برای درمان و کنترل مشکلات ناشی از این اختلال باید به روانشناسان مراجعه کنید. یکی از بهترین روشها برای دریافت ،ت ملاقات با متخصصان این حوزه هم استفاده از سیستم ،ت دهی دکتر سایت دکتردکتر است.
معمولاً در شرایطی که استرس افراد بیشتر میشود، علائم وسواسشان هم شدت بیشتری پیدا میکند. درمان این اختلال که معمولاً تا انتهای عمر با شدت و شکلهای مختلف با فرد همراه است، زمان زیادی میطلبد.
علت وسواس فکری عملی چیست؟
رابطه مستقیمی میان وسواس و افسردگی وجود دارد. اصلاً عجیب نیست که زندگی شخصی با افکار و احساسات وسواسگونه پیش بهسوی افسردهشدن هم برود. افراد مبتلا به وسواس فکری عملی دچار افسردگی هم میشوند.
راهنمایی در قالب دستورالعملهای درم، برای بیماران رو، وجود دارد که به آن DSM میگویند. روانشناسان و مشاوران براساس این دفترچه که نسخههای مختلفش بهروز میشوند (DSM-5)، اقدام به تجویز روشهای درم، مختلف میکنند. این دفترچه از سوی انجمن روانپزشکی آمریکا عرضه میشود.
معاینه جسم،
گاهی برای درمان مشکلات وسواس نیاز به کمکگرفتن از روانپزشکان هم به وجود میآید. این متخصصان میتوانند با تجویز داروهایی من، به مراجعان خود کمک کنند.
رواندرم، شناختی (CBT) نوعی روش درم، است که برای بسیاری از مبتلایان به اختلال وسواس نتایج خوبی به همراه میآورد. یکی از مؤلفههای این روش درم،، قراردادن تدریجی بیمار در معرض چیزهایی است که از آنها میهراسد. برای مثال، تلاش میشود تا به فرد جرئت نزدیکشدن به افراد دیگر برای دستدادن داده شود یا موقعیتهایی را به آرامی تجربه کند که به واسطه وسواس از آنها میگریزد.
دارو درم،
در واقع، با پیگیری بیماری و کمکگرفتن از متخصصان در مسیر درمان، امکان این پیش میآید که فرد کنترل زندگی را راحتتر به دست بگیرد و از وسواس دور شود.
عوارض وسواس فکری عملی چیست؟
برای کمک، به رفع وسواس در کودکان و نوجوانان باید حتماً فضای امنی ایجاد کنید تا درباره مشکلاتشان صحبت کنند. در این صورت است که میتو،د با پیگیری مشکل و مراجعه به متخصصان، زمینه را برای کنترل و ، علائم وسواس فراهم کنید.
وسواس در سالمندان
راه مشخص و دقیقی برای پیشگیری از ابتلا به وسواس فکری عملی وجود ندارد. با این حال، اگر نشانهها و علائم آن در فردی دیده و سریع تشخیص داده شود، راهکارهایی برای توسعه بیشتر اختلال توصیه خواهد شد.
انواع وسواس فکری عملی چیست؟
نشانههای ابتلا به وسواس گاهی فقط در افکار فرد مبتلا وجود دارد و به شکل وسواس ذهنی است و گاهی هم در رفتارش. در بعضی موارد هم در هر دو علائمی از این اختلال بروز میکند. افکار وسواسگونه مدام تکرار میشوند و باعث بروز اضطراب و استرس در فرد هستند.
از جمله افکار توأم با وسواس باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- فرد مبتلا مدام نگران این است که آسیبی به او یا عزیزانش وارد شود.
- نسبت به پلکزدن، نفسکشیدن و حسهای مختلف بدنش مدام آگاه است و در واقع، این موارد را همیشه حس میکند.
- بیدلیل به این میاندیشد که شریک عاطفیاش به او خیانت خواهد کرد.
او سی دی (ocd) بیشتر در نوجو، یا ابتدای جو، بروز پیدا میکند اما امکان وقوعش در دوران کودکی هم وجود دارد. نشانههای چنین اختلالی به تدریج شروع میشوند و در طول زندگی از شدتشان کم یا زیاد میشود. نوع این وسواسها هم در گذر عمر تغییراتی میکند.
برای تشخیص وسواس فکری عملی از روشهای زیر استفاده میشود:
- ارزیابی روانشناسی
- استفاده از اصول و راهنمای روانشناسان
- معاینه جسم،
ارزیابی روانشناسی
هنوز دلیل و علت وسواس فکری عملی به طور کامل مشخص نیست. نظریههای اصلی که درباره ریشه این اختلال رو، مطرح میشوند به شرح زیر هستند:
- زیستشناسی؛ وسواس میتواند در نتیجه تغییرات طبیعی یا عملکردهای مغزی رخ بدهد.
- اختلال وسواس ژنتیکی؛ احتمال ژنتیکیبودن وسواس وجود دارد اما هنوز مشخص نیست که چه ژنهایی باعث وقوعش میشوند.
- یادگیری؛ ترسها و رفتارهای وسواسگونه میتوانند در نتیجه مشاهده رفتار مشابه افراد خانواده یا نزدیکان در فرد شکل بگیرند.
برای رهایی از چنین افکاری، مبتلایان به وسواس فکری عملی مجبور میشوند، دست به انجام اقدامات و رفتارهایی بزنند که از ال،ایی ثابت و تکراری پیروی میکنند. از جمله نشانههای این اختلال باید به موارد زیر هم دقت کنید:
- ترس از آلودهشدن و بیماری.
- چک، خاموشی گاز یا چراغها.
- نیاز بیش از حد به ایجاد نظم و ترتیب.
- وسواس گناه ی،ی ترس از ارتکاب به گناه.
- وسواس بیماری و ترس از ابتلا به بیماریها.
- تکرار ذکرهای مذهبی یا جملات و کلماتی مشخص.
- واهمه از موقعیتهایی که با عدم قطعیت همراهاند.
- فکر، ناخواسته درباره موضوعاتی مانند مذهب یا ، ناخوشایند.
- افکار آزاردهنده و وحشتناک درباره اینکه کنترل خود را از دست میدهند و به دیگران یا خود آسیب میزنند.
اگر بخواهیم نمونهای از رفتارهای وسواسگونه در این اختلال را نام ببریم، به این موارد میرسیم:
- برای مثال، افراد مبتلا به چنین وسواسی باید حتماً به دفعاتی مشخص با شما دست بدهند و اگر بهجای ۳ بار که در ذهن دارند، ۲ بار دست بدهند، دچار احساس بدی میشوند.
- به ،وان مثالی دیگر، افراد مبتلا به وسواس فکری عملی بعد از تماس جسمی آلوده باید چندینوچند بار دستهایشان را بشویند و این اقدام برای خودشان هم ناخوشایند است اما نمیتوانند در برابر آن مقاومت کنند.
درمان مشکلات ناشی از اختلال وسواس فکری عملی با مراجعه به روانشناسان، مشاوران و گاهی روانپزشکان انجام میشود. باید با مراجعه به روانشناسان از کمک آنها استفاده کنید و در صورتی که نیاز باشد، آنها شما را به روانپزشکان ارجاع میدهند تا داروهای لازم را برایتان تجویز کنند. گاهی هم این دو متخصص در کنار هم به کنترل علائم وسواس در بیماران کمک میکنند.