راهکارهای زیر در جلوگیری از ابتلای کودکان به وسواس فکری ممکن است تاثیرگذار باشند:
- جوی آرام و ایمن را برای کودکان خود ایجاد کنید.
- نسبت به کودکتان زیاد سخت گیر نباشید.
- داشتن انتظاراتی بالاتر از سطح توان و سن کودک اعتماد به نفس او را کاهش داده و امکان ایجاد اختلال و وسواس فکری را در او افزایش میدهد.
- سعی کنید در برابر خطاهای کودک گذشت داشته باشید.
- تنبیههای شدید بدنی و وجود جو مستبدانه و انعطاف ناپذیر در خانه، ریشه وسواس در کودک را آبیاری میکند. پس از انجام چنین اعمالی خودداری کنید.
برای درمان وسواس در کودکان چه زم، به پزشک مراجعه کنیم؟
وسواس در کودکان بیشتر به شکل عملی خود را نشان میدهد تا فکری. شایعترین وسواس عملی در کودکان شامل وسواس حفظ قرینگی، نظم و ترتیب و یا رفتار احتکار است.
خوب است بد،د وسواس در کودکان و بزرگسالان با هم متفاوت است. شاید بیشتر افراد وسواس را فقط مختص بزرگسالان بدانند، در حالی که این اختلال کودکان را نیز درگیر میکند. با توجه به این که کودکان بیشتر اوقات فقط به طور خلاصه یاد میگیرند، اغلب بینش کمتری به وسواس خود نسبت به بزرگسالان دارند.
این بیماری ناتوانکننده، اغلب در نسلهای متوالی یک خانواده به صورت موروثی تکرار میشود و افکار بد و ناگوار ذهن فرد را درگیر میکند. در صورتی که کودک شما با چنین مشکلی روبهرو شد، بهتر است در سریعترین زمان ممکن به پزشک اطفال مراجعه کرده و در این مورد با او مشورت کنید.
گاهی اوقات تجویز داروهای مهار کننده، بازجذب سروتونین (SRI) افزایش میدهد و همچنین داروهای ضد افسردگی با تجویز پزشک ممکن است من، باشد.
راههای پیشگیری از وسواس در کودکان چیست؟
یکی از شایعترین اختلالات وسواسی که در کودکان وجود دارد، وسواس در پوشیدن لباس است. در واقع این کودکان در هنگام پوشیدن لباس بهانههای مختلفی آورده و تنها راضی به پوشیدن لباسهایی هستند که خودشان دوست دارند. تعدادی از آنها نیز در ست ، لباسهایشان وسواس دارند. ی،ی در طول روز ساعتها لباسهای مختلفی را امتحان میکنند تا لباسهایشان را با هم هماهنگ کنند.
4. وسواس تمیزی و آلودگی
اما در اثر افزایش میزان اضطراب، کودک در وجود خود احساس میکند که با انجام رفتارها و کارهای تکراری، میتواند این حس ناخوشایند را خنثی کند و غیر از این راه، روش دیگری را خوب نمیداند.
برای جواب دادن به این سوال باید بگوییم که هیچ ، مقصر نیست؛ زیرا شما توانایی کنترل همه چیز از جمله ژنتیک و محیط زندگیتان را ندارید. شاید به این موضوع باور کرده باشید که پدر و مادر خوبی برای فرزند خود نبودهاید، اما علت ایجاد این اختلال تنها شما و رفتارتان نیستید.
وسواس فکری در کودکان نیز انواع مختلفی دارد که شایعترین آنها عبارتند از:
1. وسواس احتکار در کودکان
علاوه بر این کودک، به وسواس مبتلا میشوند، ممکن است به طور متناوب بیشتر از بزرگسالان به جمع آوری اشیاء و احتکار بپردازند و آنها به ندرت بر روی مسائل ، تاکید میکنند. همچنین در بسیاری از موارد وسواس فکری و عملی در کودکان خود را به شکل ترس از مرگ والدین نشان میدهد.
وسواس در نوجوانان
برای مثال اگر کودک وسواس شستن دستهایش را دارد، قانونی را وضع کنید که در آن حدا،ر چند دفعه بتواند در طول روز دستهایش را بشوید.
۳. تجویز آنتیبیوتیکها
این اختلال ناشی از ترس و اضطراب است و گاهی در نظر خود کودک رفتاری منطقی بوده و متوجه غیر عادی بودن این رفتارها نمیشود. گاهی نیز در اختلال وسواس فکری – عملی، کودک در باطن خود از رفتارهای تکراری و دائمی خود متنفر است.
کودکان معمولا به نگه داشتن وسایل عجیب و غریب مانند سنگ یا حتی یک نی علاقه دارند و این موضوع چندان غیر معمول نیست. اما کودک، که به وسواس احتکار مبتلا میشوند، به وسایل خود وابستگی شدیدی پیدا کرده و در نگه داری از آنها متعصب میشوند.
در این مواقع فرد وارد سیکلی از رفتارهای اجباری و افکار آزاردهنده میشود که نمیتواند از دستشان نجات پیدا کند. به همین دلیل با انجام کارهای وسواس گونه سعی در کاهش تنش دارد. طبق پژوهشها از هر صد نوجوان یک نفر به اختلال وسواس فکری مبت،ت. این آمار اصلا شوخی نیست؛ ی،ی میلیونها جوان در دنیا ممکن است به وسواس مبتلا شده باشند و گاهی حتی خود از آن بی خبر باشند.
چرا نوجوان شما دچار اختلال وسواس میشود؟
برخی دیگر از کودکان از عدم تقارن وسایل دچار ناراحتی و اضطراب شده و به کارهایی همچون شمردن و منظم ، اشیا میپردازد. انجام این کارها نیز نشانه وجود یکی دیگر از وسواسهای فکری کودکان است.
6. وسواس در تکرار کلمات
خوب است بد،د که وسواس فکری یکی از اختلالاتی است که در تمام ردههای سنی شایع است اما در نوجوانان و بزرگسالان درصد شیوع بیشتری دارد. وسواس فکری طیف گستردهای از افکار آزار دهنده را در برمیگیرد که یکی از مهمترین آنها نظافت است. وسواس فکری در هر سنی میتواند فرد را درگیر خود کند.
برای مثال هنگامی که کودک در تصمیم گیری و انتخاب مشکل داشته باشد و از ش،ت بسیار بترسد، از نشانه های وسواس فکری در کودکان است. همچنین با دیدن کارهایی مانند خوردن یک غذای خاص و امتناع از خوردن سایر غذاها، ناراحت شدن در اثر انجام ندادن کارها بدون نقص و غیره میتوان این اختلال را در کودکان تشخیص داد.