پزشکان یکی از علائم شایع فلج مغزی را تشنج میدانند. در واقع هنگامی که کودک دچار فلج مغزی میشود، نمیتواند به درستی عضلات خود را کنترل کند. در واقع کمبود ا،یژن از علتهای اصلی بروز فلج مغزی و تشنج در نوزادان شناخته میشود.
هیدروسفالی
علائم تشنج تونیک در نوزادان معمولا با سفت شدن عضلات، افتادگی یا چرخش سر نوزاد به یک سمت، بروز حرکات غیرعادی در دستها و پاها و حرکت و چرخش چشمها به یک طرف همراه است.
3. تشنج میوکلونیک
بدون شک دیدن نوزاد در حال تشنج بسیار سخت و حتی وحشت آور است. در این شرایط بحر، مهمترین موضوع این است که از آسیب رساندن به خودش جلوگیری کنید. در این مواقع باید سریع او را از نزدیکی اشیاء و ،اب بازیهای آسیبرسان دور کرده و به صورت خوابیده روی پهلو قرار دهید تا در صورت بروز استفراغ، از ورود محتویات استفراغی به نای و خفگی او جلوگیری کنید.
از علائم این تشنج میتوان به رنگ پریدگی و همچنین حالت گیجی اشاره کرد. در این نوع تشنج در واقع لوب پس سری دچار اختلال میشود.
8. تشنج فوکال پیچیده
رخ دادن حرکات غیرطبیعی مثل پرشهای عضل، تکراری، ،زش پلکها و پلک زدن سریع، سفت شدن اندامها، حرکات شبیه مکیدن یا جویدن و ملچ و ملوچ ،، خیره شدن به یک نقطه برای چند لحظه و رخ دادن حرکتهای غیر طبیعی و انحراف چشمها
برای درمان تشنج در نوزادان شیرخوار روشهای مختلفی وجود دارد که بسته به نوع تشنج و شدت آن، پزشک از آنها استفاده میکند. درمان تشنج نوزادان به چند بخش ت،یم میشود که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
درمان فوری تشنج نوزاد
فنو باربیتورال: از پرکاربردترین داروهای ضدتشنج، فنو باربیتورال است که به ویژه برای تشنج مداوم یا مزمن کاربرد دارد و به صورت سرم به نوزاد داده میشود. پس از آن که وضعیت نوزاد پایدار شد، دکتر فنو باربیتورال خوراکی را برای او تجویز میکند.
در برخی مواقع تشنج پس از مصرف دو یا چند داروی ضدتشنج هنوز در کودک باقی میماند یا عوارض جانبی آن برای کودک غیرقابل تحمل میشود. در این هنگام پزشک میتواند از عمل جراحی صرع یا اپیلپسی کمک بگیرد.
درمان دارویی برای تشنج نوزادان
برخی از کودکان همراه با تشنج افزایش تب پیدا میکنند. پس لازم است تب آنها را در هنگام بیماری خوب کنترل کنید تا دچار تشنج نشود.
1. تشنج کلونیک
بر،بها:
در بعضی از نوزادان علامت تشنج توقف تنفس به مدت بیش از ۲۰ ث،ه و کبود شدن او است.
هرچند در چنین شرایطی بیدار است، اما رفتارهای غیرمعمولی مانند: گریه، خنده، گزیدن لب یا فریاد زدن را از خود نشان میدهد. کودک ممکن است پس از تمام شدن تشنج خسته و خوابآلوده باشد، به این حالت فاز پوستیک تال میگویند.
9. تشنج فیبریل
یکی از دلایل اصلی تشنج در نوزادان و کودکان، تب است که در کودکان ۶ ماهه تا ۵ ساله شیوع بیشتری دارد. از علائم تشنج در نوزادان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از دست دادن سطح هوشیاری
،زیدن غیرقابل کنترل دستها و پاها
چرخش چشمها (به سمت بالا)
انقباض و گرفتگی عضلات بازوها و پاها
عفونت ویروسی و باکتریایی
تشنج نوزاد شیرخوار به دلایل مختلفی مانند عفونت، ضربه به سر، بیماری زمینهای و موارد دیگر ایجاد میشود. اما عمدهترین دلایل تشنج در نوزاد شیرخوار را میتوان موارد زیر دانست:
در حالت کلی تشنج اسپاسم صرعی در نوزادان نادر است و معمولا عضلات تنه و اندامها را درگیر میکند. این تشنج اغلب در زمان بیدار شدن نوزاد اتفاق میافتد.
5. تشنج غائب
در تشنج اتونیک که به تشنج افتادن نیز معروف است، بهطور ناگه، قدرت عضلهها از بین میرود و اگر کودک در حال ایستاده باشد، ناگهان به زمین میافتد. همچنین ممکن است به طور ناگه، عضلات گردن کودک به پایین بیفتد و در زمان تشنج بدن او لمس و بیحس شود.
11. تشنج نامحسوس
هنگامی که تشنج در بخشی از مغز که کنترل احساسات و حافظه را به عهده دارد و به آن لوب تمپورال یا گیجگاهی گفته میشود، اتفاق بیفتد، کودک با علائم تشنج فوکال ساده مواجه میشود. در این نوع از تشنج نوزاد حواس خود را از دست میدهد.
علاوه بر این ممکن است از روشهای دیگر درمان نیز استفاده کند. برای مراجعه به پزشک میتو،د از سایت ،تدهی آنلاین دکتردکتر استفاده کنید.
معمولا کودک در همه فعالیتهایی که سایر کودکان در آن حضور پیدا میکنند، شرکت میکند. پس در این مواقع والدین یا مراقبان کودک باید به دقت مراقب او باشند تا از بروز تشنج و صدمات جبران ناپذیر آن جلوگیری شود.
تشنج در نوزادان شیرخوار انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع و شدت خود میتوانند صدمات جبران ناپذیری را به نوزاد وارد کنند. از انواع تشنج در نوزادان میتوان موارد زیر را نام برد.
گاهی اوقات مایع مغزی – نخاعی در مغز جمع شده و به آن فشار وارد میکند. این فشار گاهی به تشنج در کودک منتهی میشود. هیدروسفالی حتی ممکن است بدون هیچ دلیل خاصی در رحم رخ دهد.
بیشترین کمکی که مراقبان به کودک میتوانند بکنند، این است که از بروز حوادث در حین بروز تشنج جلوگیری کنند.
به طور کلی نمیتوان از تشنجهای دوران نوزادی پیشگیری کرد اما استثناهایی وجود دارد و تا حدودی میتوان از آنها جلوگیری کرد. برای پیشگیری از تشنج در نوزادان شیرخوار میتوان اقدامات زیر را انجام دهید.
علاوه بر این اگر مقدار استاندارد دارو نتواند تشنج را کنترل کند، پزشک معمولا دوز دارو افزایش میدهد. دوز دارو معمولا با رشد کودک و متن، با وزن او تنظیم میشود.