط به رشد کودک وجود دارد.
ش،تن کیسه آب در سه ماه اول بارداری
پارگی کیسه هیدراتاسیون در سه ماهه اول بارداری یک بیماری نادر است که در آن غشای محافظ جنین قبل از هفته بیست و چهارم بارداری پاره می شود. علائم پاره شدن آب در سه ماه اول با نشت مایع آمنیوتیک همراه بوده و عوارض جدی برای جنین و مادر ایجاد می کند. جنین برای رشد من، به مایع آمنیوتیک نیاز دارد و پارگی زودرس این کیسه منجر به بدشکلی های ساختاری و ریوی در آن می شود. علاوه بر این، خطر ابتلا به عفونت های رحمی و زایمان زودرس افزایش می یابد. در صورت بروز این مشکل، معمولاً متخصص ،ن و زایمان مادر را تحت نظر دارد. در برخی موارد، در صورت وجود عفونت های شدید یا مشکلات دیگر، این متخصص ختم بارداری یا سقط جنین را توصیه می کند.
کیسه آب جنین در ماه پنجم پاره می شود
پارگی کیسه آمنیوتیک در ماه پنجم به دلیل عفونت های رحمی، مشکلات ساختاری در رحم یا فشار بیش از حد به کیسه آب رخ می دهد. گاهی اوقات دلیل دقیق این اتفاق ناشناخته باقی می ماند. علائم پارگی کیسه آب جنین در ماه پنجم شامل ،وج مایع از واژن است که به تدریج یا ناگه، رخ می دهد. خطرات مرتبط با پارگی زودرس کیسه آب شامل عفونت های جدی برای مادر و جنین، زایمان زودرس و مشکلات تنفسی و رشدی در نوزاد است. تصمیم پزشک متخصص ،ن برای ادامه یا انجام زایمان بستگی به سن بارداری و سلامت مادر و جنین دارد.
کیسه آب در هفته سی ام بارداری پاره می شود
پارگی کیسه آمنیوتیک در هفته سی ام بارداری به م،ای پاره شدن کیسه آب قبل از هفته سی و هفتم بارداری است. این عوارض منجر به عفونت های مادر و جنین، زایمان زودرس و مشکلاتی مانند سندرم دیسترس تنفسی و عفونت های نوزاد می شود. معمولاً متخصص ،ن تمام تلاش خود را می کند تا زایمان را تا هفته سی و چهارم بارداری ادامه دهد. مگر اینکه عفونت یا مشکلات دیگر مانع از تولد شود. تشخیص و تصمیم گیری در این مورد با استفاده از تست های بالینی و بررسی سطح مایع آمنیوتیک انجام می شود. یکی از مهمترین عوامل خطر برای این بیماری، سابقه زایمان زودرس، عفونتهای دستگاه تناسلی و استعمال دخ،ات است.
کیسه آب جنین در هفته هفدهم بارداری پاره می شود
پارگی کیسه هیدراتاسیون در هفته هفدهم بارداری یک وضعیت پیچیده و خطرناک است که منجر به زایمان زودرس می شود. این عوارض به دلایل مختلفی از جمله عفونت، نارسایی دهانه رحم یا آسیب به کیسه آب رخ می دهد. علائم پارگی کیسه آب جنین در هفته 17 بارداری شامل نشت یا جریان مایع از واژن است که گاهی اوقات با احساس ترشح ادرار مخلوط می شود. این شرایط خطراتی مانند عفونت های داخل رحمی، ناهنجاری های جنینی و مشکلات تنفسی را در نوزادان افزایش می دهد.
پارگی کیسه آبکی جنین چه خطراتی برای جنین و مادر دارد؟
پارگی کیسه آمنیوتیک عوارض جدی برای مادر و جنین به همراه خواهد داشت. مهمترین خطرات پارگی زودرس آب جنین برای جنین و مادر به شرح زیر است:
- زایمان زودرس ابتلا به مشکلاتی مانند سندرم دیسترس تنفسی، عفونتهای نوزاد و مشکلات مغزی و همچنین اختلالات در رشد اعضای بدن جنین مانند رشد ریهها و مغز در صورت تولد قبل از هفته سی و چهارم بارداری.
- عفونت جنین عفونت مایع آمنیوتیک و غشاها (کوریوآمنیونیت)
- فشرده شدن یا پارگی بند ناف. قرار گرفتن در معرض خطراتی مانند کمبود ا،یژن و مشکلات رشد به دلیل دسترسی ضعیف خون و ا،یژن به جنین به دلیل فشار یا پارگی بند ناف.
- عفونت در مادر. افزایش خطر ابتلا به عفونت هایی مانند کوریوآمنیونیت و آندومتریوز در مادر، به ویژه اگر فاصله زم، بین پارگی کیسه آب و تولد طول، باشد.
- جدا شدن زودرس جفت. ،وم مداخلات فوری پزشکی در صورت جدا شدن زودرس جفت از دیواره رحم
- سزارین. با توجه به خطرات احتمالی مرتبط با پارگی زودرس کیسه آب و وضعیت سلامت جنین
مراقبت های پزشکی به موقع و مدیریت صحیح پارگی آب جنین، احتمال بروز این خطرات را کاهش می دهد.
طبق مطالعات انجام شده در آکادمی پزشکان خانواده آمریکا (AAFP)،
مصرف آنتی بیوتیک در زن، که آب آنها پاره شده ،یبی از 2 گرم آمپی سیلین و 250 میلی گرم اریترومایسین هر 6 ساعت به مدت 48 ساعت و سپس 250 میلی گرم آمو،ی سیلین و 333 میلی گرم اریترومایسین هر هشت ساعت به مدت پنج روز است. پس از یک هفته، زایمان در زن، که این ،یب را دریافت کرده بودند، علیرغم قطع آنتی بیوتیک، سه هفته به تاخیر افتاد.
این ،ن و نوزادانشان نیز نسبت به آنهایی که آنتی بیوتیک دریافت ن،د، کمتر به آندومتریت پس از زایمان، کوریوآمنیونیت، سپسیس نوزادی، پنومونی نوزادی و خونریزی داخل بطنی نوزاد مبتلا شدند.
به همین دلیل برای مادر، که در مراحل اولیه بارداری دچار پارگی زودرس کیسه هیدراتاسیون جنین می شوند، درمان های خاصی مانند استفاده از کورتون برای تقویت رشد ریه جنین و آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت تجویز می شود. جنین و مادر. بنابراین تنها در صورت انجام به موقع اقدامات پزشکی و تشخیص صحیح موعد مقرر، حتی اگر کیسه آب بشکند، جنین زنده می ماند و سلامت مادر حفظ می شود.
علت پارگی کیسه آب جنین چیست؟
پارگی زودرس کیسه آب جنین معمولاً به دلیل ضعیف بودن کیسه آب یا افزایش فشار روی آن ایجاد می شود. پارگی کیسه آب جنین باید به طور طبیعی در پایان بارداری و نزدیک به زمان تولد اتفاق بیفتد. اما اگر مادر قبل از هفته سی و هفتم بارداری دچار پارگی زودرس کیسه آب جنین شود، خطراتی برای او و جنین به همراه خواهد داشت. در زیر مهمترین عوامل پاره شدن کیسه آب جنین را زودتر از حد معمول بیان کرده ایم:
- ضعف کیسه آب و پارگی آن به دلیل عفونت رحم، دهانه رحم یا واژن
- فشار زیاد روی کیسه آب به دلیل مایع آمنیوتیک بالا (هیدرآمنیوس) یا حاملگی چند قلو
- افزایش خطر پارگی کیسه آبکی جنین به دلیل استعمال دخ،ات در دوران بارداری
- ضعف دهانه رحم و افزایش خطر پارگی کیسه آب جنین به دلیل سابقه جراحی یا بیوپسی دهانه رحم
- افزایش احتمال پارگی زودرس کیسه آب جنین در اثر تجربه پارگی کیسه آب در بارداری های قبلی
- کیسه آب جنین در اثر ابتلای مادر به پره اکلامپسی پاره می شود و این امر بر جریان خون جنین تأثیر می گذارد.
- پارگی زودرس کیسه آب جنین به دلیل خونریزی واژینال در دوران بارداری
گاهی در این حالت متخصص ،ن به دلیل خطرات زیاد زایمان را تسریع می کند.
بعد از پارگی کیسه آب چه باید کرد؟
در اولین قدم بعد از پارگی کیسه آب، باید بلافاصله با متخصص ،ن خود تماس بگیرید و به بیمارستان بروید. زیرا خطر عفونت برای مادر و جنین افزایش می یابد. البته بهتر است انواع علائم نشت کیسه آب جنین و معاینه خانگی برای پارگی کیسه آب را بد،د. متخصص ،ن با استفاده از آزمایشات، سونوگرافی وضعیت مادر و جنین را بررسی می کند و میزان مایع آمنیوتیک باقی مانده را ارزیابی می کند. اگر پارگی قبل از هفته سی و هفتم بارداری اتفاق بیفتد، متخصص ،ن با کمک آنتی بیوتیک ها و کورتون ها سعی می کند با تقویت رشد ریه های جنین و جلوگیری از عفونت، بارداری را به تعویق بیندازد.
اگر بعد از 34 هفته پارگی رخ دهد، به دلیل خطر عفونت، تسریع زایمان توصیه می شود. با این حال، بستری شدن در بیمارستان تا زمان زایمان برای نظارت دقیق بر وضعیت مادر و جنین ضروری است.
چگونه از پارگی زودرس کیسه آب جنین جلوگیری کنیم؟
جلوگیری از پارگی زودرس آب جنین به طور کامل امکان پذیر نیست. زیرا در بسیاری از موارد علت دقیق آن ناشناخته است. با این حال، برخی از اقدامات پیشگیرانه خطر پارگی کیسه آمنیوتیک را کاهش می دهد. مهمترین این اقدامات مواردی است که در ج، زیر ذکر شده است:
راه های جلوگیری از پارگی کیسه آب جنین | چگونه پیشگیری کنیم |
از سیگار کشیدن خودداری کنید | یکی از مهم ترین عوامل خطر پارگی زودرس کیسه آب جنین است |
مدیریت و درمان عفونت ها | درمان و پیشگیری از عفونت های دستگاه تناسلی مانند عفونت های باکتریایی یا بیماری های مقاربتی و جلوگیری از ضعیف شدن کیسه آب. |
مراقبت های منظم بارداری | حضور منظم در جلسات مراقبت های دوران بارداری برای تشخیص و درمان به موقع مشکلات احتمالی مانند عفونت یا نارسایی دهانه رحم. |
آرامش و کاهش استرس | با کاهش فعالیت های بدنی یا استراحت مطلق طبق تجویز پزشک ،ن و زایمان از فشار بیش از حد به کیسه آب جلوگیری کنید، به خصوص اگر سابقه پارگی زودرس کیسه آب در جنین یا وجود مشکلاتی در رحم وجود داشته باشد. |
حفظ سلامت عمومی بارداری | از تغذیه من، پیروی کنید، وزن را کنترل کنید و از رفتارهای پرخطر خودداری کنید |
مهمترین اقدام برای جلوگیری از پارگی کیسه آب، پیگیری منظم مراقبت های بارداری و رعایت توصیه های پزشک برای حفظ سلامت عمومی و کاهش عوامل خطر است.
چه پزشکی پارگی کیسه آب جنین را درمان می کند؟
درمان پارگی کیسه آب جنین توسط متخصص ،ن و زایمان انجام می شود. این متخصص پس از تشخیص پارگی زودرس آب جنین، اقدامات لازم را برای مدیریت این وضعیت انجام می دهد. اگر پارگی قبل از هفته سی و هفتم بارداری رخ دهد، متخصص ،ن با تجویز آنتی بیوتیک و تزریق کورتون از زایمان زودرس جلوگیری می کند. آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از عفونت جنین و مادر و کورتیکواستروئیدها برای رشد سریع ریه جنین تجویز می شوند. در این مدت پزشک متخصص ،ن با انجام آزمایشات و سونوگرافی های منظم سلامت زن و جنین را به دقت زیر نظر خواهد داشت.
اگر در زایمان های قبلی خود سابقه پارگی کیسه آب دارید و یا نگران این عارضه هستید، حتما برای پیشگیری از این موضوع با پزشک متخصص ،ن خود مشورت کنید. برای این منظور می تو،د از خدمات آنلاین، تلفنی و حضوری که توسط متخصصین ،ن در سایت دکتر دکتر ارائه می شود بهره مند شوید.
منابع:
c،p.edu
ncbi.nlm.nih.gov
سوالات متداول در مورد پارگی کیسه آمنیوتیک
بر،ب ها:
]
منبع: https://drdr.ir/mag/preterm-premature-rupture-of-mem،nes/