درصورتیکه زانوهای شما هنگام راه رفتن و حرکت دادن قفل میشود و درد شدیدی هم در آنها حس میکنید، بهترین کار این است که از انجام برخی کارها که باعث میشوند به زانوهای شما فشار وارد شود خودداری کنید. به،وان مثال:
- ورزشهای سنگین مخصوصاً ورزشهای کششی پا
- بلند ، اجسام سنگین
- انجام کارهای سنگین در خانه
- بالا رفتن یا پایین آمدن سریع و مداوم از پله
- دویدن
- نشستن روی زانوها
قفل شدن زانو هنگام راه رفتن
انواع قفل شدن زانو
قفل شدنهای زانو هنگام نشستن، اغلب قفل شدنهایی کاذب هستند. زم،که برای مدت طول، مینشینید، بهویژه در حالتی که چهارزانو نشسته باشید، ممکن است زانو برای مدت زمان موقتی قفل کند که جای نگر، نیست و پس از مدت کوتاهی به حالت عادی برمیگردد.
قفل شدن پشت زانو
قفل شدن زانو ممکن است برای هر،ی پیش بیاید. اگر بهصورت کاذب باشد که خودبهخود حل میشود و جای هیچ نگر، نیست اما حتی اگر واقعی هم باشد، دلایل بروز آن قابل تشخیص و درمان هستند. بهویژه اگر قرار باشد بهترین متخصصین ارتوپد تهران ویزیت و جراحی بیمار را برعهده داشته باشند.
به،وان مثال، ممکن است با لمس ، مفصل زانو یا بااستفاده از ضربه زدن بهوسیله یک چکش کوچک، میزان حساسیت به درد را در شما ارزیابی کند. پس از آن، برای ارزیابی دقیق مشکل مفصل، به سراغ تستهای تکمیلی خواهد رفت.
تصویربرداری اشعه ای، (X-Ray)
البته میتو،د از برخی روغنهای گیاهی نیز برای ماساژ دادن استفاده کنید:
- روغن زیتون
- روغن نارگیل
- اکالیپتوس
- و روغن آرگان
ضربه و آسیبهای شدید میتوانند کشکک زانو را از محل خود خارج کرده، و باعث قفل شدن زانوها شوند.
التهاب مفصل زانو
دلایل بروز پارگی مینیسک نیز میتواند عوامل زیر باشد:
- چرخش ناگه، زانو
- وارد شدن فشار مستقیم به زانو
- آرتروز زانو
- و برخی ورزشهای سنگین
در قفل شدن کاذب زانو، خبری از بیماری و وجود مانع مک،کی در میان مفصل زانو نیست. عمدهترین علتهای بروز قفل شدن کاذب زانو، موارد زیر هستند:
تورم مفصل زانو
گاهی مایع درون کپسول مفصل زانو، متروم شده و باعث میشود به مفصل فشار وارد شود. این فشار، مانع حرکت و خم و راست شدن زانو میشود و درنتیجه، فرد احساس میکند زانوی او قفل کرده است.
التهابات مفصلی
مینیسک زانو، یک لایه ضخیم ساختهشده از غضروف است که سطح درونی مفصل را بهصورت کامل پوشش داده است. مینیسک زانو، علاوه بر اینکه به ،وان یک ضربهگیر عمل میکند، در روانسازی حرکت مفصل نیز تاثیر بسزایی دارد.
یکی دیگر از روشهای درم، برای قفل ، زانوها، استفاده از داروهایی است که میتوانند به بهبود التهابات کمک کرده و علت بروز قفل شدگی را از بین ببرند. این داروها، خود به دوسته داروهای گیاهی و داروهای پزشکی ت،یمبندی میشوند.
قفل ، زانو میتواند در دو نوع اتفاق بیافتد:
قفل شدن واقعی زانو
قفل شدن زانو، ممکن است یکی از مشکلاتی باشد که مادران باردار با آن دستوپنجه نرم میکنند. زانوها، در دوران بارداری به دلایل مختلف تحت فشار هستند:
- تغییرات هورمونی؛ مثل ترشح هورمون ریلا،ین که از کشش رباطها و تاندونهای لگنی ،ن میکاهد
- اضافه وزن؛ که با بزرگتر شدن جنین بیشتر میشود
- افتادنهای ناگه، و آسیب به زانو؛ که ممکن است به دلیل افت فشارخون یا علتهای دیگر باشد
- پیادهروی یا ایستادن طول، مدت؛ که در ،ن باردار بیشتر از افراد عادی زانو را تحت فشار قرار میدهد
- و کمبود کلسیم؛ که در مادران باردار بسیار شایع است.
از آنجا که بااستفاده از این مدل تصویربرداری، تصاویری دقیقتر از بافتهای نرم مفصل زانو تهیه میشود، مشکلات و آسیبهای مربوط به تاندونها، غضروف و مینیسک نیز کاملاً قابل شناسایی و تشخیص هستند.
کشکک زانو، استخوان کاسهای شکلی است که در ،مت جلویی زانو قرار گرفته است. گاهی ممکن است این کشکک، در جای خود به درستی عمل نکند و باعث قفل شدن موقتی زانو در فرد شود. ورزشهای شدید میتوانند باعث بروز این مشکل در زانو شوند.
قفل ، پشت زانو معمولاً به دلیل روی هم افتادن و گرفتگیهای تاندونی است.
مفصل زانوی ما بهگونهای طراحی شده است که میتواند خم و راست شده و حتی تاحدودی بچرخد. وقتی زانو قفل میشود یا قفل میکند، درست مثل این است که چیزی در میان مفصل آن گیر کرده است و زانو دیگر نمیتواند خم و راست شده یا بچرخد.
قفل شدن زانو، بهویژه اگر بار اولی نیست که اتفاق میافتد و چندین بار نیز تکرار شده است، به احتمال زیاد ناشی از وجود یک مانع در مفصل زانوی شما است یا ممکن است نشانه ابتلا به بیماریهایی مثل آرتروز باشد. به همین دلیل، اگر دچار این عارضه میشوید و درد در زانوها هم دارید، لازم است در اولین فرصت به یک دکتر ارتوپدی مراجعه کنید.
تشخیص قفل شدن زانو
میتو،د بااستفاده از زا،ندهای مخصوص یا بانداژ، مفصل زانوی خود را محکم و فشرده ببندید تا ثابت بماند. حرکت دادن و خم و راست ، مفصل، وقتی دچار قفل شدگی شده است، بیشتر به آن آسیب رسانده، باعث درد، تورم و التهاب بیشتر در آن میشود.
بالا نگهداشتن پا
برای بررسی علتهای قفل ، زانو، بهتر است دلایل قفل شدن واقعی و کاذب را بهصورت جداگانه بررسی کنیم.
علتهای قفل شدن واقعی زانو
به مرور زمان، تکههای مت،شده این غضروفهای فرسوده وارد مفصل زانوها شده، و حرکت آن را مختل میکنند و باعث میشوند زانوها قفل کنند.
برای تشخیص اینکه قفل شدن زانو بهصورت واقعی و به دلیل مانع مک،کی است یا علت دیگری دارد و کاذب است، انجام یکسری تستها توصیه میشود:
معاینه فیزیکی
درمانهای قفل شدن زانو باتوجه به اینکه قفل شدن در چه حدی باشد و علت بروز آن چه باشد، متفاوت هستند. قطعاً وقتی علت بروز مشکل، بیماریهای عفونی و التهابی حاد است، نیاز به درمانهای پیشرفته و تحت نظر پزشک متخصص خواهد بود، اما اگر صرفاً به خاطر بد چرخیدن روی مفصل، زانوی شما قفل کرده باشد، میتوان با برخی اقدامات ساده درم، در خانه هم آن را بهبود بخشید.
درمان خانگی قفل شدن زانو
ورزش ، میتواند هم در جلوگیری از بروز مشکلات زانو مورداستفاده قرار گیرد، و هم پس از بروز مشکل برای درمان آن کاربرد دارد. حتی پس از انجام بسیاری از جراحیهای زانو و مفصل نیز انجام یکسری ورزشها برای ،ب بهبودی توصیه میشوند.
بااستفاده از سیتی اسکن، که کلیه بافتهای مفصل را بهصورت برشهای افقی نشان میدهد، میتوان مشکلات موجود در هر نقطه از مفصل زانو را بررسی کرده و علت بروز قفل زانو را تشخیص داد.
آزمایش خون
مهمترین دلیلهای قفل شدن زانو نیز، که آرتروز و التهابات مفصلی هستند، در میان سالمندان رواج بالایی دارند و به همین دلیل میتوان انتظار قفل شدن زانوها در سنین بالا را داشت.
درصورت پارگی مینیسک زانو، ممکن است تکهای از آن در مفصل زانو گیر کرده و باعث قفل شدن زانو شود. این مورد، یکی از اصلیترین علتهای بروز قفل شدن زانو است که باعث ایجاد دردهای شدید در زانو نیز میشود. درواقع، علت صاف نشدن زانو و حتی درد زانو هنگام خم شدن، در اغلب موارد همین پارگی مینیسک است.
دررفتگی کشکک نیز یکی دیگر از علتهای قفل شدن زانو است که در آن، کشکک از محل اصلی خود در ،مت جلویی زانو خارج شده و به اصطلاح درمیرود و باعث قفل شدن زانو میشود.
قفل شدن زانو هنگام نشستن
در واقع، زم،که در اثر ورزش شدید یا سنگین، ماهیچههای خارجی ران دچار ضعف یا گرفتگی میشوند، تعادل کشکک زانو نیز به هم میخورد و دراینصورت، زانو قفل میکند.
رباطها، نوارهای ا،تیکی هستند که استخوانهای زانو را به یکدیگر متصل کردهاند. گاهی ممکن است به دلایل مختلف، این رباطها پاره شوند. مواردی مثل:
- تغییر جهت ناگه،
- پرشهای بلند
- و یا فرود ناگه، و بافشار
اگر در پلیکای می، یا همان شکاف روی بافت سنوویال پوشاننده مفصل زانو تنش ایجاد شود، سندرم پلیکا بهوجود میآید. این سندرم، باعث ایجاد محدودیت در حرکات و چرخشهای مفصل زانو شده و درواقع، باعث قفل شدن زانو میشود.
روی دو پا ایستاده و پشتی صندلی را با دو دست بگیرید. پنجه پای خود را تا حدی روی زمین بکشید که عضلات پشت ران و ، منقبض و سفت شوند.
صاف، و بالا آوردن پاها
ورزشهای شدید و سنگین، باعث کشیده شدن ماهیچه ران در افراد میشوند که خود یکی دیگر از علتهای قفل شدن زانو است. درواقع، اگر در ماهیچههای خارجی ران ضعف یا گرفتگی ایجاد شود، در تعادل کشکک زانو نیز اختلال ایجاد خواهد شد و دراینصورت، تا زم، که ماهیچه به حالت عادی خود باز نگردد، کشکک زانو نیز در همان حالت باقی میماند.
این اتفاق، بهویژه با بالاتر رفتن سن بیشتر مشاهده میشود زیرا ابتلا به آرتروز و التهابات مفصلی در سنین بالا رایجتر است.
قفل شدن زانو بعد از عمل رباط صلیبی
سالمندان بیشتر از دیگر افراد در معرض قفل شدن زانوها قرار دارند. ا،ر سالمندان، قادر به صاف ، زانوهای خود نیستند و نمیتوانند به خوبی از پله بالا و پایین بروند. دلیل این امر آن است که با افزایش سن، غضروف پوششی استخوانهای زانو فرسوده شده و شروع به از بین رفتن میکند.
پیشگیری از قفل شدن زانو
روش جراحی ارتوپدی بسیار به ندرت پیشنهاد میشود و اغلب زم، انجام میشود که شدت و وسعت عارضه به حدی زیاد است که با انجام روشهای غیرجراحی بهبود نمییابد. روش جراحی قفل شدن زانو میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ترمیم مینیسک آسیبدیده زانو
- تعویض مینیسک زانو
- پیوند مینیسک زانو
- جراحی مینیسکتومی یا برداشتن کلیه ،متهای پارهشده مینیسک
- جراحی مفصل و برداشتن تمام بخشهای آسیبدیده مفصل زانو
- جراحی آرتروسکوپی
- خارج ، غضروف آسیبدیده
- تعویض مفصل یا آرتروپ،تی زانو با پروتز ف،ی یا پ،تیکی
چند توصیه برای درمان سریع قفل شدن زانو
درصورتیکه زانوهایتان قفل میکند یا در ناحیه زانو درد دارید، میتو،د برای ،تدهی دکتر از سایت دکتردکتر اقدام نمایید.
از طرفی، ممکن است غضروف زانو کاملاً از بین برود که در چنین حالتی نیز تراشههای استخو، در مک،سم مفصل زانو اختلال ایجاد خواهند کرد. همانچیزی که از آن، تحت ،وان قفل شدن زانو یاد میشود. به این شرایط در اصطلاح پزشکی استئوکندریت دیسکان (Osteoc،ndritis Dissecan) گفته میشود.
ورزشهای سنگین
برای درمان خانگی قفل شدن زانو، بهترین و رایجترین روش که بیشتر در مورد قفل ،های ناشی از پارگی مینیسک هم توصیه میشود، روش درم، رایس (RICE) است. این کلمه، درواقع مخفف حروف اول چهار کاری است که باید انجام بدهید:
استراحت ،
با تصویربرداری از مفصل زانو، به راحتی میتوان وجود موانع فیزیکی مثل استخوان را در مفصل شناسایی کرده و برای درمان آن اقدام کرد.
آرتروز زانو
از آنجا که ممکن است حین عمل، تکههایی از رباط در داخل مفصل ممانعت ایجاد کند، یا ،ههای خونی ایجاد شده، تورم و التهابات به وجود آمده به داخل مفصل ورود پیدا کرده یا به آن فشار وارد کنند، میتوان انتظار داشت که زانو دچار قفل شدگی شود.