هپاتیت E چیست و چگونه منتقل می شود؟ + علائم هپاتیت E

هپاتیت ای هپاتیت E علائم هپاتیت E

بیماری هپاتیت E این یک بیماری ویروسی است که کبد را تحت تاثیر قرار می دهد. هپاتیت E از طریق آب و مدفوع آلوده به بدن منتقل می شود. اما مانند سایر انواع هپاتیت، دوره بهبودی طول، نیست. تب، خستگی، حالت تهوع، استفراغ و بی اشتهایی از مهمترین علائم هپاتیت هستند. به طور طبیعی، افراد مبتلا در کنار علائم دیگر، درد شکم و زردی (زردی پوست و چشم) را نیز تجربه می کنند. برای تشخیص ویروس هپاتیت باید به متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید.

برای توضیح جامع تر درمان و سایر جنبه های مهم، این مقاله از مجله دکتری سلامت و پزشکی را به بررسی هپاتیت C اختصاص می دهیم. برای خواندن این مقاله برای 5 دقیقه به زمان نیاز دارید.

همچنین اگر در مورد علائم هپاتیت E سوالی دارید می تو،د در انتهای مقاله در ،مت نظرات مطرح کنید تا پزشک به آن پاسخ دهد.

هپاتیت E چیست؟

هپاتیت E یک بیماری ویروسی است که کبد را تحت تاثیر قرار می دهد. عامل اصلی این بیماری ویروس HEV است و حتی ذره کوچکی از این ویروس می تواند بدن انسان یا حیوان را آلوده کند. منبع اصلی ویروس هپاتیت C آب آلوده و مدفوع آلوده به ویروس است که معمولاً از طریق روده منتقل می شود. ویروس هپاتیت E دارای 8 ژنوتیپ است که 4 ژنوتیپ آن مربوط به انسان است. در موارد نادر، این ویروس می تواند از برخی حیوانات مانند خوک، موجودات دریایی و شترهای آلوده وارد بدن انسان شود. شیوع هپاتیت در کشورهای کم درآمدی که آب آشامیدنی سالم و امکانات بهداشتی ندارند بیشتر است.

به نقل از یک مقاله معتبر در وب سایت Virologyj Biomedcentral،

ویروس هپاتیت E عامل اصلی شدیدترین شکل هپاتیت E در سراسر جهان است.

اگرچه هپاتیت A به خودی خود خطرناک نیست، اما اگر توسط افراد مبتلا به شرایط زیر آلوده شود، می تواند کشنده باشد:

  • سیستم ایمنی ضعیف
  • پیری
  • بارداری (از سه ماهه دوم)
  • انجام پیوند کبد
  • چندین داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی

سلول های کبدی به شدت تحت تاثیر این بیماری قرار می گیرند و عوارض بیماری در این افراد شدیدتر است. اما دوره نقاهت هپاتیت E معمولا کوتاهتر از سایر انواع هپاتیت است.

تصویری از کبد آلوده به ویروس هپاتیت E در زیر میکروسکوپتصویری از کبد آلوده به ویروس هپاتیت E در زیر میکروسکوپ
ویروس هپاتیت E منحصراً کبد را تحت تأثیر قرار می دهد.

علائم هپاتیت E چیست؟

برخی از علائم هپاتیت عبارتند از تب، یرقان، خستگی، حالت تهوع، درد مفاصل، بثورات و خارش. این علائم بسته به شرایط جسم، افراد از خفیف تا شدید متغیر است. پس از ورود ویروس به بدن، علائم آن از 2 تا 9 هفته پس از آلوده شدن به ویروس ادامه می یابد. بیایید نگاه دقیق تری بیندازیم:

  • تب؛ این یکی از علائم اولیه هپاتیت است. تب ناشی از هپاتیت احتمالاً با ،ز همراه است و برای چند روز تا چند هفته ادامه دارد. تب همراه با ،ز معمولاً نشانگر فعالیت شدید ویروس در بدن است.
  • زردی (یرقان); زرد شدن پوست و سفیدی چشم یکی از بارزترین علائم هپاتیت است. دلیل این وضعیت تجمع بیلی روبین در خون است که نشانه اختلال عملکرد کبد است.
  • فرسودگی؛ چند روز پس از ظهور علائم، انرژی افراد مبتلا به دلیل کاهش قدرت بدنی کاهش می یابد. خستگی ناشی از هپاتیت بسیار شدید است و فعالیت های روزانه افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • درد شکم. این درد معمولا در ،مت بالای سمت راست شکم احساس می شود. در موارد شدیدتر، درد شکم تا کبد گسترش می یابد.
  • حالت تهوع و استفراغ. این به دلیل آسیب کبدی و اختلالات گوارشی رخ می دهد.
  • مدفوع روشن و ادرار تیره. این وضعیت به دلیل کاهش ترشح بیلی روبین و اختلال در عملکرد کبد ایجاد می شود.

اگر علائم ذکر شده در بالا را احساس کردید، باید به متخصص گوارش و کبد مراجعه کنید. برای آشنایی با تخصص متخصص گوارش می تو،د مقاله تخصص گوارش و بیماری های کبدی را مطالعه کنید.

علل هپاتیت E

علت شماره یک هپاتیت E نوشیدن آب آلوده و غذاهای آلوده است. منشأ این آلودگی افراد سالم است که با مدفوع آلوده به ویروس در تماس هستند. عدم رعایت بهداشت فردی و قرار گرفتن در محیط های آلوده یکی دیگر از دلایل ابتلا به ویروس هپاتیت است. در برخی مناطق محروم نشستن روی دست نیز می تواند باعث انتقال این ویروس شود! نکات مهم دیگری را در ج، زیر آورده ایم:

علت عفونت نکات مهم
آب آلوده این نوع انتقال بیشتر در مناطق محروم با بهداشت ضعیف رخ می دهد.
غذاهای آلوده غذاهای دریایی خام و نپخته صید شده از دریا به فاضلاب ،یف آلوده هستند.
تماس با مدفوع آلوده در شرایط غیربهداشتی و محیطی بسیار آلوده رخ می دهد.
تماس با حیوانات آلوده برخی از ژنوتیپ های هپاتیت E نیز توسط حیوانات منتقل می شود.

در کشورهای توسعه یافته، کارخانه های آب و فاضلاب، همه ویروس ها را قبل از ورود آب به منابع آشامیدنی از بین می برند.

راه های انتقال هپاتیت E

همانطور که در بالا گفتیم، هپاتیت E معمولا از طریق آب آلوده، غذای آلوده و تماس با مدفوع آلوده انسان و حیوان منتقل می شود. با این حال، در موارد نادر، هپاتیت از طریق رابطه ، محافظت نشده یا خون آلوده نیز منتقل می شود.

روش های تشخیص هپاتیت E

هپاتیت E در چند مرحله مختلف تشخیص داده می شود. به ،وان مثال، سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی، آزمایش خون، آزمایش مدفوع و تصویربرداری. پزشک متخصص هنگام بررسی سوابق پزشکی بیمار، سوالاتی در مورد علائم و نشانه هایی که بیمار دارد می پرسد و سپس معاینه بالینی را آغاز می کند. معاینه بالینی برای بررسی زردی پوست، سفیدی چشم ها و سطح تب انجام می شود. سایر روش های تشخیصی عبارتند از:

  • آزمایش خون؛ آزمایش های خون مختلفی برای بررسی عملکرد کبد و تایید وجود ویروس هپاتیت انجام می شود.
  • آزمایش مدفوع در برخی موارد، این آزمایش برای شناسایی ویروس هپاتیت E که در مدفوع بیمار یافت می شود، استفاده می شود.
  • روش تصویربرداری این تنها راه قطعی برای تایید وجود ویروس در بدن است و برای بررسی و ارزیابی آسیب کبدی انجام می شود.

سونوگرافی رایج ترین روش برای تشخیص دقیق هپاتیت در کبد است. این روش به طور دقیق و قطعی وجود ویروس را ثابت می کند.

پس از بررسی علائم هپاتیت E، سونوگرافی کبد انجام دهیدپس از بررسی علائم هپاتیت E، سونوگرافی کبد انجام دهید
پزشک متخصص برای تشخیص قطعی هپاتیت E سونوگرافی انجام می دهد

هپاتیت E در کودکان

شیوع هپاتیت E در کودکان کمتر از بزرگسالان است. هپاتیت E در کودکان بیشتر در مناطق محروم با بهداشت نامن، و شرایط زندگی بد رخ می دهد. علائم هپاتیت E در کودکان مشابه علائم بزرگسالان است و با تب، یرقان و درد شکم خود را نشان می دهد. سایر علائم هپاتیت در کودکان شامل عفونت است. اما اغلب در مناطق آلوده و محروم ناشناخته می ماند.

نصیحت سرعت پیشرفت هپاتیت در کودکان بسیار بیشتر از بزرگسالان است. در بیشتر موارد، کودکان مبتلا با عوارضی مانند نارسایی کبدی نیز مواجه هستند.

روش های درمان هپاتیت E

هیچ روش درم، خاصی برای هپاتیت وجود ندارد. خوشبختانه در بیشتر موارد، هپاتیت E خودبه‌خود بهبود می‌یابد و نیازی به درمان خاصی نیست. اصولاً روش های درم، بیشتر به مدیریت علائم، مصرف برخی داروها و تغذیه من، مربوط می شود. بخش مهمی از مدیریت علائم بیماری، استراحت کافی و نوشیدن مایعات برای جلوگیری از کم آبی و حفظ مایعات بدن است. در صورت علائم شدید و کنترل شدیدتر، پزشک متخصص ممکن است بیمار را بستری کند. در ادامه به جزئیات بیشتر خواهیم پرداخت.

استراحت کافی

افراد مبتلا به این بیماری اغلب به دلیل درگیری سیستم ایمنی بدن با ویروس، احساس خستگی وصف ناپذیری می کنند. به همین دلیل باید استراحت کنند. ساعات خواب این افراد باید استاندارد و کافی باشد. زیرا داشتن برنامه خواب منظم برای بدن برای مبارزه با عفونت ها بسیار مهم است. اگر به هر دلیلی مشکل خواب دارید، می تو،د به روانپزشک یا روانپزشک نیز مراجعه کنید.

تنظیم ساعات خواب برای کنترل علائم و مدیریت درمان هپاتیت Eتنظیم ساعات خواب برای کنترل علائم و مدیریت درمان هپاتیت E

تغذیه من،

در طول دوره نقاهت، توجه به نوع غذاهایی که می خورید بسیار مهم است. زیرا به دلیل عملکرد سنگین گوارشی کبد نباید تحت استرس باشد. بنابراین سعی کنید در این دوران از رژیم غذایی سرشار از غذاهای سبک و کم چربی پیروی کنید. همچنین از غذاهای تند و ادویه های سنگین پر، کنید و مایعات فراوان بنوشید. در نهایت، به هیچ وجه الکل ننوشید.

مسکن مصرف کنید

مصرف مسکن برای افراد مبتلا به هپاتیت یک اقدام بسیار ظریف و مهم است. زیرا مصرف زیاد مسکن ها کبد را تحت فشار شدید قرار می دهد. البته پزشک متخصص معمولا برای تسکین درد و تب استفاده از مسکن را تجویز می کند. بنابراین افراد می توانند بر اساس شرایط جسم، خود مسکن مصرف کنند. اما پیشنهاد می کنیم نام مسکن ها را از پزشک خود بپرسید.

درمان های خانگی

اگر درد خفیف است، استفاده از کمپرس گرم و مصرف دمنوش های گیاهی ممکن است مفید باشد. به ،وان مثال، می تو،د پس از مشورت با پزشک، چای زنجبیل یا چای ن،اع بنوشید. همچنین می توان از تکنیک های تمدد اعصاب مانند تنفس عمیق یا مدیتیشن استفاده کرد.

هپاتیت E چقدر خطرناک است؟

هپاتیت خود جدی نیست و در افراد سالم به خوبی قابل درمان است. با این حال، افراد با شرایط فیزیکی خاص ممکن است عوارض جدی تری را تجربه کنند. به ،وان مثال، ،ن باردار آلوده و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، با مشکلات بسیار جدی و حتی خطر مرگ روبرو هستند. در یک سطح خاص تر، افرادی که تحت پیوند کبد قرار می گیرند در برابر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی آسیب پذیر هستند. این افراد ممکن است بر اثر هپاتیت E، نارسایی کبد و سیروز نیز بمیرند.

نصیحت افراد مبتلا به هپاتیت الکلی نیز ممکن است واجد شرایط باشند.

چگونه از هپاتیت E پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از هپاتیت، اولین قدم رعایت بهداشت فردی، نوشیدن آب آشامیدنی سالم و تمیز و اجتناب از محیط های آلوده و ،یف است. اگر به کشورهای دیگر سفر می کنید، به نوع آبی که مصرف می کنید توجه کنید. اگر آب آشامیدنی سالم نیست، می تو،د آن را بجوش،د. ویروس هپاتیت توانایی خود را برای مقاومت در برابر گرما از دست می دهد و می میرد. ،اصر دیگر شامل نکات زیر است:

  • از خوردن گوشت خام برخی از موجودات مانند گوشت خوک، ماهی و سایر موجودات دریایی خودداری کنید.
  • غذاهای خود را به خوبی بپزید؛
  • هرگز از وسایل شخصی دیگران استفاده نکنید.
  • اگر به خالکوبی و پیرسینگ علاقه دارید به تمیزی وسایل مورد استفاده و محل مورد نظر توجه کنید.
  • به قو،ن رابطه ، ایمن توجه کنید.
  • از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید.

نصیحت تا به امروز هیچ نوع وا،ن هپاتیت توسط سازمان بهداشت جه، تایید نشده است. این در حالی است که چین از سال 2012 علیه این بیماری وا،ینه می کند!

جوشاندن آب یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از هپاتیت E استجوشاندن آب یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از هپاتیت E است

برای درمان هپاتیت E به کدام پزشک مراجعه کنیم؟

برای درمان هپاتیت E در ایران باید به پزشک متخصص گوارش و بیماری های کبد مراجعه کرد. این پزشک ابتدا علائم شما را بر اساس وضعیت جسم، شما بررسی می کند. اینها شامل تب، حالت تهوع و یرقان است. سپس بهترین روش های درم، را برای شما تجویز می کند. همچنین در صورت نیاز، متخصص گوارش اقدامات تخصصی تری مانند انجام یک سری آزمایشات و مراجعه به مراکز درم، تخصصی را پیشنهاد می کند.

در این مقاله سعی شده است جنبه های مهم بیماری هپاتیت E و علائم هپاتیت E بررسی شود، اما اگر همچنان در این مورد سوالی دارید می تو،د به سایت ،ت دهی آنلاین مجله دکتر دکتر مراجعه کرده و از بهترین متخصصین گوارش مشاوره بگیرید. و متخصصین کبد در سراسر ایران.

منابع:

webmd.com

w،.int

سوالات متداول در مورد هپاتیت E

آیا هپاتیت E قابل درمان است؟

نه اما شما می تو،د علائم بیماری را کنترل و مدیریت کنید.

آیا هپاتیت E مسری است؟

بله؛ هپاتیت E مسری است و از طریق تماس مستقیم با فرد بیمار منتقل می شود.

از بیماری تا درمان چقدر طول می کشد؟

معمولا 2 تا 6 هفته.

آیا هپاتیت E می تواند باعث آسیب دائمی کبد شود؟

در بیشتر موارد خیر؛ اما وضعیت برای ،ن باردار و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند متفاوت است.

بر،ب ها:

محتوای این مقاله فقط برای اطلاعات عمومی شما است و نسخه تجویز نمی شود.

اشتراک گذاری

]
منبع: https://drdr.ir/mag/hepa،is-e/