وسواس فکری عملی OCD چیست؛ شاید شما هم دچارش باشید!
درم، قطعی برای وسواس فکری عملی وجود ندارد اما راهکارهایی موجود هستند که به تسکین و کنترل علائم و عوارض این اختلال کمک میکنند. بنا به شدت بروز وسواس در هر فرد، روشهای مختلفی برای کنترل و مدیریت اوضاع تجویز میشود.
درباره وسواس فکری عملی چیزی شنیدهاید؟ وقتی صحبت از وسواس میشود، بیشترمان فکر میکنیم که موضوع صحبت تمایل بیش از حد و افراطی به نظافت است. باید بد،م که وسواس فکری عملی موضوعی بسیار وسیع و اختلالی است که ابعاد مختلفی دارد و فراتر از میل به نظافت و تمیزی افراطی است. اختلال وسواس فکری در شهرهای شلوغ و بزرگی مثل تهران در شهروندان بسیاری دیده میشود برای همین برای رسیدگی به مشکلات رو، نظیر این اختلال باید به روان درمانگر تهران مراجعه کنیم و اطلاعاتمان را دربارهشان افزایش بدهیم، هرچند که در هر کدام از شهرهای بزرگ ایران، امکان مراجعه به روانشناس هست و تنها کافیست بعد از ،ب آگاهیهای لازم، وقت دکتر بگیرید.
بسیاری از مبتلایان به وسواس میدانند که افکار و رفتارشان طبیعی نیست. ال،ای رفتاری و وسواسی که در زندگیشان وجود دارد، برایشان خوشایند نیست اما از آنجا که با ، وسواسهای همیشگی، احساسات نامطلوبی به سراغشان میآید، بعد از تلاش برای ،، دوباره رفتارهای وسواسگونهشان بازمیگردد.
او سی دی (ocd) بیشتر در نوجو، یا ابتدای جو، بروز پیدا میکند اما امکان وقوعش در دوران کودکی هم وجود دارد. نشانههای چنین اختلالی به تدریج شروع میشوند و در طول زندگی از شدتشان کم یا زیاد میشود. نوع این وسواسها هم در گذر عمر تغییراتی میکند.
در سنین میانسالی و پیری هم امکان بروز وسواس وجود دارد. افرادی که در این سنین دچار چنین اختلالی میشوند، نسبت به نظم و ترتیب اشیا، چک، مداوم چیزهایی مانند زیر گاز یا نظافت وسواس پیدا میکنند. یکی دیگر از علائم بروز وسواس در سنین میانسالی، ناتو، در دورانداختن وسایل و اشیای بیهوده و اضافه است.
تشخیص وسواس فکری چگونه است؟
برای درمان و کنترل مشکلات ناشی از این اختلال باید به روانشناسان مراجعه کنید. یکی از بهترین روشها برای دریافت ،ت ملاقات با متخصصان این حوزه هم استفاده از سیستم ،ت دهی دکتر سایت دکتردکتر است.
ابتلا به وسواس همراه با عوارضی است که روی زندگی مبتلایان به آن اثرات جدی میگذارد. برای مثال، از عوارضش باید به موارد زیر اشاره کنیم:
تلف، زمان برای پیادهسازی تشریفاتی مشخص در انجام کارهای مختلف
مشکلات پوستی مانند ابتلا به درماتیت تماسی در اثر شستوشوی بیش از حد دستها
بروز مشکلاتی برای شرکت، در محل کار، تحصیل و اجتماعات مختلف
ایجاد مشکلاتی در روابط با آدمهای دیگر
پایینآمدن کیفیت زندگی
فکر، به خودکشی
برای رهایی از چنین افکاری، مبتلایان به وسواس فکری عملی مجبور میشوند، دست به انجام اقدامات و رفتارهایی بزنند که از ال،ایی ثابت و تکراری پیروی میکنند. از جمله نشانههای این اختلال باید به موارد زیر هم دقت کنید:
ترس از آلودهشدن و بیماری.
چک، خاموشی گاز یا چراغها.
نیاز بیش از حد به ایجاد نظم و ترتیب.
وسواس گناه ی،ی ترس از ارتکاب به گناه.
وسواس بیماری و ترس از ابتلا به بیماریها.
تکرار ذکرهای مذهبی یا جملات و کلماتی مشخص.
واهمه از موقعیتهایی که با عدم قطعیت همراهاند.
فکر، ناخواسته درباره موضوعاتی مانند مذهب یا ، ناخوشایند.
افکار آزاردهنده و وحشتناک درباره اینکه کنترل خود را از دست میدهند و به دیگران یا خود آسیب میزنند.
راهنمایی در قالب دستورالعملهای درم، برای بیماران رو، وجود دارد که به آن DSM میگویند. روانشناسان و مشاوران براساس این دفترچه که نسخههای مختلفش بهروز میشوند (DSM-5)، اقدام به تجویز روشهای درم، مختلف میکنند. این دفترچه از سوی انجمن روانپزشکی آمریکا عرضه میشود.
معاینه جسم،
انواع وسواس فکری عملی چیست؟
گاهیاوقات، متخصصان برای بررسی و کشف علت وسواس فکری عملی دست به معاینه فیزیکی مراجعان هم میزنند. با این کار، دلایل ریشهای مشکل هم کشف میشود.
از جمله افکار توأم با وسواس باید به موارد زیر اشاره کنیم:
فرد مبتلا مدام نگران این است که آسیبی به او یا عزیزانش وارد شود.
نسبت به پلکزدن، نفسکشیدن و حسهای مختلف بدنش مدام آگاه است و در واقع، این موارد را همیشه حس میکند.
بیدلیل به این میاندیشد که شریک عاطفیاش به او خیانت خواهد کرد.
راه مشخص و دقیقی برای پیشگیری از ابتلا به وسواس فکری عملی وجود ندارد. با این حال، اگر نشانهها و علائم آن در فردی دیده و سریع تشخیص داده شود، راهکارهایی برای توسعه بیشتر اختلال توصیه خواهد شد.
نشانههای ابتلا به وسواس گاهی فقط در افکار فرد مبتلا وجود دارد و به شکل وسواس ذهنی است و گاهی هم در رفتارش. در بعضی موارد هم در هر دو علائمی از این اختلال بروز میکند. افکار وسواسگونه مدام تکرار میشوند و باعث بروز اضطراب و استرس در فرد هستند.
در این روش تشخیصی، متخصص با مراجع درباره افکار، احساسات، ال،ای رفتاری و نشانههای وسواس صحبت میکند. مشاوران در تلاش هستند تا به بررسی اثرات وسواس در زندگی فرد بپردازند.
استفاده از اصول و راهنمای روانشناسان
افکار ناخواسته و نیاز به اجرای تشریفاتی وسواسگونه برای انجام کارهای مختلف از جمله دلایلی است که باعث قوتگرفتن افسردگی در افراد دچار وسواس فکری هم میشود.
وسواس فکری و اسکیزوفرنی
در بیشتر موارد، از داروهای ض،سردگی برای کنترل علائم وسواس استفاده میشود. برای مثال:
کلومیپرامین (Clomipramine) برای بزرگسالان و کودکان بالای ۱۰ سال
فلو،یتین (Fluoxetine) برای بزرگسالان و کودکان بالای ۷ سال
فوو،امین (Fluvoxamine) برای بزرگسالان و کودکان بالای ۸ سال
پارو،تین (Paroxetine) برای بزرگسالان
سرترالین (Sertraline) برای بزرگسالان و کودکان بالای ۶ سال
اگر به رفتار مبتلایان به وسواس دقت کنید، ال،ایی تکراری مانند شستوشوی زیاد دستها، پیروی از مسیری معین و مشخص بری پیشبرد کارهای مختلف و نیاز زیاد برای تأییدشدن را میبینید.
برای کمک، به رفع وسواس در کودکان و نوجوانان باید حتماً فضای امنی ایجاد کنید تا درباره مشکلاتشان صحبت کنند. در این صورت است که میتو،د با پیگیری مشکل و مراجعه به متخصصان، زمینه را برای کنترل و ، علائم وسواس فراهم کنید.
وسواس در سالمندان
درمان مشکلات ناشی از اختلال وسواس فکری عملی با مراجعه به روانشناسان، مشاوران و گاهی روانپزشکان انجام میشود. باید با مراجعه به روانشناسان از کمک آنها استفاده کنید و در صورتی که نیاز باشد، آنها شما را به روانپزشکان ارجاع میدهند تا داروهای لازم را برایتان تجویز کنند. گاهی هم این دو متخصص در کنار هم به کنترل علائم وسواس در بیماران کمک میکنند.
به وسواسهایتان دقت و برای درمانشان اقدام کنید
رواندرم، شناختی (CBT) نوعی روش درم، است که برای بسیاری از مبتلایان به اختلال وسواس نتایج خوبی به همراه میآورد. یکی از مؤلفههای این روش درم،، قراردادن تدریجی بیمار در معرض چیزهایی است که از آنها میهراسد. برای مثال، تلاش میشود تا به فرد جرئت نزدیکشدن به افراد دیگر برای دستدادن داده شود یا موقعیتهایی را به آرامی تجربه کند که به واسطه وسواس از آنها میگریزد.
دارو درم،
درمان وسواس فکری عملی چگونه است؟
رسیدگی به اختلالات و مشکلات رو، و روحی به اندازه مشکلات و بیماریهای جسم، اهمیت دارند. وسواس هم از آن اختلالاتی است که میتواند عوارض ناخوشایند بسیاری روی زندگی داشته باشد.
برای تشخیص وسواس فکری عملی از روشهای زیر استفاده میشود:
ارزیابی روانشناسی
استفاده از اصول و راهنمای روانشناسان
معاینه جسم،
ارزیابی روانشناسی
وسواس فکری و افسردگی
افرادی که چنین مبتلای، در منزل دارند، معمولاً بیشتر ازدیگران در معرض دچارشدن به وسواس هستند. وقوع رخدادهای پراسترس در زندگی هم از عواملی است که احتمال ابتلا به وسواس فکری عملی را تشدید میکند. اگر فردی به اختلالات رو، دیگر مانند استرس، اضطراب و افسردگی هم دچار باشد، امکان اینکه وسواس فکری عملی به سراغش بیاید، قوت میگیرد. این رفتار در معتادان به مواد مخدر و ،، که تیک عصبی دارند هم دیده میشود.