محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
در نتیجه، بدن دچار گرفتگی عضل، ناشی از گرما میشود، این حالت نوع خفیف و متوسط خستگی گرمایی است. علائم و نشانههای گرفتگی عضلات ناشی از گرما شامل خستگی، تعریق زیاد، تشنگی و گرفتگی عضلات است. در صورت درمان من، خستگی گرمایی پیشرفت نکرده و به گرفتگی عضلات ناشی از خستگی گرمایی منجر نمیشود
در زمان گرمازدگی چه بخوریم؟ چه تجویزاتی از سوی طب سنتی وجود دارد؟ خوراکی ضدگرمازدگی چیست؟ شربت ضدگرمازدگی چیست؟
عرقیات ضد گرمازدگی؛ در طب سنتی توصیه به مصرف عرقیاتی مانند خارشتر، کاسنی، بیدمشک، آویشن، رازیانه، گل ،زبان و… میشود. حواستان باشد که هریک از اینها میتوانند عوارض دیگری هم به همراه بیاورند پس باید در مصرفشان دقیق عمل کنید و بیگدار به آب نزنید.
میوه ضد گرمازدگی؛ از میوههای مؤثر در این زمینه باید به هندوانه، موز، طالبی و انبه اشاره کنیم.
گرمازدگی و افت فشار خون هم از عوارض بروز این مشکل در تابستان و اوقات دیگری است که دمای بدن بالا میرود و از وضعیت تعادل خارج میشود.
گرمازدگی خطرناک است و وضعیتی است که دمای بدن بیش از حد بالا میرود همانطور که گفته شد، بالارفتن دمای بدن بیشتر از ۴۰ سانتیگراد منجر به چنین مشکلی خواهد شد.
کودک، که به گرمازدگی (خستگی گرمایی) دچار شدهاند هم باید به این روش درمان شوند، ولی باید توجه داشته باشید که این گروه از کودکان نباید همان روز برای بازی ، دوباره از خانه خارج شوند.
اولین کاری که باید انجام داد، این است که کودک را بلافاصله به جای خنک و دور از تابش مستقیم خورشید منتقل کنید و به او مقدار کافی مایعات بدهید.
اگر دمای بدن فرد به ۴۰ درجه و یا بالاتر برسد، باید هر چه سریعتر اقدامات درم، را آغاز کرد. یادتان باشد که داروی ضدگرمازدگی وجود ندارد و متخصصان با اقداماتی سعی بر کنترل وضعیت میکنند.
عوامل خطرساز برای ابتلا به گرمازدگی کودکان و بزرگسالان چیست؟
درجه حرارت بدن با دمای محیط ،یب شده و آنچه را تشکیل میدهد که ما به ،وان درجه حرارت داخلی بدن میشناسیم. بدن باید گرمایی را که از محیط دریافت میکند تنظیم کند تا درجه حرارت داخلی بدن در محدودهی نرمال ی،ی ۳۷ درجه باقی بماند.
اگر با گذشت یک ساعت از انجام کارهای مذکور احساس بهتری پیدا نکردید، به مراکز درم، مراجعه کنید. پزشک برای پایین آوردن درجه حرارت بدن اقدامات زیر را انجام میدهد:
غوطهور ، فرد در آب خنک: یک وان پر از آن یخ یا آب خنک موثرترین راه برای پایینآوردن سریع درجه حرارت بدن است. هر چه سریعتر فرد در وان پر از آب یخ برود، کمتر احتمال مرگ یا از دست رفتن اندامها وجود دارد.
استفاده از روش خنک کنندهی تبخیری: اگر دمای بدن در محدوده سکته گرمایی نباشد و اگر وان آب خنک در دسترس نباشد، پزشک برای کاستن دمای بدن از روش تبخیری استفاده میکند. در این روش در حالی که فرد با یک پنکه در معرض هوای گرم قرار دارد، به او آب سرد اسپری میشود. این کار باعث تبخیر آب سرد شده و همین پوست بدن را خنک میکند.
استفاده از یخ و حولههای خنک: در این روش فرد را درون پتوهای مخصوصی قرار داده و مقدار کافی یخ در نزدیکی کشاله ران، گردن، کمر و زیر بغل قرار خواهند داد تا از درجه حرارت بدن کم کنند.
تجویز داروهایی خاص برای متوقف ، ،ر بدن: اگر درمانها برای کاستن دمای بدن به ،ر منجر شود، پزشک برای بیمار داروهای شل کننده عضلات مانند بنزودیازپین (benzodiazepine) تجویز میکند. ،ز دمای بدن را افزایش داده و باعث میشود که روند درمان سخت شود.
درمان با طب سنتی
لباسهای اضافی و زیاد کودک را از تن او خارج کنید و پارچهای که با آب خنک خیس شده را روی پوستش قرار بدهید. اگر کودک در اثر گرمازدگی دچار گرفتگی عضلات شده، به آهستگی نواحی را که کودک در آن احساس درد میکند هم ماساژ و حرکت بدهید.
برای پیگیری وضعیت گرمازدگی کودکان و بزرگسالان باید گاهی مراجعه سریع به پزشک داشته باشید. گاهی هم نیاز به پیگیری عوارض این مشکل وجود دارد. اگر قصد وقتگرفتن از پزشک متخصص را دارید، خوب است که با روش ،ت دهی اینترنتی سایت دکتردکتر هم آشنا شوید تا راحت و بیمعطلی وقت بگیرید.
خستگی گرمایی و سکته گرمایی نیاز به اقدامات سریع درم، دارند. اگر سکته گرمایی درمان نشود، ممکن است که حتی به مرگ منجر شود. کودک مبتلا به سکته گرمایی باید هر چه سریعتر به بیمارستان منتقل شود. گرمازدگی حاد منجر به مرگ میشود.
علائم گرمازدگی بزرگسالان چیست؟
برای درمان پزشکی گرمازدگی در کودکان و بزرگسالان باید اقدامات فوری انجام داد. در ادامه به درمان در هریک از گروههای سنی نگاهی خواهیم داشت.
درمان کودکان
دو نوع گرمازدگی وجود دارد:
گرمازدگی ناشی از فعالیت: این نوع گرمازدگی معمولا نتیجه اعمال فشار جسم، بیش از حد در شرایط گرم و مرطوب است و میتواند در عرض چند ساعت ایجاد شود.
گرمازدگی بدون فشار: گرمازدگی بدون فشار که گرمازدگی ک،یک هم نامیده میشود، به دلیل سن یا شرایط سلامت زمینهای رخ میدهد. این وضعیت در طی چند روز به وجود میآید.
علائم گرمازدگی کودکان چیست؟
احتمال ابتلای همهی افراد به خستگی گرمایی و گرمازدگی تابستان وجود دارد اما گرمازدگی افراد مسن و گرمازدگی نوزاد رایجتر است.
سن پایین و سن بالا :نوزادان و کودکان کمتر از ۴ سال و افراد بزرگسال بالاتر از ۶۵ سال بیشتر از سایر افراد در معرض خستگی گرمایی قرار دارند. توانایی بدن در تنظیم درجه حرارت در سن کم به صورت کامل رشد نکرده یا ممکن است در سنین پیری به علت بیماری، مصرف داروها و یا سایر عوامل دیگر کاهش پیدا کند.
داروهایی مانند مسدود کنندههای بتا و داروهای ادرار آور: اینها که برای درمان فشار خون بالا و مشکلات قلبی از آنها استفاده میشود.
داروهای مانند آنتی هیستامینها: اینها برای کاهش علائم حساسیت از آنها استفاده میشود.
چاقی: وزن زیاد اجازه نمیدهد که بدن به شکل درستی دمای خود را تنظیم کند و در نتیجه بدن گرمای اضافی خود را از دست نخواهد داد.
تغییر ناگه، درجه حرارت بدن: اگر فرد به گرما عادت نداشته باشد، بدنش در برابر دمای زیاد هوا حساستر بوده و بنابراین مستعد ابتلا به بیماریهای مربوط به گرما مانند خستگی گرمایی خواهد بود.
علائم و نشانههای گرمازدگی کودکان و بزرگسالان تقریبا مشابه است. این وضعیت میتواند به صورت ناگه، یا با گذشت مدت زم، خاص ظاهر شود. علائم و نشانههای احتمالی خستگی گرمایی عبارتند از:
پوست خنک و مرطوب با موهای سیخ شده در مواجهه با گرما
تعریق زیاد
از حال رفتن و غش ،
دچارشدن به سرگیجه
خستگی
ضربان قلب شدید و یا ضعیف
فشار خون پایین در حالت ایستاده
گرفتگی عضلات
تهوع
سردرد
گرمازدگی زن باردار
پزشکان معمولا گرمازدگی را در بخش اورژانس تشخیص میدهند. آنها علائم بیمار را بررسی میکنند، معاینه فیزیکی انجام میدهند و دمای بدن بیمار را اندازه گیری میکنند. حالت های گرمازدگی مختلف با موارد زیر تشخیص داده میشوند:
آزمایش خون: برای بررسی کم بودن سدیم و پتاسیم و میزان گاز خون.
آزمایش ادرار: برای بررسی غلظت و ،یبات ادرار و بررسی عملکرد کلیه که تحت تاثیر سکته گرمایی تغییر میکند.
آزمایش عملکرد ماهیچهها: برای بررسی رابدومیولیز (rhabdomyolysis) یا واپاشی ماهیچه مختلط.
انجام رادیولوژی اشعه ای، یا دیگر روشهای تصویر برداری: برای بررسی اندامهای داخلی.
گرمازدگی کودکان و بزرگسالان چقدر طول میکشد؟
درباره گرمازدگی کودکان و بزرگسالان سوال و ابهام دیگری وجود دارد؟ ما را در جریان بگذارید تا با هم به نتیجه و پاسخ برسیم.
این مشکل معمولا طی چند روز رفع میشود اما گاهی عوارض آن در طول چند ماه هم فرد را رها نمیکنند و نیاز به پیگیری وضعیت به وجود میآید.
درمان گرمازدگی کودکان و بزرگسالان چیست؟
سایر علتهای خستگی گرمایی عبارتاند از:
دهیدراته شدن؛ از دسترفتن آب بدن توانایی بدن برای تعریق و رسیدن به درجه حرارت مطلوب را کم خواهد کرد.
مصرف الکل؛ توانایی تن برای تنظیم درجه حرارت داخلی، بدن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
بیش از حد لباس پوشیدن؛ پوشیدن لباسهایی که جلوی تبخیر تعریق بدن را خواهند گرفت.
عوارض گرمازدگی چیست؟
،ن باردار زودتر از ،ن غیرباردار به گرمازدگی یا سایر بیماریهای مرتبط با گرما مبتلا میشوند. دلیل آن است که بدن آنها باید برای خنک ، بدن مادر و بچه در حال رشد بیشتر تلاش کند. ،ن باردار بیشتر در معرض کم آبی هم قرار دارند.
علت گرمازدگی چیست؟
در این حالت باید کودک را به دقت زیر نظر داشت، اگر بهبودی حاصل نشد یا اینکه کودک قادر به مصرف مایعات به مقدار کافی نباشد، باید به پزشک مراجعه کرد.
درمان بزرگسالان
پیشگیری از گرمازدگی در کودکان هم به صورت زیر است:
مطمئن شوید که کودک به اندازهی کافی آب خنک مینوشد.
اگر قرار است که کودک در ماههای گرم سال، مدت زمان زیادی را بیرون از خانه مشغول باشد، باید کودک را از ماههای قبل برای مق، با گرما آماده کرد.
کودک قبل از فرارسیدن فصل گرما باید با انجام فعالیتهایی مانند دویدن، دوچرخه سواری و غیره توان بدنی خود را افزایش داده و خود را برای تابستان آماده کند.
هر چه قدر که کودک بدن ورزیدهتری داشته باشد، بعد از شروع ورزش، زودتر شروع به تعریق میکند و این مسئله یک نکته مثبت به شمار میرود.
چه زم، به اورژانس مراجعه کنیم؟
اگر دهیدراته شدن درمان نشود، به سه نوع بدتر گرمازدگی منجر میشود:
گرفتگی عضلات ناشی از گرما (Heat cramps) : در این حالت بر اثر گرمای زیاد، عضلات شکمی، پا و بازوها دچار گرفتگیهای دردناکی میشوند.
خستگی گرمایی (Heat exhaustion): گیجی، حالت تهوع، استفراغ، سردرد، ضعف، درد عضل، و برخی اوقات از دست دادن هوشیاری
سکته گرمایی (Heat ،): دمای ۴۰ سانتیگراد و بالاتر و علائم شدیدتر مانند حالت تهوع و استفراغ، تشنج، سردرگمی و هذیان، عرقن،، تنگی نفس، از دست رفتن هوشیاری و کما
درماننشدن گرمازدگی در کودکان و بزرگسالان منجر به سکته گرمایی خواهد شد. این عارضه بسیار جدی است و جان فرد را به خطر میاندازد. چنین حالتی زم، رخ میدهد که دمای بدن به ۴۰ سانتیگراد یا بالاتر برسد.
در روزهای گرم، بدن به کمک عرق، خود را خنک میکند. تبخیر عرق بدن، به ،وان تنظیمکنندهی حرارت بدن عمل میکند. با این همه زم، که فرد در هوای گرم و مرطوب فعالیت سنگین بدنی انجام دهد و یا ییش از اندازه ورزش کند، دیگر قادر به خنک ، خود به اندازه کافی نخواهد بود.
اگر کودک تا زمان احساس تشنگی آب ننوشد دهیدراته خواهد شد. تا زم، که کودک ۲درصد از وزن خود را با تعریق از دست ندهد، تشنگی آزاردهنده نخواهد بود.
گرمازدگی چیست؟
اگر بعد از یک ساعت علائم بهبود پیدا نکند و یا اینکه بدتر شوند، حتماً با پزشک مشورت کنید. در صورت تجربه علائم زیر هر چه سریعتر به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید: